Kurdistan devrimi için 34 yıl

Murat Karayılan

Murat Karayılan

  • HSM Karargah Komutanı Murat Karayılan, “Fazıl yoldaş tam 34 yıl bu devrim için mücadele etti, 28 yıl boyunca Kurdistan dağlarında aralıksız savaş yürüttü. O ulusal bir komutandı. Özgürlük Hareketi’nin asil komutanı Fazıl yoldaş asla unutulmayacak” dedi.

PKK Yürütme Komitesi Üyesi ve Halk Savunma Merkezi (HSM) Komutanı Murat Karayılan, şehit Fazıl Botan’ı anarak, “34 yıl bu devrim için mücadele etti, emek verdi. Kurdistan'ın dağlarında, Botan bölgesinde, Behdinan bölgesinde, Soran bölgesinde ve Kurdistan'ın birçok yerinde görev yaptı. O ulusal bir komutandı” dedi.

PKK’ye katılmadan önce koçerlik yapan, askerlik zamanı gelince 1988 yılında gerillaya katılan Fazıl Botan, 1989 yılında birliğin komutanı oldu. Önderlik eğitimi ardından tekrar Botan’a döndü ve ömrü mücadeleyle geçti.

Besta’da 45 gün direndi

Karayılan, büyük bir direnişe imza atan, ömrünü devrime adayan Komutan Fazıl Botan’ı ve mücadelesini şöyle anlattı: “Heval Fazıl, Botan'ın her yerinde kalmıştı ve tüm coğrafyayı santim santim biliyordu. 1994 yılında düşmanın çok büyük saldırıları vardı. Çok çetin bir savaş yaşandı. Heval Fazıl o yıl hareketli tabur komutanıydı. O dönem hareketli tabur 200-250 kişi civarındaydı. Aynı taburda kadın arkadaşların temsilcisi olarak Heval Sara da (Sakine Cansız) vardı. O sıcak savaş zamanlarında birlikteydiler. Besta'daydılar. Düşman o dönem on binlerce askerden oluşan çok büyük bir güçle bölgelere saldırıyordu. Bölgelerin çoğunu birkaç gün içinde ele geçiriyordu. Heval Fazıl'ın taburu Besta'daydı. Orada savaş 45 gün sürdü. Sonra hareket ‘geri çekilme’ kararı verdi. Fazıl yoldaş taburunu böyle geri çekti. Böylelikle büyük bir kayıp yaşanmadı ama zorlu bir mücadeleydi.

Onun komutasında savaşmak isterlerdi

Önderliğe bağlıydı. Partiye çok saygısı vardı, korkusu da vardı. Ama bunun dışında kimseden korkmuyordu. Böyle bir arkadaştı. Hesapsız, kitapsız bir arkadaştı, içi dışı birdi, samimiydi, dürüsttü. Bundan dolayı bütün arkadaşlar tarafından çok sevilirdi. Kadın arkadaşlar, erkek arkadaşlar, onun komutasında savaşmak istiyordu. Arkadaşlarına sahip çıkardı. Savaşta, yönetim ve koordinasyonda tecrübeye sahipti.

Başarılı bir pratik

Bilindiği gibi savaş pratiklerinde birçok hata, eksiklik ve eylem oluyordu. Bu eylemlerle alakalı soruşturmalar yürütülüyordu. Fazıl yoldaşın pratiklerine ilişkin bazı eleştiriler olmuş olabilir ama soruşturma açılan bir pratiği olmadı. Bir insanın 28 yıl boyunca savaş yürütmesi, komutanlık yapması ve soruşturma açılmaması tek örnek olabilir. Heval Fazıl bir çalışmayı istediği gibi yürütmek için çok emek veriyor ve var gücüyle çabalıyordu.

Yeraltı mevzileri onun başarısı

2006 yılında örgüt yer altı mevzilerini geliştirme kararı aldı. O dönemde Zap komutanı olan Fazıl yoldaş gerçekten buna çok önem verdi. Şimdiki tüneller gibi değildi yer altı mevzileri. Yani belki başka bir komutan olsaydı bu kadar ciddiye almazdı. Ama Fazıl yoldaş üzerinde durdu ve sonuçları oldu.

