Koçgiri’den bir hak nefesi: Keko Bira

Kültür/Sanat Haberleri —

Ayfer Düzdaş - Lale Koçgün

Ayfer Düzdaş - Lale Koçgün

  • Lale Koçgün ve Ayfer Düzdaş, Koçgiri bölgesinden Keko Bira kılamını beraber seslendirdi. Lale Koçgün, kılamı YouTube kanalında yayımladı.

İki sanatçının seslendirdiği Keko Bira, Koçgiri’ye ait anonim bir ezgi. Keko Bira'nın kaynak kişisi 1923-2016 yılları arasında yaşamış olan Rıza Çelik. Lale Koçgün, kılamın Koçgiri yöresinde cem ve muhabbetlerde bir hak nefesi olarak söylendiğini  belirterek, Keko Bira çalışması için şu bilgileri verdi: "Eserin kaynağı, 1923-2016 yılları arasında yaşamış olan Rıza Çelik'tir ve bu güzel eser Koçgiri yöresine ait. Orijinal kayıt 1967 Namık Gülçiçek arşivinden. 2005 yılında ise bu esere yeniden video kaydı yapılmış ve sevgili Cihan Çelik'in Youtube kanalında yayınlanmış. Kendisine bu değerli kayıtları günümüze taşıdığı için buradan ayrıca teşekkür ediyoruz. Aynı zamanda sevgili Uğur Can Büyüknisan dostumuza bu güzel klibi hazırladığı için ve mix masteringi yaptığı için sevgili Özgür Özkan Mete'ye çok teşekkür ederiz."

'Muhtemelen bir kadın tarafından yaratılmış’

Günümüzde Kızılbaş Kürt Alevi deyişlerinin çok azının kadınlar tarafından okunduğuna dikkat çeken Lale Koçgün, bu tür çalışmalarının devam edeceğine işaret ederek şunları söyledi: ''Koçgiri yöresinde ağıtları, figanları ve kılamları kadınların yoğunlukta ürettiğini göz önünde bulundurursak, bu eserin de hissiyatımca bir kadın tarafından yaratıldığını düşünüyorum. Bu bir iddia değil sadece kendimce bir tahmin. Bahsettiğim bölgede kadın sanat üretimi daha yoğun. Kılamı, 8 Mart'ta yayınlamamızın sebebi her alanda olduğu gibi, sanat alanında kadınların birlikte dayanışma içinde olduğunu simgelemek.''

Projeler devam edecek

Lale Koçgün, kılamı beraber okuma fikrini ilk kez 3 yıl önce Ayfer Düzdaş’la paylaştığını ve bazı kayıtları da yaptıklarını ama hem kendisinin hem de Ayfer Düzdaş’ın yoğun çalışmalarından dolayı çalışmayı tamamlayamadıklarını dile getirerek şunları aktardı: “Ancak Ayfer Dûzdaş geçtiğimiz yıl Dersim Festivali için Frankfurt'ta geldiğinde Keko Bira için yeniden bir kayıt yaptık. Aynı gün ise çekimi gerçekleştirip daha sonra kayıtları yeniden düzenleyip Keko Bira’nın klibini ortaya çıkardık. Performansı Zoom ile evde canlı kaydettik ve daha sonra kendi ev stüdyomda, ilk denemem olarak gitarım ve birkaç vokal eklemesiyle zenginleştirmeye çalıştım. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde, kültürel mirasımızı ve kadın sanatçıların dayanışmasını kutlamak için bu özel performans. Ayfer Düzdaş dostum gibi bir çok kadın sanatçı arkadaşlar ile birlikte canlı ve akustik kayıtlar yapmak istiyorum. Bu bir başlangıç oldu, umarım arkası daha kısa süreçlerde gelecektir.”

İki sanatçının birlikte seslendirdiği kılamı aşağıdaki linkten dinleyebilirsiniz:

https://www.youtube.com/watch?v=h2V8CezS7DI

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.