Koşullar insanlık dışı

Yurt Dışı Haberleri —

Tecride karşı uluslararası delegasyon

Tecride karşı uluslararası delegasyon

  • Tecride Karşı Uluslararası Delegasyon Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve siyasi tutsaklara dönük hazırladığı raporu çevirim için bir basın toplantısı ile açıkladı. 

SERAP GÜNEŞ
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik ağırlaştırılmış tecridi yerinde gözlemlemek için aralarında hukukçu, gazeteci, akademisyen ve insan haklarının da bulunduğu 7 ülkeden 35 kişiden oluşan Tecride Karşı Uluslararası Delegasyon, 24-29 Ocak 2023 tarihleri arasında İstanbul, Amed ve Ankara’da siyasi partiler, barolar ve sivil toplum örgütleriyle görüşmüştü. Delegasyon gözlemlerini ve önerilerini içeren bir raporu çevrimiçi bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu. 

Tecrit rejimi
"Türkiye'de Tecrit ve İzolasyon Politikaları" başlıklı rapor, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve ülkedeki diğer siyasi mahkumlara yönelik baskılara odaklanıyor. Heyet üyesi Sophie Caseley basın toplantısında raporun bulgularını özetledi. Caseley, İmralı cezaevi rejiminin tam bir iletişimsizlik ve tecrit rejimine dönüştüğünün altını çizdi. Caseley ayrıca Türk hükümetinin çok geniş olan ve birçok siyasi mahkumun hapsedilmesini haklı göstermek için kullanılan terörizm tanımına ilişkin endişelerini de dile getirdi.

Koşulları insanlık dışı 
Abdullah Öcalan, 16 Şubat 1999 tarihinden bu yana İmralı Adası Cezaevi'nde tek kişilik hücrede tutuluyor. Ölüm cezasının müebbet hapse çevrilmesine rağmen, bugüne kadar hücre hapsinde tutulmaya devam ediyor. Tecride Karşı Uluslararası Delegasyon tarafından hazırlanan raporda, Öcalan'ın Temmuz 2011'den bu yana avukatlarıyla görüştürülmediği hatırlatılarak, tutukluluk koşullarının insanlık dışı olduğu belirtildi.  

Tecrit yayılıyor
Heyetin raporunda ayrıca hücre hapsi ve tecrit uygulamasının Türkiye'deki diğer cezaevlerine de yayıldığı ve artık siyasi mahkumları ve diğerlerini cezalandırmak için kullanıldığı kaydedildi. Heyet, tecrit politikalarının sivil toplum, avukatlar ve insan hakları savunucuları da dahil olmak üzere toplumun daha geniş kesimlerine de yayıldığını tespit etti.

Üçüncü yılına girdi
Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin uluslararası insan haklarının açık ihlali olarak değerlendirilen raporda, “25 Mart 2023'te, dış dünyanın Abdullah Öcalan'dan en son yaşam belirtisi haberi almasının üzerinden iki yıl geçmiş olacak. Abdullah Öcalan ve üç mahkum arkadaşı Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş ile birlikte katı bir tecrit rejimine tabi tutuluyor. Dört mahkumun da aileleri ve avukatlarıyla her türlü iletişim kurması yasaklandı” denilerek, hücre hapsi ile uluslararası insan hakları belgeleri ve standartlarının ihlal edildiğinin altı çizildi. 

Uluslararası toplum baskı yapmalı
Tecride Karşı Uluslararası Delegasyon'un raporu, Türk hükümetine hücre hapsi ve tecrit uygulamasına son vermesi ve Öcalan ile diğer siyasi mahpusların avukatları ve aileleriyle görüşmelerine izin verilmesi çağrısında bulundu. Raporda ayrıca uluslararası topluma Türkiye'nin insan hakları karnesini iyileştirmesi için baskı yapması çağrısı da yapıldı. 

CPT raporunu açıklamalı
CPT'nin raporunu hala yayınlamaması nedeniyle, İmralı ve diğer yüksek güvenlikli cezaevlerinde uygulanan politikaların hiçbir denetim ve denge olmaksızın devam etmesinden derin endişe duyulduğu belirtilen raporun öneriler bölümünde şu talepler sıralandı: 
* Türkiye'nin CPT'nin daha önceki tavsiyelerine uymadığı göz önünde bulundurulduğunda, CPT'yi Sözleşme'nin 10 (2) maddesine dayanarak, özellikle İmralı'daki mahkumlarla ilgili bulgularının bir özetini içeren bir bildiriyi, raporları yayınlanmadan önce yayınlamaya çağırıyoruz.

Hücre cezası süresiz uygulanamaz
* Türkiye hükümetini CPT'nin son raporunda yaptığı tavsiyeleri uygulamaya çağırıyor ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nden, özellikle Türkiye'nin CPT tavsiyelerine uymama konusundaki geçmişteki sicili göz önüne alındığında, bir sonraki adımları tartışmasını istiyoruz.
* Türk devletini, mahpusların örgütlenmesine izin verilmesi, avukatlara ve ailelerine erişim hakkı, cezaevi koşullarına itiraz etmek için etkili yasal yollar ve AİHS'nin 3. maddesine aykırı olan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının kaldırılması da dahil olmak üzere, CPT ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (Öcalan No 2) önceki tavsiyelerini gecikmeksizin uygulamaya çağırıyoruz. 
* Hücre hapsi, hiçbir denetim mekanizması olmaksızın, süresiz şekilde uygulanamaz. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.