Kürdistan ve Türkiye'den kısa kısa

.

.

  • Yereller tartışıyor
  • MHP’nin önerisi: Kardeşlik ve Dayanışma Komisyonu
  • MGK toplandı
  • Teknik destek verecekmiş

Yereller tartışıyor

 

 

DEM Parti, TJA, DBP öncülüğünde başlatılan “Barış ve Demokratik Toplum Buluşmaları” devam ediyor. Riha’nın Weranşar (Viranşehir) ilçesinin Cendeli ve Kadıköy mahalleleri; Hewag'ın (Bozova) Qilîx, Eyyübiye'nin Osmanlı ve Karaköprü'nün Şêx Zelixa mahallesinde halk toplantıları düzenlendi. Buluşmalarda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 9 Temmuz'daki görüntülü çağrısı izletildi. Ayrıca sürece dair tartışmalar yürütüldü. 1 Haziran’dan beri devam eden halk toplantılarında sayı 1800’ü aştı. HABER MERKEZİ

 

* * *

MHP’nin önerisi: Kardeşlik ve Dayanışma Komisyonu

 

 

AKP’nin “Terörsüz Türkiye” şeklinde tanımlamak istediği Meclis Komisyonu’nu iktidar ortağı MHP, “Kardeşlik ve Dayanışma Komisyonu” olarak adlandırdı.

MHP’nin komisyon üyeleri  MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Sakarya Milletvekili Muhammet Levent Bülbül, Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk ve Tokat Milletvekili Yücel Bulut konuyla ilgili Genel Başkanları Devlet Bahçeli’yle bir araya geldi. 

Ziyaret ardından sanal medya hesabından açıklama yapan Feti Yıldız, komisyonun ismini “Kardeşlik ve Dayanışma Komisyonu” olarak duyurdu.

CHP de komisyonun adının “Toplumsal Barış, Adalet ve Demokratik Mutabakat Komisyonu” olmasını önermişti. ANKARA

 

* * *

MGK toplandı

 

 

Türk Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Beştepe’de toplandı. 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın çağrısı üzerine 11 Temmuz’da gerçekleşen silahları imha töreni ardından gerçekleşen ilk MGK toplantısının gündeminin, Meclis’teki komisyon çalışmaları, MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın partilerle görüşmeleri vd başlıklarda sürecin geldiği aşamanın konuşulacağı; bir diğer başlığın ise Suriye’deki gelişmeler olacağı açıklanmıştı. Haber yayına hazırlandığı sırada MGK toplantısı devam ediyordu. 

 

* * *

Teknik destek verecekmiş

Barış ve Demokratik Toplum Süreci’yle ilgili Meclis’te kurulacak komisyonun hukuki ve yasal zemin oluşturması beklenirken Adalet Bakanı Yılmaz Tunç “Meclis’in aldığı kararlara teknik destek vereceğiz” dedi. 

Katıldığı bir televizyon programında sürecin Türkiye için “tarihi bir adım” olduğunu söyleyen Tunç, hasta tutsaklar konusuna da değindi. Tunç,  “Eğer ceza ağırlaştırılmış müebbet değilse, cezalar ertelenebiliyor” sözleriyle çifte standartı itiraf etmiş oldu.  

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.