KJK kadın özgürlük hamlesini ilan etti

Kadın Haberleri —

.

.

  • 8 Mart dolayısıyla bir bildirge yayınlayan KJK Koordinasyonu, “Bi jin jiyan azadî re ber bi şoreşa jinê!” sloganı ile Kürt kadın hareketi olarak yeni bir hamle ile özgürlük çalışmalarımıza hem yerel hem de evrensel düzeyde geliştirme hedefinde olduğumuzu ilan ediyoruz. Hamlemiz aynı zamanda bir toplumsal inşa hamlesidir” dedi.

Komelên Jinên Kurdistan (KJK) Koordinasyonu 8 Mart bildirgesini yayınladı. Yayınlanan bildirgede, “Bi jin jiyan azadî re ber bi şoreşa jinê” (Jin jiyan azadî ile kadın devrimine yürüyoruz) kadın özgürlük hamlemizin ilanını yapıyoruz” dedi.

Mücadeleci kadınlar selam olsun

8 Mart’ın yaratıcısı kadınları anan KJK Koordinasyonu şunları belirtti: “Bu direniş günü vesilesi ile 8 Mart 1957 tarihinde ABD'nin New York eyaletinde tekstil fabrikasında grev yaparken yakılan 129 kadın işçiyi ve tarihte özgürlük mücadelesini büyük bir cesaret ve fedakarlıkla yürüten tüm dünya kadınlarını Clara Zetkinlerden, Rosa Luksmburglardan, Sara-Sakine Cansızlardan, Viyan Caf, Şirin Elemhuli, Şîlan Kobanê, Arîn Mîrkanlardan en son Rojhilat Kurdistan'ın da Jîna Amînî’den devralınan kadın serhildanlarının direniş çizgisini dört parça Kurdistan’da, Afganistan da, Ortadoğu’da ve dünyanın her yerinde direnişi ile özgürlüğü ilmek ilmek ören tüm mücadeleci kadınlara selam olsun diyoruz!”

2022 yılında canlarını ortaya koyarak kadın özgürlük çizgisini temsil eden Zap ve Avaşîn direnişçilerini de selamlayan KJK, Paris ve Silêmanî’de şehit düşen Evîn Goyî ve Zilan Konya’yı da andı.

Kadın özgürlük mücadelesi evrenselleşti

KJK Koordinasyonu, “8 Mart 2023 Dünya emekçi kadınlar gününe doğru giderken yükselen kadın özgürlük mücadelelerimizin artık bir güne değil her ana, her zamana ve mekâna yayılmış olduğunu görmekteyiz, yaşamaktayız” diyerek kadınların özgürlük mücadelesinin evrenselleştiğini kaydetti.

Rojava devrimini örnek veren KJK, kadın devriminin bir hayal olmadığını dile getirerek şöyle dedi: “İnsanlık; egemen erkek sisteme karşı kadın özgürlük mücadelelerinin öncülüğünde gelişen ve büyüyen toplumsal ayaklanmalardan, muhalefetten umutludur. Özgürlük, demokrasi ve adalet isteyen geniş topluluklar giderek kadınlar etrafında, öncülüğünde bir araya gelmektedirler. Mevcut bu zalim egemen erkek aklın yarattığı verili yaşam biçimlerinin, adaletsizliklerin, ahlaksızlıkların, vicdansızlıkların, devlet aracının aşılıp yerine eşitliğin, özgürlüğün, farklılıkların bir arada hoşgörü ile yaşayabildiği, öz yönetimli ekolojik yaşamın yeniden yaratılması giderek tüm toplumun kuvvetli arzusu haline gelmektedir.

Bu bağlam da Jineoloji temelli Kadın Kurtuluş İdeolojimiz, özgürlük paradigmamız, kadın direnişimiz, örgütlülüğümüz insanlığın güzele, eşitliğe, adalete, özgürlüğe doğru ivme göstermesinde ciddi bir öncülük rolünü üstlenmiş durumdadır.”

Tecride karşı mücadele özgürleşme görevidir

İnsanlığın çok ciddi bir biçimde özgürleşmiş kadın aklına, eylemine, örgütlülüğüne ve yaşamı yeniden yaratmasına ihtiyacı olduğunu ifade eden KJK, “İnsanlığın var oluşu kadın özgürlük mücadelelerinin gelişimine bağlıdır'' demek abartılı olmayacaktır” tespitini yaptı.

