Kiraladıkları dükkan, evleri de oldu

  •  Sur’un Lalebey Mahallesi’ndeki evleri yıkılan Ak Ailesi, yaşamlarını yıkılan evlerinin hemen yanı başında kiraladıkları bir dükkanda sürdürüyor.

 

Amed’in Sur ilçesinde 2 Aralık 2015’te ilan edilen sokağa çıkma yasağı ile başlayıp 103 gün süren çatışmalar ve akabinde yürütülen yıkım çalışmaları, binlerce aileyi mağdur etti. 6 mahallesinde yaşayan 22 bin 323 insan, yaşadıkları evlerini, sokaklarını terk edip başka bir mahalleye ya da kente taşınmak zorunda bırakıldı. Lalaley Mahallesi’nde yaşayan Ak Ailesi ise  kamulaştırma kararıyla yıkılan evlerinin üzerine çadır kurarak yaşamaya başladı. Üç yıl boyunca çadırda yaşayan aile, çadırları da kaldırılınca bu kez yıkılan evlerinin hemen yanında bulunan bir yakınlarına ait 10 metrekarelik dükkâna yerleşti. 

Mehmet Ak (65), eşi ve üç çocuğu ile birlikte geçimlerini sağlamak için kapı önüne koyduğu birkaç parça bakkal malzemesini sattığı dükkanda yaşıyor. Yaşamlarını sürdürdükleri dükkan ile yıkılan evlerinin yerine inşa edilen yeni yapılar arasına sac levhalar yerleştirildi. Ak Ailesi, yıkılan ev ve işyerleri karşılığında devletin kendilerine 38 bin TL teklifte bulunduğunu aktardı. Surlu ailelere yıkılan evleri karşılığında metrekaresine göre 60-90 bin TL arasında değer biçildiğini belirten Ak, onların yerine inşa edilen yapılar için ise ailelerden 400 bin TL dolayında para talep edildiğini anlattı. Yıkılan evlerinin yerine yapılan yeni evlerden alma gücü olmadığını kaydeden Ak, “Bu parayı insanlar nerden getirsinler. Bir iş bir fabrika mı var da çalışalım. Bütün gençlerimiz sokakta. Ayda 4-5 milyar krediyi kim ödeyebilir?” diye sordu. Ak, kendileri gibi mağdur durumda olan birçok ailenin ödeyemedikleri kiraları, su ve elektrik faturaları nedeniyle hacizlik duruma geldiğini dile getirdi.  Ak, diğer birçok aile gibi AİHM’den çıkacak kararı beklediklerini söyledi.

Eşi Mevlüde Ak (61), 6 yıldır yaşadıkları zulüm ve haksızlığa “Önce gelip önce evlerimizi başımıza yıktılar, şimdi de hakkımız olanı elimizden almak istiyorlar” diyerek isyan etti. Ya evlerini ya da evlerinin hakkı olan karşılığını almak istediklerini söyleyen Ak, “Ölene kadar sokakta mı kalalım, cenazelerimizi sokaktan mı kaldırmak istiyorlar. Hakkımızı istiyoruz sadece. Allah’tan da korkmuyorlar” diye konuştu.  AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.