Köyün nüfusu katlandı

Hatay Samandağ’ın kırsal mahallesi Aknehir

Hatay Samandağ’ın kırsal mahallesi Aknehir

  • Deprem felaketinden etkilenen kentlerde köy nüfusları ikiye-üçe katlandı. Samandağ’ının kırsal mahallesi Aknehir’in bin 400 olan nüfusu 3 bine ulaştı. 

Tepesinde St. Simon Manastır’ı, sıralı ormanlık dağların içinde kurulu, portakal, limon, incir, zeytin ağaçların arasında saklı bir bahçeyi andıran Samandağ’ının Aknehir kırsal mahallesi şimdiden doldu taştı. MA'dan Azad Altay ve Sedat Yılmaz'ın haberine göre; kimisi akrabalarının yanına, kimisi eski komşusuna, kimisi de boş bir araziye kurduğu çadıra yerleşti.  Köyde birçok ev hasarlı olmasına rağmen avlulara kurulan çadırlar şimdilik geçici bir çözüm sağlıyor. Köyde normalde sadece yaşlıların kaldığını, gençlerin ya kentte ya da başka şehir veya ülkelerde olduğunu belirten muhtar İsa Taş, 500 haneli köyün bin 480 nüfusunun depremden dolayı şu an 3 bine ulaştığını söyledi. Köye gelişler devam ediyor.

Bir odada 30 kişi

Mahalleli Zehra Yolcu (64), depremden sonraki gün kentte kurtulabilen akraba, eş, dost, eski komşu kim varsa köye geldiğini söyledi. İlk gün evin bir odasına 30 kişinin barınmak zorunda kaldığın belirtti. Şeyh ve Ehl-i Beyt inancından olduğunu vurgulayan Ali Abas Yolcu (79) eşiyle birlikte depremin ikinci günü köye taşınanlardan. Yolcu, kardeşinin evinde kalıyor ve daha ne kadar kalacağını bilmediğini söyledi. Evi yıkılan Yolcu’nun geriye bir birikimi kalmazken, kızgınlığını, öfkesini genelleştirerek ifade ediyor: “Dünyada asiller, basitler ve acizler yaşar. Asiller kurar, basitler çalışır, acizler ise karanlıktır. Bu zamanda acizler çoğaldı.”

70 cenaze de geldi

Bağ-bahçe ve kısmen de hayvancılığın yapıldığı köyde, şimdiye kadar 70 cenaze getirildiğini belirten Delal Deli, sadece kendi ailesinden 17 kişiyi kaybettiğini vurguladı. Deli, araç bulamadıkları için cenazelerini kentte gömmek zorunda kaldıklarını söyledi.

 Arap Alevi köyde, depremde yalnız bırakıldıkları ve bunun bilinçli bir politika olduğu, ince mesajlarla hissettiriliyor. Görmedikleri yardım, kendilerine ulaşmayan yetkililer, iktidar kanadındaki açıklamaları bir bir değerlendiren mahalle halkı, göç ve demografik yapının değiştirilmesine yönelik kaygısını gizlemiyor. HATAY

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.