Kürt kadın hareketinin ideolojik, felsefik alt yapısını oluşturun ve kadın hareketine perspektifleriyle, paradigmasıyla yön veren Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecride de dikkat çeken KJK, “Önderimiz Abdullah Öcalan'ın özgürlük düşünceleri dünyaya yayılmıştır. Bu düşüncelerin yayılması, pratikleştirilmesi ve önderliğimizin fiziki özgürlüğü için yürüttüğümüz mücadele kadınların temel özgürleşme görevidir” dedi.

Felaketten kadın dayanışması ile çıkalım

Bildirgede 6 Şubat’ta Mereş merkezli gelişen depremlere ve bunun sonucunda yaşanan yıkımı geniş yer veren KJK, insanların depremden değil, AKP’nin insanlık dışı politikalarının sonucunda yaşamını yitirdiğini ifade etti. Kadınları deprem bölgeleri için seferber olmaya çağıran KJK Koordinasyonu devamla şunları belirtti: “Bu çok zor günlerde yine 8 Mart vesilesi ile kadınların, halklarımızın yanında olalım. Bu korkunç felaketten büyük kadın dayanışması, toplum dayanışması ile çıkalım. Faşist iktidarın yerle bir edilmesi, iktidardan düşürülmesi için kadınlar olarak daha özel planlamalarla çalışmalar yapmalıyız. Kadın özgürlük mücadelemizi hamlelerle büyütmeliyiz.

AKP-MHP faşist iktidarı, bu depremi kendi yaşadığı tıkanma ve krizleri örtbas etme aynı zamanda çeşitli ekonomik, siyasi çıkarlarını gözetme, seçimleri de erteleyerek kendi lehine bir fırsata dönüştürme yaklaşımı içindedir. Kadınlar, toplumsal özgürlük güçleri buna izin vermemelidir. Türkiye’de kadın platformları tüm direnişlerin başını çekti. En zor anlarda kadınlar çıkış yaptı.”

İran’da ortak mücadele başarıyı getirir

İran ve Rojhilatê Kurdistan’da ''Jin jiyan azadî'' sloganı öncülüğünde başlayan ve tüm toplumu da içine alan ayaklanmalar, Ortadoğu ve dünya tarihi bakımından bir ilk olduğunu kaydeden KJK, “İran devrimi demek, Ortadoğu devrimi demektir. İran kadınları ve halkları örgütlü güçlerini birleştirerek, birlikte mücadele ederek başarılı olabilirler” dedi.

Halklar özgürlüğünü kadının özgürlüğünde görüyor

'Jin jiyan azadî' sloganının neden bu kadar sahiplenildiğine de değinen KJK, toplumların kendi özgürlüklerini kadınların özgürlüğünde gördüklerini ifade ederek, “Bu durum aynı zamanda Önderliğimizin paradigmasının, kadın özgürlük düşüncelerinin Ortadoğu'da ve dünyadaki yüksek kabulle yayılma ve etkileme düzeyini de göstermektedir” diye belirtti.

‘Bi jin jiyan azadî re ber bi şoreşa jinê!’

Ortadoğu merkezli yaşanan 3. Dünya Savaş’ını da ele alan KJK, kapitalizmin kadın ve topluma yönelik saldırısına karşı kadınların yükselen sesine, mücadelesine dikkat çekti. Afganistan’dan Latin Amerika’ya kadar kadınların eril zihniyete, devlet yapılarına karşı direnişte olduğunu dile getiren KJK şunları kaydetti: “2023 ve gelecek yıllar iyi örgütlenebilirsek ve alternatif inşa çalışmalarını güçlü geliştirebilirsek, Kadın özgürlük mücadelemizin çok, yeni, farklı, devrimsel, niteliksel sıçramalar göstereceği, toplumsallaşacağı yıllar olacaktır.

Kürt kadınlar olarak bugün dört parça Kurdistan ve yurt dışında en örgütlü kadın gücüyüz. Örgütlenmelerimiz öz savunmadan kültüre, ekonomiden eğitime, politik alanın demokratik örgütlenmesi ve yönetilmesi, etik ve estetiğin gelişimine kadar yaşamın her alanında etkili bir rol oynamaktadır. Bu anlamda “Bi jin jiyan azadî re ber bi şoreşa jinê!” sloganı ile Kürt kadın hareketi olarak yeni bir hamle ile özgürlük çalışmalarımıza hem yerel hem de evrensel düzeyde geliştirme hedefinde olduğumuzu ilan ediyoruz. … Unutmayalım ki hamlemiz aynı zamanda bir toplumsal inşa hamlesidir. Öz yeterlilik ve öz bilinç temelinde kadının örgütlü gücünün yaşamın her alanına nüfuz etmesidir. Kadın devriminin mayası olan “Xwebûn” olmaktır.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.