Kolombiya’daki protestolar ve cinsel şiddet

Kadın Haberleri —

.

.

  • Kolombiya’da hükümet karşıtı protestolar sırasında kadınlara yönelik tecavüz, sözlü taciz, cinsel şiddet tehditleri ve ayrımcılık, dünyada cinsiyete dayalı şiddetin münferit olmadığını gözler önüne seriyor. İster protestocu ister polis, eğer kadınsanız herhangi biri tarafından tecavüze uğrama riskiyle karşılaşabilirsiniz. 

HABER MERKEZİ

Kolombiya’nın başkenti Bogota’da 3 Haziran’ın erken saatlerinde protesto etkinliğinden ayrılan bir kadın, pelerin olarak taktığı el yapımı bayrağın çekiştirildiğini hissetti. 
Güvenlik nedeniyle BBC’ye adını vermek istemeyen kadın, “8 polis memuru etrafımı sardı. İçlerinden pellet tabancasını bana doğru tutan biri ‘Bu, tecavüz etmek için iyi biri’ dedi” diyor ve polisin tehdidi dile getirmesinden kısa bir süre sonra diğer protestocuların kurtarmaya geldiğini sözlerine ekliyor.

28 Nisan’dan bu yana Kolombiya’ya yayılan Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque hükümetine karşı devam eden protestolar protestolar sırasında sözlü taciz, cinsel şiddet tehditleri ve ayrımcılık, münferit olaylar olmadı. Polislerin ‘orospular, fahişeler, kaltaklar’, geceleri dışarıda ne yapıyorsunuz?’, ‘Sizi öldüreceğiz’ şeklindeki tehditleri kadınlara yönelik tacizlerden bazıları. 

En az 113 şiddet vakası

Vatandaşların insan ve medeni haklarının korunmasını denetlemekle görevli resmi bir devlet kurumu olan Ombudsman Ofisi tarafından hazırlanan bir rapora göre, cinsiyete dayalı en az 113 şiddet vakası yaşandı.

Polis şiddetini izleyen bir sivil toplum kuruluşu (STK) olan Temblores’e göre, her zaman tehditlerle bitmiyor. STK, güvenlik güçleri tarafından cinsel tacize uğradıklarını iddia eden 28 protestocudan rapor aldığını söylüyor. Çıplak soyunmaya zorlanmak, tacize uğramak ve tecavüze uğramak iddiaları da bunlar arasında.

Güvenlik güçleri tarafından yapılan yedi cinsel şiddet iddiası şu anda başsavcılık tarafından soruşturuluyor. Bunlar arasında Popayán şehrinde polis tarafından cinsel istismara uğradığı iddia edilen 17 yaşındaki bir kız çocuğunun davası da var. Çocuk, iddia edilen tacizden bir gün sonra intihar etti.

Savunmasızlık hissi

Bazıları gece nöbeti ve oturma eylemi düzenlerken, diğerleri gösterilerde en önde yürümeye özen gösteriyor. Birçoğu, özellikle yalnız olduklarında, protestolarda kendilerini savunmasız hissettiklerini söylüyor.

Protestoculara yönelik cinsel saldırı iddiaları, bu son protesto dalgasında ortaya çıkmadı. Temblores, 2017 ve 2021 yılları arasında polis tarafından işlenen cinsel şiddet eylemlerine ilişkin 132 rapor aldığını söyledi. STK, topladığı kanıtların, bunların önceden düşünüldüğünü ve kapalı alanlarda memur grupları tarafından rutin olarak yönetildiğini gösterdiğini söylüyor.

Sistemik mi?

Cinsel şiddet davranışının polis teşkilatı içinde sistemik bir sorun olup olmadığı sorulduğunda, şu anda iddiaları araştırmaktan sorumlu olan Başmüfettişlik Ofisi, böyle bir model önerecek hiçbir çalışma veya nicel sonuç bulunmadığını söyledi.

Amerikalılar Arası İnsan Hakları Komisyonu (IACHR) bu ayın başlarında, protestolar sırasında polisin aşırı güç kullandığı iddialarını araştırmak için Kolombiya’ya bir ekip gönderdi.

Polis reformu

Başkan Iván Duque, gelişinden önce, uluslararası bir uzman tarafından yönetilen bir insan hakları müdürlüğünün oluşturulması, vatandaşların şikayetlerini takip etmek için daha iyi bir sistem ve memurlar için disiplin standartlarının genişletilmesi de dahil olmak üzere bir dizi polis reformu önerdi. Ancak bu reformlar henüz Kolombiya Kongresi tarafından onaylanmadı ve geçişleri kesin olmaktan çok uzak. İnsan hakları grupları, reformlar geçse bile polisin savunma bakanlığının yetki alanına girmeye devam edeceğini, yani suistimal vakalarının sorunlu olduğunu düşündükleri askeri mahkemelerde yargılanmaya devam edeceğini de belirttiler.

Hak grupları, ayrıca Kolombiya’nın cezasızlık seviyelerinin üstesinden gelmek için daha fazlasının yapılması gerektiğini düşünüyor. 

Raporların yüzde 90’ı soruşturmayı aşmadı

Birçok mağdur cinsel şiddet vakalarını bildirmek konusunda isteksiz, çünkü çok az fail cezalandırılıyor. Sisma Mujer’e göre, Bayan Acosta’nınki de dahil olmak üzere 2020’de açılan cinsel şiddet raporlarının yüzde 90’ı ilk soruşturma aşamasını aşamadı.

İnsan hakları avukatı Carolina Martínez, birçok mağdur, aynı zamanda, konuştukları için misilleme olabileceğinden veya tekrar mağdur olabileceklerinden korktuklarını söylüyor.

Risk için kadın olmak yetiyor

Protestolar sırasında cinsel şiddetle suçlananlar sadece güvenlik güçleri değil. Cali şehrinde, bir kadın polis memuruna cinsel saldırıda bulunan bir grup protestocu hakkında soruşturma başlatıldı. Bir polis memuru tarafından tecavüzle tehdit edildiğini söyleyen Bogotalı protestocu, polisle karşılaşmasından günler sonra bir erkek protestocu tarafından cinsel saldırıya uğradığını da anlatıyor. “Kadın olmak buna maruz kalmak demektir - protesto için dışarı çıktığınızda bir polis memuru ya da gerçekten herhangi biri tarafından tecavüze uğrama riski.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.