Kiralık çetelerin Libya’dan çekilmesi çağrısı

Dünya Haberleri —

.

.

  • Libya sorununa ‘çözüm’ temelli Berlin’de düzenlenen konferansın sonuç bildirgesi yayımlandı, ülkeden kiralık çetelerin çekilmesi çağrısı yapıldı.

 

Almanya’nın başkenti Berlin’de Libya sorununa ‘çözüm’ bulmak amacıyla düzenlenen konferansın sonuç bildirgesi açıklandı. Konferansa  Libya'dan Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed Menfi, Başbakan Abdulhamid Dibeybe ve Libya ile ilgili ülkelerin dışişleri bakanları katıldı. Konferansın temel gündemleri ülkeden paralı çetelerin çekilmesi ve Aralık ayında yapılması öngörülen seçimler oldu. 58 maddelik sonuç bildirgesinde 24 Aralık’ta yapılması planlanan seçimler için “gerekli anayasal ve hukuki düzenlemelerin yapılması” gerektiği belirtildi.

Maas’dan ‘denge’ konuşması

Konferansın ardından açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, “Paralı askerler ile Libya’da eğitim için bulunan güçlerin birbirine karıştırılmaması” gerektiğini savundu ve “Yabancı güçlerin geri çekilmesi parça parça yapılmalıdır” diye konuştu.

Toplantıya telekonferans ile katılan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Libya’dan yabancı askerlerin çekilmesi” çağrısını yineledi ve “Libya'ya geniş çaplı dış müdahaleye karşıyız” ifadelerini kullandı.

BM 2020 verilerine göre Libya’da 20 binden fazla “yabancı asker” bulunuyor. Bu paralı çetelerin büyük bir bölümü Türkiye tarafından Suriye’den getirilmişti. Bütün çağrılara rağmen Türk devleti bu paralı çetelerini henüz çekmiş değil.

BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.