Kürdistan’da aşı oranı neden düşük?

Toplum/Yaşam Haberleri —

ASI KURDISTAN

ASI KURDISTAN

  • Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, Diyarbakır’da aşı oranının yüzde 11 olduğunu belirterek, “Bölgenin ana dili Kürtçe. 65 yaş üstü nüfusun çoğu sadece kendi anadilini konuşabiliyor. İnsanlara kendi ana dilinde aşının önemi anlatılmadı’’ dedi.

Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, 25 Haziran itibariyle toplam 46 milyon 34 bin 689 kişi Covid-19 aşısı oldu. Bunların sadece, 14 milyon 752 bin 330’u iki dozu da yaptırabildi. Bakanlık, aşıda yaş sınırını indirse de bazı illerde aşılanma oranının çok düşük olduğu görüldü. Bakanlığın aşı haritasında özellikle de Kürt kentlerinde aşılanan kişi sayısının az olduğu dikkat çekti.

 

Cansever Avinç’in Bianet’teki haberine göre, yaklaşık 2 milyon nüfuslu Diyarbakır’da bu sayı, 25 Haziran itibariyle toplam 433 bin 403. İkinci dozu olanların sayısı ise, sadece 133 bin 635 oldu. 854 bin 716 nüfuslu Mardin’de 53 bin 206 kişi iki doz aşı vuruldu. Urfa da aşılanma oranı en düşük iller arasında. 2 milyonu aşan nüfusa sahip şehirde iki doz yaptıranların sayısı sadece 108 bin 971.

 

Amed’de yüzde 11

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre Diyarbakır’da aşı oranının yüzde 11 olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Aşı konusunda bakanlığın pandeminin başından beri toplumda güven oluşturamaması ve şeffaf yürütülmeyen pandemi koşulları aşılamaya da yansıyor. ‘Aşının koruyucu etkileri şunlar, hasta edici yanları bunlar’ diye anlatılmadığı için insanlarda kafa karışıklığı oldu. Diyarbakır’da ciddi bir aşı karşıtlığı yok ama tereddüt var. Bu konuda çok telefon alıyoruz ya da sokakta bizi görünce insanlar ‘Aşı olalım mı, ne öneriyorsunuz?’ diye soruyor. Anlattığımızda ikna olup aşılarını yaptırıyorlar.  

 

Anadilinde sağlığa ulaşmak en temel hak

"Ayrıca bölgenin ana dili Kürtçe. 65 yaş üstü nüfusun çoğu sadece kendi anadilini konuşabiliyor. İnsanlara kendi ana dilinde aşının önemi anlatılmadı. Birinden bir şey yapmasını istiyorsanız, ona önce onun neden önemli olduğunu anlatmanız gerekiyor. Bunun yapılmaması aşı tereddüdünü tetikledi. Sağlık ve ona kendi ana dilinde ulaşabilmek en temel haklardandır. Ancak bu sağlanmıyor."

 

Urfa’da yüzde 8

Urfa Tabip Odası Başkanı Osman Yüksekyayla, Urfa’da nüfusun yüzde 8’inin çift doz aşı olabildiğini belirtti. Bakanlığın yayınladığı tabloya göre Urfa’nın 81 il içerisinde 79. sırada yer aldığına dikkat çeken Yüksekyayla, şöyle konuştu:

"Son günlerde aşı sayısının artması ve kırk yaşa inilmesiyle talepte biraz arttı. Ama Urfa hala Türkiye ortalamasının oldukça gerisinde. Asıl dikkat edilmesi gereken, aşı karşıtlığından ziyade aşı tereddüdünü gidermek için herhangi bir çaba sarf edilmemesi. Urfa’da bir aşı kampanyası yürütülmüyor. Aşı tereddüdü, bakanlığın aşı politikasından kaynaklanıyor. ‘Yarın gelecek, ertesi gün gel’ gibi ertelemeler insanları yordu. Özellikle kırsalda yaşayanların randevu alamaması da aşıya katılımı oldukça azalttı. Bölgesel eşitsizlik yaşanıyor. Aşıdaki oran da bunların sonucu aslında.

 

Ana dilde aşı çağrısı yapılmıyor

Ayrıca yaşlı nüfusu düşündüğünüzde çoğunluk Kürtlerden, Araplardan oluşuyor ve bu insanlar Kürtçe, Arapça konuşuyor. Türkçe bilmiyor. Ancak insanlara ana dillerinde aşı çağrısı yapılmıyor. Aşının ne olduğu ana dillerinde hiç anlatılmadı. Bunlar üst üste konulduğu zaman ortaya böyle bir oran çıkıyor."

 

Mardin’de yüzde 5

Mardin Tabip Odası Başkanı Volkan Binbaş, Mardin’de aşılamanın başından beri yavaş gittiğine dikkat çekti. Şehirde iki doz aşı olanların yüzde 5.82, tek doz yaptıranların ise yüzde 10 civarında olduğunu belirten Binbaş, şunları açıklamalarda bulundu:

"Sosyo-ekonomik, kültürel düzeyi düşük ve dini hassasiyetleri yüksek olanlarda aşı karşıtlığının daha fazla olduğuna ilişkin bir algı söz konusu ancak orta sınıflarda da, eğitim düzeyi yüksek insanlarda da tedirginlik var. Aşı karşıtlığı bir trend oldu.

Kürt illerinde aşı karşıtlığı Türkiye’nin batısına göre daha fazla. Bunun nedenlerinden biri de ana dilde aşı kampanyalarının yapılmaması. Mardin’de eğitim, kültür düzeyi, eşitsiz gelişim, kendini öteki hissetme, farkındalık düzeyinin az olması gibi durumlar aşı karşıtlığına neden oluyor. Ayrıca kırsalda aşı hizmetleri yetersiz. Örneğin, hizmet verdiğim köylerden birinde, ikinci doz aşısı gelen 65 yaş üstü vatandaşların evlerine, hemşireyle giderek aşı yaptık. Sağlık müdürlüğü ekipleri ilk doz aşılarını yapmış ama sonra gitmemiş. Eğer biz yapmasaydık, belki de çoğu ikinci kez aşılanmayacaktı." İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.