Kopyala yapıştır cevap

  •  İHİK, iki kolunu kaybetmesi ardından tutuklanan ağır hasta Necdet Erik’in durumu için yapılan başvuruya, tahliyesinden 10 gün sonra mevzuat içeren kopyala-yapıştır bir yanıt verdi.

 

Elektrik çarpması sonucu iki kolu kesilen, vücudunun çeşitli yerlerinde derin yanıklar oluşan ve yatağa bağlı kalan Necdet Erik, 29 Haziran’da sedye ile çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Ailesinin ve avukatlarının itirazı sonucu Erik, 5 Ağustos’ta Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından infazı ertelenerek, tahliye edildi. Erik’in durumunu duyuran Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun, Meclis İnsan Hakları Komisyonu’na (İHİK) 1 Temmuz’da yaptığı başvuruya 15 Ağustos’ta yanıt verildi. Gergerlioğlu’nun makamına yeni tebliğ edilen kararda İHİK, Erik’in tahliyesinden 10 gün sonra verdiği yanıtta bir kez daha Ceza İnfaz Kanunu’nu hatırlattı.

Erik’in tahliye edilip edilmediğine dair bilgi almaya dahi gerek duymayan İHİK, cevabında “Adli Tıp Kurumu'nca düzenlenen ya da Adalet Bakanlığınca belirlenen tam teşekküllü hastanelerin sağlık kurullarınca düzenlenip Adli Tıp Kurumu'nca onaylanan rapor üzerine infazın yapıldığı yer Cumhuriyet Başsavcılığınca verilmektedir” dedi. Bu durumun yargı organlarının işi olduğunun altı çizilen yanıtta, İHİK’in yasama organı olduğu ve yargı kararlarına müdahale edemediği vurgulanarak, “Anayasa da güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerden Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü tarafından ihlal edildiği iddiasıyla tüm yargı süreçlerinin tüketildiği tarihten itibaren 30 gün içinde Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuru yapılabilir” diye belirtildi. Yanıtta, iç hukuk yolları tüketilmesi akabinde AİHM’e de 4 ay içerisinde başvuru yapılacağı kaydedildi.

İhlalleri örtme komisyonu

MA'dan Berivan Altan'a konuşan HDP Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu, Meclis İnsan Hakları Komisyonu’nun ihlalleri örtme komisyonu olduğunu daha önce defalarca gösterdiğini hatırlattı. Gergerlioğlu, son gelen yanıtla da bunu bir kez daha tescillediğini vurguladı. Komisyonunun insan hakları ihlallerini bitirmeye yönelik bir çalışması olmadığını ve ihlallerin önemsenmediğine bir kez daha şahit olduklarını dile getiren Gergerlioğlu, “Komisyon başkanı sadece iktidarın ve idarenin yaptıklarını tasdikle uğraşıyor. Kendisine yapılan ihlal başvurularında bu işin yolu yargıdır, diye cevap veriyor. İhlaller konusunda yargıya zaten başvuran mağdurların derdine bu cevaplar deva değil. Yargı kurumundan ayrı olan İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun ihlallere müdahil olmasını istiyor, ancak müdahil olmamak için elinden geleni yapıyor” dedi.

Başkanı görevden alınsın

Erik’in ağır elektrik çarpması sonucu iki kolunu ve bir bacağını kaybeden ağır hasta biri olduğunu hatırlatan Gergerlioğlu, şunları söyledi: “Elektrik çarpmasından bir müddet sonra tutuklandı. Tutuklanmaması için yapılan tüm başvurulara rağmen çok vicdansız ve hukuksuz bir kararla tutuklandı. ATK’ye yapılan başvuruda aksilikler, zor anlar, günler ve aylar yaşadı. En sonunda ATK aylar sonra ihlale ‘dur’ dedi. Bu süreçte komisyon Adalet Bakanlığına sorabilirdi. Komisyon görevini aylarca yapmadı. Komisyon aylar sonra verdiği cevapta, hukuk tecelli etmesinden sonra 3-4 ay içeride zor durumda yatan bir mahpusun hali hakkında tek bir araştırma, inceleme, soruşturma yapılmıyor. Aradan aylar geçmiş, 5 Ağustos’ta bizlerin gayretiyle hasta mahpus tahliye edilmiş ve komisyon gönderdiği cevapta, ‘mahpus yargı yollarına başvursun’ diyor. Mahpus yargı yoluna başvurmayı bilmez mi? Biliyor, zaten başvuruları da yapmış, ancak komisyonun dahil olmasını ve sormasını istiyor. Komisyonun umurunda değil. Aylarca işlem yapmayıp sonrasında var olan mevzuatı yazıp gönderiyor. Mevzuatı biz de biliyoruz ama komisyona neden işini yapmadın, diye soruyor. Komisyon iş işten geçtikten sonra mevzuat gönderiyor. Komisyonun ağır bir şekilde sorgulanması gerekiyor. İşini savsaklayan komisyon başkanı biran önce görevden alınmalıdır.”     ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.