KJK: Afgan kadınların yanındayız

Kadın Haberleri —

.

.

  • Mürsel Nebizade’nin katledilmesini kınayan KJK Koordinasyonu, katledilen kadınların faillerinin insanlıktan, haktan, hukuktan nasibini almayan, faşist erkek egemen zihniyetler olduğunu kaydederek, Nebizade’nin vurulmasının kadınlara verilmiş bir mesaj olduğunu belirtti.

Komalên Jinên Kurdistan (KJK) Koordinasyonu, Afganistan’da Taliban’ın yönetimi ele geçirmeden önce milletvekili Mürsel Nebizade’nin katledilmesini yazılı bir açıklamayla kınadı. Tüm kadın hareketlerini Afgan kadınlarla dayanışmaya çağıran KJK Koordinasyonu, Kürt kadınları olarak Afganistanlı kadınlarla birlikte olduğunu, özgürlük mücadelesinin her zaman yanında durduğunu belirtti. KJK, “Afganistanlı kadınların mücadelesinden her zaman güç aldık ve alıyoruz. ‘Jin jiyan azadî’ felsefesinin yarattığı birlikte yaşamı, özgürlüğü, eşitliği her yerde büyüterek sizinle olduğumuzu bilmenizi isteriz” dedi. 

Kadına dönük şiddet had safhaya ulaştı

KJK Koordinasyonu açıklamasında şöyle dedi: "Bugün kaos ve krizin derinleştirildiği Ortadoğu’nun birçok ülkesinde kadın katliamları büyük bir artış göstererek ilerliyor. Uzun erimli kriz ve kaosun hakim olduğu ve en çok da kadınların etkilendiği Ortadoğu ülkelerinin başında kuşkusuz Afganistan gelmektedir. Afganistan’da Taliban rejiminin baskıları altında iradesi ezilmeye çalışılan bir kadın gerçekliği var. Kadına dönük geliştirilen şiddet had safhaya ulaşmıştır. Eğitim, sağlık, ekonomi, hukuk, siyaset, sosyal vb. yaşamın tüm alanlarında hatta park ve bahçelerde bile kadınlarla erkekleri birbirinden ayıran; kadını dışlayan, kapanmaya mecbur eden cinsiyetçi politika ve saldırılar yaşanmaktadır. Kadın bedeninden başlayarak kadınlığa dair ne varsa suç haline gelmiş durumdadır. Yalnız dolaşmak, taksiye binmek yasaklanmış, ortaokul ve lise çağındaki kızların okula gitmeleri, son kararla üniversitelere gitmesi yasaklanmıştır. Kadınlar bu insanlık dışı uygulamaları protesto ettiğinde de kırbaç cezası verilmektedir. İnsanlık suçu haline dönüşen bu uygulamaların meşrulaştırıcı argümanı ise dinsel gericilikten beslenen namus olgusudur.”

Taliban’ın, DAİŞ’ın, El Kaide’nin kapitalist güçlerden yardım aldığına dikkat çeken KJK, “Kadın kırımına, sömürüsüne, köleleştirilmesine ve eril sisteme karşı kadınların dünyanın her tarafında örgütlendiği, sömürü düzenine radikal eleştiriler yönelttiği günümüzde egemen devletçi güçlerin sistematik bir şekilde sürdürdüğü şiddet nedeniyle kadınlar ağır bir gerçeklikle yüz yüze kalıyor”  dedi.

Taliban’ın tüm dünyanın gözü önünde suç işlediğine dikkat çeken KJK, “Kadınları insan yerine koymayan, kadın varlığını salt erkeğe hizmet etmekle ifadelendiren bu insanlık düşmanı rejim kadınları katletmeye devam etmektedir” diye belirtti.

Nebizade’nin vurulması kadınlar bir mesaj

Mürsel Nebizade

KJK devamla şunları kaydetti: “Kimliği belirsiz kişilerce katledildiği iddia edilen eski milletvekili Mürsel Nebizade’nin katledilmesi, bu vahşet rejiminin yarattığı bir sonuçtur. Taliban rejimi, bu cinayetin failinin belli olmadığını iddia etse de biz kadınlar bu failin kimler ve hangi vahşi karanlık zihniyetin eseri olduğunu çok iyi bilmekteyiz. Mürsel Nebizade gibi vurulan, katledilen tüm kadınların faili bellidir. İnsanlıktan, haktan, hukuktan, evrensel değerlerden nasiplenmeyen cinsiyetçi, iktidarcı, faşist erkek egemen sistem kadınlara dayatılan tüm bu insanlık dışı uygulamaların nedeni ve suçlusudur. Taliban’ın iktidara getirilmesinden sonra ülkesini terk etmeyen az sayıdaki kadın siyasetçilerden biri olan Nebizade’nin vurulması da kadınlara verilmiş bir mesajdır.

