Kültürünü halılara nakşediyor
Kadın Haberleri —

Halîme Al-Ahmad
- Minbic’in tarihi Necm Kalesi’nin eteklerinde koyun kılından el dokuması halılar yapan Halîme Al-Ahmad, “Halılar bu toprakların kültürüdür, yaşanmışlıklarıdır” dedi.
Kuzey-Doğu Suriye’nin Minbic kentinde tarihi Necm Kalesi’nin de bulunduğu Necm köyünde kadınlar; yün, tiftik, pamuk, kamış bitkisi ve ipek kullanarak el dokuması halı yapmaya devam ediyor. Fabrikalarda üretilen halılara karşı her santiminde kadın elinin yaratıcılığını taşıyan halılarda nakşedilen her desenin de ayrı bir hikayesi var.
JINHA'dan Sîlva El Îbrahîm'in haberine göre; halı dokumayı 15 yaşında annesinden öğrenen köy sakinlerinden Halîme Al-Ahmad, çocukluğundan beri sayısız halı dokudu. Zahmetle dokunan halıların makine halılarına göre daha estetik, uzun ömürlü ve kullanışlı olduğunu söyleyen Halîme Al-Ahmad, kültürel bir mirasında taşıyıcılığını üstleniyor.
Minyatür dokuma halıları evinin duvarlarına asarak adeta küçük bir halı müzesi oluşturan Halîme Al-Ahmad, halılarının yaşadıkları topraklardaki halkların da kültürünü taşıdığını ve bu nedenle halı dokuma kültürünün yaşatılması gerektiğini söyledi.
Halîme Al-Ahmad, koyun kılının kadınların elinde rengârenk halılara dönüşme serüveninin yaklaşık üç ay sürdüğünü belirterek, “Yıllardır bu kültürel mirası korumaya gelecek nesillere aktarmaya çalıştım. Bu halılar bu toprakların kültürüdür, yaşanmışlıklarıdır” dedi. MINBIC













