Kubilay'ın özgürlüğü gasp edildi

Kadın Haberleri —

Mukaddes Kubilay

Mukaddes Kubilay

  • Sincan Kadın Kapalı Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu tarafından tahliyesi engellenen siyasetçi Mukaddes Kubilay için HDP milletvekili Şevin Coşkun, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı’na başvuruda bulunarak hukuksuzluğun giderilmesini istedi.

“Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yönetmelik” 31 Mart 2020’de Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Bunun üzerine cezaevlerinde İdare ve Gözlem Kurulu (İGK) oluşturuldu.  1 Ocak 2021’den bu yana da kendilerini doğrudan mahkeme yerine koyan bu kurullar, aldıkları kararlarda birçok tutsağın tahliyesini engelledi. Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde İdare ve Gözlem Kurulu (İGK) bir süredir kadın tutsakların infazlarını yakıyor. İGK, en son siyasetçi Mukaddes Kubilay’ın tahliyesini engelledi. 

Kubilay’a pişmanlık dayatması

2014 yılında Agirî (Ağrı) Belediyesi Eşbaşkanlığına seçilen Mukaddes Kubilay, 27 Aralık 2016 tarihinde İzmir’de gözaltına alınarak tutuklandı. Kubilay’a  “Örgüt üyesi olduğu“ iddiasıyla 7 yıl 6 ay, “Örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla ise 1 yıl 15 gün hapis cezası verildi.

4 Ağustos 2022’de tahliye edilmesi beklenen Mukaddes Kubilay’ın, İdari ve Gözlem Kurulu tarafından tahliye edilmediği ortaya çıktı. İdari ve Gözlem Kurulu’nun siyasetçi Mukaddes Kubilay’a pişmanlık dayatmasında bulunduğu, Kubilay’ın pişmanlığı kabul etmediği için “iyi hal” şartlarına uymadığı gerekçesiyle tahliyesinin engellendiği öğrenildi.

Tahliye edilmemesi hukuksuzluktur

Haberin duyuması üzerine Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Şevin Coşkun, Kubilay için Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı’na başvuruda bulundu.

Kubilay’ın, 30 Mart 2014’te yapılan yerel seçimlerde Ağrı Belediyesi Eşbaşkanı olarak seçildiğinin hatırlatıldığı başvuruda Coşkun şunlar belirtti: “1 Mart 2017’de Ağrı Belediyesi’ne kayyım atandı ve 27 Aralık 2016’da Kubilay, hukuksuz bir şekilde tutuklandı. Kubilay, aldığı 7 yıl 6 ay hapis cezasının infazını 4 Ağustos 2022’de tamamlamasına rağmen tahliye edilmemektedir. Kubilay’ın tahliyesi; Cezaevi İdari ve Gözlem Kurulu tarafından ‘iyi halli’ olmadığı yönünde verilen karar ile engellenmektedir. Kurulun verdiği bu kararın gerekçesinde ise ‘Kubilay’ın; ceza infaz kurumunun düzen ve güvenliği amacıyla konulmuş kurallara uyum konusunda sorunlar yaşadığı, yasal mevzuat tarafından tanınan haklarını iyi niyetle kullanmadığı, işlemiş olduğu suçtan dolayı pişmanlık duyduğuna dair bir tespitin olmadığı, infaz sürecinde olumsuz yönde radikalleşme eğiliminin olması saikiyle toplumla bütünleşmeye hazır olduğuna dair olumlu bir kanaat oluşmadığı, tekrar suç işleme ve topluma zarar verme riskinin yüksek olduğu’ basına yansıyan bilgiler arasındadır. Bu keyfi gerekçelerle Kubilay’ın tahliyesinin engellenmesi, hukuksuzluktur.”  

Hukuki işlem yapılsın

Coşkun başvurusunda, İnsan Hakları İnceleme Komisyonu bünyesinde bulunan Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonunun Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’ne ziyaret gerçekleştirerek yaşanan hak ihlaline dair görüşmelerin yapılmasını talep etti.

Şevin Coşkun yaptığı başvuruda ayrıca, Mukaddes Kubilay’a yönelik uygulanan hukuksuzluğun son bulması, tahliyesi önündeki engellerin kaldırılması ve sorumlular hakkında gerekli hukuki işlemlerin başlatılmasını da istendi.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.