Kürt, Fars, Afgan kadınlar iktidarları sarsıyor

Direnebilmenin gücünü keşfeden kadınların hangi rejim, güç, otorite iş başında olursa olsun durmayacaklarının somut örneği olan Kürt, Fars, Afgan kadınlarının mücadele duruşu iktidarları sarsmaya devam etmektedir. Kadın mücadelesine düşmanca bakan erkek egemen sistem, kadın mücadelesini kriminalize ederek kadınları mücadeleden alıkoyacağının hesabını yapmaktadır. Kadın mücadelesiyle iktidarlarının ellerinden kayacağının korkusunu yaşayan eril sistem, kadınları dünyanın her tarafında hedef göstermektedir. Bugün tüm rejimlerin hedefinde kadın mücadelesi vardır. Söz söyleyen, örgütlenen, eyleme geçen güçlü kadın varlığından korku duyulmaktadır. Kadın emeği, bedeni ve yaşamına dayatılan ağırlaştırılmış baskı ve şiddetin nedeni budur. Kadın kazanımlarının geri çekilmesi, devletlerin uyguladıkları kürtaj yasağı, kadına dayatılan tüm şiddet türleri giderek büyüyen, bilinç, irade kazanan kadın gerçeğinden duyulan korkunun dışa vurumudur.”

Muhafazakar ve liberal yönelimler ideolojik risk taşıyor

Egemen eril sistem sahip olduğu tüm iktidar gücüyle kadınlara saldırdığını beyan eden KJK, eril zihniyetin tuzaklarına işaret etti: “Kadın mücadelesini frenlemek, rotasından saptırmak amacıyla geliştirilen liberal tuzaklar kadar eril egemen devletlerin, cihadist güçlerin, muhafazakar iktidarların geliştirdikleri kaba baskıcı, yasakçı, ırkçı yönelimlerinde özünde bir olduğunu biliyoruz. Evrensel çapta sistematik bir şekilde cinsiyetçiliği, iktidarı besleyip çoğaltan muhafazakar ve liberal yönelimlerin kadın hareketleri için ciddi ideolojik riskler oluşturduğunu bilmekteyiz. Bu nedenle sistematik bir hal kazanan erkek egemen şiddete karşı kadınlar olarak öz savunma bilinci ile çok daha iyi örgütlenip mücadeleyi her saha da etkili ve kapsamlı kılmak zorundayız. Kadınlar olarak hayatın her alanında bize dayatılan sömürünün, adaletsiz uygulamaların, ölüm, taciz, tecavüzlerin, işkencelerin, yoksullukların sorumlusu olan bu egemen sisteme karşı öfkemiz günden güne büyüyor. Kadın mücadelesi ve direnişi tüm bu insanlık dışı uygulamalara dur demesini bilecektir.”

Ortak mücadele özgürlüğe götürür

Afganistanlı kadınların uğradığı insanlık dışı uygulamalara karşı dayanışmayı büyütmeye çağıran KJK Koordinasyonu, “Sistemin kadınları ayrıştıran, karşıtlaştıran, kendi kirli politikalarına ortak kılan uygulamalarına karşı kadın aklı, vicdanı ve örgütlü iradesiyle bu zalim, ‘kadın yaşam özgürlük’ düşmanı güçlerin karşısına çıkmalıyız” dedi.

Uzun yıllardır gerici uygulamalar karşısında Afganlı kadınlar farklı yöntemler ile direndiğini kaydeden KJK, Afgan kadın örgütlerinin “Asla pes etmeyeceğiz”, “Her ev gösteri alanı olacak”, “Afganlı kadınları unutmayın” sözlerini hatırlatarak, Taliban’a karşı verdiği mücadeleye ve gösterdiği direncin önemini vurgu yaptı. 

Afganistan, kadın direnişi ile özgürleşecek

KJK Koordinasyonu açıklamasında şöyle dedi: Zulme, cinsiyetçiliğe meydan okuyan Afganistanlı kız kardeşlerimizin bu soylu mücadelesini selamlarken bu vesile ile mücadele veren tüm dünya kadın hareketlerini Afganistanlı kız kardeşlerimizle bir olmaya, ortak mücadeleyi her tarafta yükseltmeye, tüm dünya kadınlarını kendi devletlerinin Taliban’ı meşrulaştıran kirli politikalarına karşı tutum almaya çağırıyoruz. Çünkü erkek şiddeti ortak bir yerde duruyor. Devletlerin bu kirli, ikiyüzlü, pragmatist politikalarına karşı sessizlik kalmak, devletlerin işledikleri suça ortak olmak anlamına gelmektedir. Bu nedenle yan yana gelme, güçlenme, birlikte mücadele etmek kadınları mutlak anlamda özgürlüğe ulaştıracaktır.”

KJK açıklamasının sonunda Afganistanlı kadınlarla dayanışma içerisinde olduklarını, ‘Jin jiyan azadî’ felsefesinin yarattığı birlikte yaşamı, özgürlüğü, eşitliği her yerde büyüteceklerini kaydetti. KJK Koordinasyonu, “Kadınların ortak özgürlük mücadelesi insanlığı kurtaracak. Dolayısıyla Afganistan da kadın mücadelesi, direnişi ile mutlaka özgürleşecektir” dedi.

Ne olmuştu?

Afganistan'da Taliban'ın 2021'de iktidarı ele geçirmesi öncesinde görev yapan kadın milletvekillerinden Mürsel Nebizade (32), Kabil'deki evinde uğradığı silahlı saldırıda katledildi. Nebizade ile birlikte bir koruması da hayatını kaybetti. Kardeşi ve diğer koruması ise yaralandı. Katledilen Nebizade, Taliban'ın iktidara gelmesinden sonra ülkeyi terk etmeyen az sayıda kadın siyasetçi arasındaydı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.