Zap’ta tarih yazdı

2008'de düşman Zap'a saldırmak istedi, kışın 21 Şubat'ta aniden saldırıp Zap'ı işgal etmek istedi. Merkezi karargah oradaydı. Direnişin komutanı olan Heval Fazıl'ın hazırlığı sayesinde Türk devleti orada ağır bir yenilgiye uğradı. Zap yenilgisi Türk işgal sisteminde köklü bir değişimin başlamasına, yani asker ve generallerin gücünün kırılmasına neden oldu. Komutanı Heval Fazıl'dı. Geçmişte yaptığı hazırlıklar, geliştirilen yeraltı mevzileri ve savaşı dikkatli yönetmesi bu başarının temeli oldu.

Kandil işgalini durdurdu

Yine Türk devleti, Suriye devleti ve İran Kürt karşıtı bir ittifak kurup Kandil'e yönelik bir tehdit oluşturduğunda Kandil'in komutanlığına Heval Fazıl atandı. Zaten 2011'de İran devleti Kandil'e saldırdı. Savaş 2 ay sürdü. Heval Fazıl'ın Kandil’de kurduğu sistem ve yaptığı hazırlıklar İran devletinin saldırılarına karşı ciddi bir engel yarattı. Yanında YRK komutanı Heval Simko vardı yani ikisi birlikte direnişi büyüttüler. İran, özel kuvvetlerini Tahran'dan getirdi, her türlü tekniği kullandı ama ne yaptıysa Kandil’i işgal edemedi. Bunun üzerine İran savaşı durdurmak için YNK ve KDP’yi araya koydu.

Rojava’da çetelere karşı savaştı

Rojava’da Til Beraqê ve Til Hemisê’de Hisênî köyü vardı. Aynı gece bu iki yerde 101 YPG komutanı ve savaşçısı şehit düştü. YPG için bir darbeydi. O dönem El-Nusra adını kullanan çeteler saldırmıştı. Bu çetelerin hepsi daha sonra DAİŞ adını aldı ve Cizîrê bölgesine saldırı başlattılar. O dönemde Fazıl yoldaş Rojava’ya geçti. Büyük bir savaş tecrübesine sahip olan heval Fazıl’ın Rojava’ya geçmesi bir şanstı. 2014'ün başıydı. Çetelerin saldırılarının arkasında Türk devletinin olduğunu gördük. MİT, o güçlerin yeniden yapılanmasını oluşturdu. Çeteler, Rojava’ya, Şengal’e, Kobanê'ye ve aynı zamanda Cizîre bölgelerine saldırdı. Çetin bir savaştı. O dönem Rojava’da Heval Fazıl öncülük yaptığı eylemlerle çetelerin saldırılarının püskürtülmesinde önemli rol oynadı.

Tedavisi için emeği geçenlere teşekkür

Ardından 2015 yılının Mart ayında şanssız bir şekilde ağır yaralandı. O dönemde tedavi olmak için YPG Komutanlığı, PYD Yönetimi önemli bir çaba sarf etti. Bizim için de çok üzücüydü. Daha sonra Hewlêr’e geçti. Orada bir süre hastanede kaldı. Daha sonra diplomatik çabalar sonucu Fransız yetkililer tedavi için Paris'e gitmesine yardımcı oldu. Bu süreçte değerli komutan Heval Fazıl'ın tedavisi için emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Fransa'da kaldı, tedavi gördü ancak tamamen iyileşemedi. Fransa'nın sağlık çalışanları çok emek verdi ama sağlığı tam olarak düzelmedi, yaraları sonucu bedeni zayıf düştü ve şehit oldu.

28 yıl aralıksız savaştı

Fazıl yoldaş tam 34 yıl bu devrim için mücadele etti, emek verdi. 28 yıl boyunca Kurdistan dağlarında aralıksız savaş yürüttü. Altı yedi ay Önderliğin yanında kaldıktan sonra Kurdistan'ın dağlarında, Botan bölgesinde, Behdinan bölgesinde, Soran bölgesinde ve Kurdistan'ın birçok yerinde görev yaptı. Bilgisiyle, tecrübesiyle, cesaretiyle, dürüstlüğü ve saflığıyla önemli çalışmalar yürüttü. O ulusal bir komutandı. Dört parça Kurdistan için savaştı. Kurdistan'da işgalci devletlere karşı, bütün ordulara karşı savaştı, savaşa öncülük etti.Aynı zamanda DAİŞ'e karşı savaştı. Özgürlük hareketinin asil komutanı Fazıl yoldaş asla unutulmayacak. Takipçisi olacağız. Davalarına bağlı kalacağız. Kurdistan devriminin şehitlerini ve Fazıl Botan gibi yoldaşları ölümsüz kılacağız. Mücadeleyi yükselterek anılarını yaşatacağız.” BEHDİNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.