Kumpas davası için jet rıza

  •  Kobanê Davası dosyasının dayandırıldığı itirafçı Kerem Gökalp’in talebi olmadığı için savcının, ifadesinin alınması yönündeki talebinin mahkeme tarafından reddedildiği; aynı gün itirafçı tanığın, rıza dilekçesinin savcılığa ulaştırıldığı ve ifadesiyle birlikte iddianamenin kabul edildiği ortaya çıktı.  

 

Kobanê Davası’nın dayandırıldığı itirafçı tanıklardan Kerem Gökalp’e dair önemli belgeler açığa çıktı. Belgelere göre; Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu, Gökalp’in ifadesinin alınması istemiyle Ankara 2. Sulh Ceza Hakimliğine talepte bulundu. Gökalp’in ifadesinin alınması yönünde talebi olmadığını belirten mahkeme, savcılığın talebini reddetti, ancak aynı gün savcılığa Gökalp’in “rıza” dilekçesi ulaştı.

Savcı Ahmet Altun’un talimatıyla 23 Aralık 2019’da Gökalp’in ifadesinin alınması için Ankara 2. Sulh Ceza Hakimliğine talepte bulunuldu. Savcılık, ifadeye başvurma, teşhis, yer gösterme işlemlerinin yapılabilmesi için Gökalp’in bulunduğu Sincan 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nden 4 gün süre için çıkarılmasını istedi. Savcılığın talebine 24 Aralık 2019’da karar veren hakimlik, amir hükmü gözeterek, “adı geçen şahsın talep edilen işlemlere yönelik rızasının alındığına dair soruşturma dosyası kapsamında herhangi bir bilgi ya da belge bulunmadığı anlaşıldığından” talebin reddine karar verdi. Aynı gün Sincan 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde tutulan Gökalp’ten “…Soruşturma kapsamında teşhis ve ayrıntılı ifade vermek için gereğinin yapılmasını arz ederim” şeklinde talep dilekçesi alınıp savcılık tarafından dosyaya eklendi. Savcılığın aynı gün “rıza” dilekçesini hakimliğe sunduktan bir gün sonra Gökalp hakkında “idari gözetim” kararı aldırılarak bulunduğu cezaevinden Ankara Emniyet Müdürlüğü TEM Şube’ye getirildi. Burada 15 gün boyunca tutulan Gökalp’in  7 Ocak’ta savcı Altun tarafından ifadesi alındıktan sonra cezaevine geri götürüldü.

İfadeden sonra iddianame kabulü

Gökalp’in ifadesinin bu şekilde “usule uygun” hale getirilip alınması, dava avukatları tarafından “kumpas” olarak değerlendiriliyor. Avukatların “kumpas” vurgusu yaptığı yöntemle alınan Gökalp’in polis ifadeleri, Kobanê Davası’nın iddianamesinde iskelet görevi üstlenirken, dava iddianamesi ifadenin alındığı aynı gün, yani 7 Ocak 2020’de kabul edildi.

Savcı cezaevlerinde itirafçı aradı

Gökalp gibi soruşturma kapsamında dosyada adı geçen tanıklara nasıl ve ne şekilde ulaşıldığına dair herhangi bir belge yok, ancak 25 Haziran 2018’de yayınlanan HSK kararnamesi ile İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’ne atanan Altun, Kobanê Davası için tekrar görevlendirildi ve 26 Aralık 2018’den itibaren TEM şubelere 6-8 Ekim eylemleri kapsamında haklarında şüpheli olarak işlem yapılıp daha sonra “itirafçı” olanların beyanlarının alınmasına dair tebligatlar gönderdi.  MA/ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.