Yoksul halkın zenginlikleri
İstanbul ‘da bulunan Kibele yayınları Kadim Laçin'in araştırma ve incelemeleri sonucu kaleme aldığı ‘Kürdistan’da Enerji Kaynakları’ isimli kitabı yayımlandı. Kendi alanında Kürt tarihinde ilk olma özelliği taşıyan kitapta Laçin, Kürdistan'ın enerji kaynaklarına dair yeni araştırmalarını belgeler halinde araştırmacılara sunuyor. 'Yoksul halkın zenginlikleri' üst başlığıyla yayınlanan kitap, Kürdistan coğrafyasındaki zenginliklere somut verilerle dikkat çekerken Ortadoğu ve Mezopotamya'daki halkların aydınlanmasına da katkı sunuyor.
Kitapta, coğrafyası zengin bir halkın zenginliklerinin nasıl talan edildiği vurgulanarak; yapılan alan çalışmaları, belgelerin incelenmesi sonucu ulaşılan sonuçlar paylaşılıyor.
Kürdistan'ı enerji kaynaklarının talan edilmesi açısından da mercek altına alan kitabın tanıtımında şunlara yer veriliyor:
”Kürtler, binlerce yıldır bu coğrafyanın yerli halkı. Enerji kaynakları, topraklarını parçalayan her dört devletin de beslendiği devasa yer altı ve yer üstü zenginlikleriyle çevrili. Kendisinden başka herkesin kazanç sağladığı yeraltı ve yerüstü kaynakları.. Petrol, madenler, gaz, ırmaklar, güneş, dağları, ormanları.. Bir bütün olarak doğada var olan en önemli zenginlikler. Yaklaşık 500 yıl önce iki devletçe, 400 yıl sonra ise dört devletçe bundan da bir yüzyıl sonra 30 ülkenin 45 şirketi tarafında zenginliği talan edilen bir halkın zengin coğrafyasına dair bir yolculuğumuzdur bu kitap. Kütüphane ve alan çalışması, araştırma ve belgelerin incelenmesi, konferans ve toplantıların izlenmesi, Kürdistan coğrafyasının enerji kaynakları mercek altına alındıktan sonra araştırmanın Kürt tarihinde bir ilki yakalamış olduk. Kürdistan’ı talan edenleri ve oradan devasa kazanç sağlayan tekelleri mercek altına aldık. Politikaları, antlaşmaları, görüşmeleri izledik, inceledik ve araştırma havuzunda topladık.Kürt tarihinde bir ilkin size ulaştığını fark edeceksiniz”
KÜLTÜR SERVİSİ