Kirby: QSD ile ortaklığı ciddiye alıyoruz

Dünya Haberleri —

John Kirby / wikipedia

John Kirby / wikipedia

  • ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, olası Türk işgal saldırısıyla ilgili spekülasyonları tartışmak istemediğini belirterek, ABD güçlerinin DAİŞ’e karşı mücadelede QSD ile ortak olduklarını ve bu ortaklığı ciddiye aldıklarını söyledi.

 

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, önceki günkü basın brifinginde, Türkiye’nin F-16 talebi ve Kuzey-Doğu Suriye’ye olası işgal saldırısıyla ilgili soruları da yanıtladı.

ABD Savunma Bakanı Austin'in, Başkan Biden ile Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın,  F-16 talebi ve F-35 programından çıkarılmayı da konuştukları görüşmeye herhangi bir tepkisinin olup olmadığı sorulan Kirby, "Bildiğiniz gibi, Türkiye, S-400 hava ve füze savunma sistemini kabul etmesinin ardından Temmuz 2019'da F-35 programından çıkarıldı ve Savunma Bakanlığı, Türkiye ile istişare içinde kalmaya devam ediyor. Programdan kaldırılmasından kaynaklanan sorunlarla ilgili 27 Ekim'de Ankara'da toplantı yapıldı. F-16'lar, bir politika meselesi olarak, yabancı askeri satış meseleleri Dışişleri Bakanlığı tarafından yürütülüyor ve Savunma Bakanlığı yorum veya spekülasyon yapmaz" dedi.

Ankara’daki toplantı hakkında daha fazla bilgi istenen; tartışma noktaları, şu anda ABD ile Türkiye arasındaki anlaşmazlığın ne olduğunu sorulan Kirby, şöyle yanıt verdi: "Bunu bir anlaşmazlık olarak nitelendirmeyelim. Yaklaşık bir hafta kadar önce, süreç, çıkarma kararı ve yapılanlar, ikili ilişkilerimiz açısından ne anlama geldiğine dair çok verimli bir tartışma yaptık. Profesyonelce ve makuldu. Türkiye, birçok ortak çıkarları paylaştığımız değerli bir NATO müttefiki olmaya devam ediyor ve bu ittifak perspektifinden Türkiye ile ortak güvenlik çıkarları üzerinde çalışmaya devam edebileceğimizden emin olmaya devam etmek istiyoruz. Dediğim gibi bu toplantı, gerçekten F-35 Programı ve kaldırma sürecinin kendisiyle ilgiliydi. Bu, ileride ikili olarak Türkiye ile yakın çalışmanın yollarını aramayacağımız anlamına gelmiyor.

Türk devlet ajansı AA’nın muhabiri, "Türkiye'nin F-16 taleplerinden bahsetmeyeceğinizi biliyorum ama Türkiye aslında bu talebin sadece Türk ulusal güvenliği için değil, NATO'nun güvenlik ve kabiliyeti açısından da önemli olduğunu savunuyor" tezini teyit etmesini bekleyen bir soru sordu. Kirby, olası askeri satışların ayrıntılarına girmeyeyeceğin, bunun Dışişleri Bakanlığı'nın alanı olduğunu tekrarladı. Yeniden Türkiye’nin  değerli ve önemli bir NATO müttefiki olduğunu kaydeden Kirby, "İttifaklarımız bağlamında ve açıkçası ikili güvenlik ilişkileri bağlamında, Türkiye ile nasıl ilerleyeceğine dair görüşmeleri sürdürmek önemlidir. Bunu yapacağız, ancak F-16'lar hakkında şu ya da bu şekilde spekülasyon yapmayacağım" şeklinde konuştu.

 

Qamişlo’ya Rus savaş uçağı

 

Ruslar, SU-35'leri ABD güçlerine yakın Kuzey-Doğu Suriye’nin Qamişlo kentine, ABD güçlerine şekilde konuşlandırmasından endişeli olup olmadıkları ve bunu Rusya ile görüşüp görüşmedikleri sorulan Kirby, şu şekilde yanıt verdi: "Suriye içindeki Rus konuşlandırmaları için konuşamam. Bildiğiniz gibi, Ruslarla çalışan bir çatışmayı önleme kanalımız var ve bunu, yanlış hesaplama ve istenmeyen sonuçlar olmadığından emin olmak için kullanıyoruz. Bu kanalı kullanmaya devam edeceğiz."

Olası Türk işgal saldırısı

Kuzey-Doğu Suriye’ye olası Türk işgal saldırılarına dair spekülasyonlar, Sputnik’in ismi açıklanmayan bir kaynağa dayandırdığı (Salı günü başlayacağına dair) haber servis ettiği hatırlatılarak, "Böyle bir operasyonun yakın olduğunu gösteren herhangi bir hareket gördünüz mü? Potansiyel operasyon konusunda Türk mevkidaşınızla temas halinde misiniz? Böyle bir askeri operasyon olursa Pentagon’un tutumu ne olur" soruları sıralandı. Kirby, "Kontrolümüz dışında olan askeri operasyonlar hakkında çok fazla spekülasyon var. Bu haberler hakkında hiçbir bilgim yok. Başka bir devlet ordusunun operasyonel olarak neler yapabileceği veya yapamayacağı hakkında özel olarak konuşmak istemem. Demokratik Suriye Güçleri (QSD), Suriye'de DAİŞ’e karşı mücadelede bizim ortağımızdır, bu ortaklığı ciddiye alıyoruz. Onlarla, spesifik olarak Suriye'deki DAİŞ tehdidi konusunda çalışmaya devam ediyoruz. Bu tür iş birliklerinin devam etmesi de bizim beklentimizdir. Türklerin ne yapıp ne yapamayacaklarına gelince, bunu Ankara'dakilerle konuşmanızı öneririm" dedi. Aynı muhabir,  "Ancak böyle bir operasyon ABD askerlerini ve DAİŞ’e karşı mücadelede QSD ile iş birliğini tehlikeye atar mı?" diye ısrar edince Kirby, şöyle karşılık verdi: "Suriye'de faaliyet göstermek, DAİŞ'e karşı QSD’ye yardım etmek, zaten tehlikede olmaktır. Bunu çok ciddiye alıyoruz. Her yerde olduğu gibi, birliklerimiz de operasyonlara katılıyor, korunma ve meşru müdafaa hakları var. Kesinlikle bu hakkı ve sorumluluğu gerektiği şekilde yerine getirecektir. İsimsiz bir kaynak tarafından Sputnik News’te yer alan bir şey hakkında spekülasyon yapmak istemiyorum. Bunun bugün değerli bir zaman kullanımı olacağını düşünmüyorum." 

Bu konuyla ilgili temel olarak Sputnik kaynaklar haberler geldiği hatırlatılınca da Kirby, şöyle devam etti: "Sputnik News’ten geçerli bir bilgi kaynağı olarak yararlanmıyorum. Sizin de yapmamanızı öneririm. Bizim güçlerimiz çalıştıkları ortamın tehlikelerinin çok iyi farkındalar." WASHINGTON

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.