
Özelikle, Semsûr, Mereş ve Dilok’ta 40 yaş üstü kadınların vazgeçilmezi olan Kofi geleneği, Nemrut Dağı‘ndaki heykellerin başlarında da bulunuyor. Semsûr merkeze bağlı Bulam beldesinde Kofi takan kadınların, bağlanma şekline göre bekar, nişanlı veya evli ayırımına işaret ediyor. İnanç fark etmeksizin bölgede yaşayan tüm halklarda Kofi olduğunu anlatan 70 yaşındaki Bulamlı Rabia Batmaz, gençlerin bu geleneği terk ettiğinden sitem ediyor.
Alevi, Sünni herkes takar
Beş çocuk annesi Batmaz, Kürdistan kentlerinde Kürt geleneği olarak tanımladığı Kofi’yi şu bilgilerle anlattı: “En altta fes, fesin üstünde gümüş işlemeli taç ve tacın etrafına da özel kumaştan yapılan şeher (çit) sarılır. Dışına ise kıtan ya da yazma sarılır. Eskiden genç kadınlar nişanlandığında evlenene kadar bunları başlarına takarlardı. Bu yörede Alevi’de, Sünni’de herkes bunları takardı. Bizim yaşlarımızda olan kadınların hepsinin başında Kofi vardır.”
51 yıldır başımda
Nişanlanmadan önce başlarına hiçbir şey takmadıklarını, ancak nişanlandıktan sonra Kofi taktığını belirten Batmaz, “51 yıldır başımdadır. Annemde, kardeşlerimde takıyordu. Bir iş yaptığımızda ağır olduğu için çıkarmak zorunda kalıyoruz. Yoksa günlük yaşamda sürekli başımızdadır. Alışmışız artık. Başımda olmasa dışarı çıkamam” diye konuştu.
DİHA/SEMSUR