Nasıl mı?
1- Öz-savunma bilinci olan Kobanê halkı, kıt imkanlarına rağmen DAİŞ çetelerine karşı genç, kadın, yaşlı direnmiştir. Olağanüstü bir direniş gösteren Kobanêlilerin önemli bir kısmı işgal edilmek istenen şehirlerini bırakmamıştır.
2- Kobanê’deki direnişi Türkiye, bölge ve dünya devrimci hareketlerine, ezilen halklara umut olmuş; dünyanın her köşesinden devrimci, demokrat, duyarlı kesimler dayanışma içerisinde olmuştur. Adeta dünyanın en önemli gündemi haline gelmiştir Kobanê direnişi.
3- Kobanê direnişi; Rojava ile Bakur arasındaki sınırları kaldırdı.
4- Kobanê direnişi kazandı; çünkü Kobanê dört parça Kürdistan, dört parça Kürdistan’da Kobanê oldu.
5- Kadın düşmanı DAİŞ çetelerine karşı direnen, örgütlenen, mücadele eden kadın kazandı. Arîn Mîrkan’ın, Sema’nın, Rojda’nın, ülke ve özgürlük tutkusu kazandı.
6- Suphi Nejat Ağırnaslı’nın halkların ortak kaderine olan inancı kazandı. Kobanê direnişine sahiplenmek için ölümüne sokaklara dökülen onlarca Kürdistanlı kazandı.
Demem o ki Kobanê Ortadoğu halklarına; bir direniş geleneğini yaratarak, insanlık onurunu kaybetmemişleri bir araya getirerek; parçalanmış Kürdistan’ı Kobanê direnişinde birleştirerek kazanmıştır.
Kobanê direnişinin sonucu ne olursa olsun; Kobanê ve Kobanê direnişi etrafında birleşen insanlık onuru; demokratik, özgür ve eşit bir yaşam umudunu kazandırmıştır ezilenlere.
Kobanê’nin bir de kaybedenleri var tabii ki.
1- DAİŞ, Musul’dan başlamak üzere hemen hemen hiçbir yerleşim yerinde ciddi bir direnişle karşılaşmamıştır. Kendisinden önce korkusu egemen olmuş, kentler ve kasabalar boşalmış, yerleşim yerlerinde kalan halkın önemli bir kısmı DAİŞ’i destekledikleri için hızla ilerlemiştir. Kobanê'de ise tam tersi olmuş, ciddi bir direniş ile karşılaşmıştır.
DAİŞ, bu süreçten sonra Kobanê’de kazansa da kaybetmiştir. Kendi topraklarını korumak için fedai bir ruhla direnişe geçen halklar karşısında kazanma şansı artık fazla mümkün değildir. Çünkü bölge halkları, Kobanê direnişinde kendi geleceklerini görmüşlerdir. Yani Kobanê sonun başlangıcı olabilir DAİŞ için.
2- 'Kobanê düştü düşecek’ diyen zihniyette kaybetmiştir. Bir halkın kendi topraklarını korumak için ölesiye direniş göstermesi üzerine hesaplar yaparak, halkın katliamdan geçirilmesine seyirci kalmak sadece uluslararası alanda değil, kendi halkı tarafından da hafızalara yerleşmiştir.
3- Kürt halkının yüzyılı aşkındır imha ve inkar siyasetine maruz kaldığını, aslında Kürt halkına yaklaşımın, Kobanê direnişine yaklaşım olduğunu dünya halkları bütün çıplaklığı ile görmüştür. Kürt halkının asgari kazanımlarına bile tahammül etmeyen Türk devlet zihniyeti; bir kez daha gerçek yüzünü ortaya çıkarmıştır.
4- 7 Ekim’de Kobanê direnişine destek vermek için sokaklara çıkan binlerce insana devlet güçleri 'asayiş’ adına silah doğrultmuş, onlarca insan yaşamını kaybetmiştir. Kobanê direnişinin intikamı olarak algılanan bu saldırılar sonrası da gözaltı, tutuklama furyası başlamıştır. Egemen zihniyet; Türk devlet ve hükümet yetkililerinin ağzından inkar ve imha politikalarının sürdüğünü göstermiştir.
Tüm bunlar egemen devlet zihniyetinin kaybettiğinin göstergesidir. Tabii uluslararası düzeyde kaybedişi ise ayrı bir konu.
Kısaca özetlemeye çalıştığım kazanım ve kaybedişler; askeri bir kazanım veya kaybedişten öte, Kobanê direnişinin bölgeye yansımaları oldu ve olacak.
Kobanê direnişinin kazananı ve kaybedeni
Geçen akşam Ronahi Tv’ye konuşan YPG komutanlarından Mahmut Berxwedan "zafere doğru hamle başlattık" diyordu. Kobanê direnişinin 32. Gününde söylenmiş olan bu sözün büyük anlamı var. Bir ayı aşkın sürede neredeyse insan üstü bir irade ve kararlılıkla geliştirilen direnişin sonuç almaya başladığını ifade ediyor bu açıklama. Kobanê direnişinin zaferle sonuçlanıp sonuçlanmayacağını ilerleyen günlerde göreceğiz. Ancak bence Kobanê direnişi zaten zafer kazanmıştır.