Kuhnke, sivil toplum örgütlerinin transseksüllere yönelik işlenen suçların yol açtığı sorunları pek çok kez gündeme getirdiklerini hatırlatarak, trans bireylerin koşulları ve topluma katkıları konusunda daha fazla şeylerin bilinmesi gerektiğini öne sürdü ve bu amaçla bir araştırma yaptıracaklarını söyledi.


Tedavi ve bakım sorunları öncelikli

Eşit Cinsel Haklar Ulusal Federasyonu (RFSL) hükümetin konuyu gündemine almasından memnuniyet duyduğunu, ancak trans bireylerin sorunlarının bilindiğini, bu nedenle de hükümetin sorunları belirlemek için bir araştırma yapmasının gereksiz olduğunu söyledi. Transeksüellerin karşılaştığı en büyük sorunun tedavi ve bakım olanaklarına sahip olamamaktan ileri gelen olumsuzluklar olduğuna dikkat çeken RFSL Başkanı Başkanı Frida Sandegård da hükümetin bu konuda zaman geçirmeden önlem almasını istedi.


800 kadar trans birey kısırlaştırıldı

İsveç 1972 yılında hukuki olarak cinsiyet değiştirmeyi olanaklı hale getiren bir yasayı yürürlüğe koymuş, ancak cinsiyet değiştirme olanağını kısırlaştırma şartına bağlamıştı. 800 civarında trans bireyin maruz kaldığı bu uygulama, 10 Ocak 2013 tarihli sayıştay kararından sonra kaldırıldı. 

İsveç, 1930'lu yıllarda da 'ırkın saflığını koruma' anlayışıyla Samiler, Romanlar ve bazı hastaları zorla kısırlaştırmış, 1990'larda kısırlaştırılanlardan özür dileyip, tazminat ödemeyi kabul etmişti. 


 STOCKHOLM