KJK: Devrimi büyütmeye çağırıyoruz
Kadın Haberleri —

Jin Jiyan Azadî / foto:AFP
- KJK, Jin Jiyan Azadî devriminin üçüncü yılında yaptığı açıklamada, devrimin sadece İran ve Kürt kadınlarının değil, tüm dünya kadınlarının mücadelesi olduğunu vurguladı ve halkları bu devrimi büyütmeye çağırdı.
Kürdistan Kadın Toplulukları (KJK) Koordinasyonu, Jin Jiyan Azadî devriminin üçüncü yıl dönümünde yazılı bir açıklama yayımladı.
KJK’nin açıklaması şu şekilde:
“21.yüzyılın kadın yüzyılı olduğu tezinin en güzel ifadesi olan Jin Jiyan Azadî devriminin 3.yılında Jina Amini, Şilêr Resulî, Nikaşa Keremi, Komar Deruftadi, Zekeriya Xeyal ve Minu Mecidi şahsında tüm devrim şehitlerini saygı ve minnetle anıyoruz. Şehitlerin, uğruna canlarını feda ettikleri özgür, eşit, adil ve onurlu bir yaşamı inşa etme sözümüzü yeniliyoruz. Onların en büyük özlemleri olan demokratik İran ve Kürdistan’ı inşa ederek, bize emanet ettikleri hayallerini gerçekleştirme sözümüzü veriyoruz. Yine devrimin 3. yılı, başta Jin Jiyan Azadî devriminin mimarı olan Önder Apo`ya, devrimde şehit düşen gençlerimizin değerli ailelerine, tüm kadınlara, İran halklarına ve insanlığa kutlu olsun diyoruz. 8 Eylül ve 13 Eylül’de gerçekleşen Jin Jiyan Azadî konferansının başta kadınlar olmak üzere tüm katılımcılarını selamlıyor ve bu konferansın Jin Jiyan Azadî felsefesinin her yerde örgütlendirilmesine vesile olmasını diliyoruz.
Sadece kadınların değil
İran rejimi, Jîna Emînî şahsında tüm kadınlarda ve halkta bir korku atmosferi oluşturmak isterken, tam tersine halkın korkusuzca ve öfkeyle devrime yürümesine tanık oldu.
Dünya, tarih boyunca birçok devrime şahitlik etmiştir. Fakat her devrim, toplumsal özellik taşımadığı gibi hem kadın devrimi olma, hem yerel hem de evrensel olma özelliklerini birlikte taşımamıştır. Bu anlamda Jin, Jiyan, Azadi devrimi, hem kadınların öncülük etmesiyle hem 7`den 70`e tüm halkı içine çekmesiyle hem de sınırları aşmasıyla halkların direniş tarihinde yerini almıştır. Jin Jiyan Azadî devrimi sadece kadınların değil, erkek egemen anlayışları yıkarak, kadının katledilmesinin, yaşamın katledilmesi olduğunu gören ve kadına yoldaş olmak isteyen erkeklerin de sahiplendiği, öncülük ettiği bir devrim niteliğindedir. Kadınlar ve erkeklerin yan yana, aynı amaç için yürüdüklerinde yani yoldaş olduklarında nelerin başarılacağını tüm insanlığa göstermiştir. Bu anlamıyla da Jin, Jiyan Azadî devrimi esasında zihniyet, kültür ve kişilik devrimidir.
Tüm dünyada yankı buldu
Önder Apo’nun ifade ettiği biçimiyle Jin Jiyan Azadî sihirli formulü, sihrini tüm dünyaya yaymayı başarmıştır.
Bu sihirli formülün etkisi karşısında çaresiz kalan İran rejimi ise faşizan uygulamalarına devam ediyor. Jin Jiyan Azadî devrimi sırasında yüzlerce insanımızı katletmişken, devrimin 3. yılında da devrime öncülük eden, eylemlere katılmış olan gençleri tutuklamaya ve idam etmeye devam ediyor. Bu faşizan uygulamalarıyla adete devrimin intikamını almaya çalışıyor. Fakat İran rejiminin tüm gerici uygulamalarına rağmen İran halklarının özgürlük tutkularının önünü alamayacağı her geçen gün daha fazla açığa çıkan bir gerçeklik olmaktadır.
Direniş devam ediyor
Yüzlerce yıl birlikte ve özgürce yaşamış olan İran halklarına dayatılacak her türlü baskı, İran rejimini yıkılmanın eşiğine biraz daha yaklaştırmaktadır. İran devleti binlerce yıla dayanan çok kültürlü ve özgür yaşam geleneğinin aksine başta kadınlar olmak üzere tüm İranlı halklara uyguladığı bu baskı rejimiyle aslında kendi sonunu kendi elleriyle hazırlamaktadır. Oysa güçlü bir İran’ın yolu, başta kadınlar olmak üzere tüm halkların özgürlüklerini ve özgünlüklerini tanımaktan geçer. İran’da yaşananlar göstermektedir ki ulus-devlet gömleği halklara dar gelmekte ve her gün, her yerinden yırtılmaktadır.
İran halkları ise bu faşist rejimin tüm uygulamalarına karşı ayakta olmaya, direnmeye devam ediyor. Bizler de devrimin 3.yılı vesilesiyle Zeynep Celaliyan, Gulrux Irayi, Werişe Muradi, Pexşan Azizi ve Şerife Muhammedi şahsında İran zindanlarında direnen tüm kadınların direnişlerini selamlıyoruz.
Herkes devrimden sorumlu
Jin Jiyan Azadî devrimi aynı zamanda Ortadoğu Kadın Devriminin ve Dünya Demokratik Kadın Konfederalizminin zeminini de güçlendirmiştir. İçinde barındırdığı ideolojiyle Jin Jiyan Azadî devrimi sadece İran halklarının ve kadınlarının değil tüm kadınların devrimidir, dünya devrimidir. Bu nedenle savunulması ve büyütülmesi de herkesin sorumluluğundadır. Devrimin 3. yılı vesilesiyle Demokratik İran’ın yolu Jin Jiyan Azadî devriminden geçer diyerek, başta kadınlar olmak üzere tüm İran halklarını ve dünya halklarını Jin Jiyan Azadî devriminde ısrar etmeye, başta devrim şehitleri olmak üzere tüm değerleri korumaya, büyütmeye çağırıyoruz.“ HABER MERKEZİ












