Kürecik köyleri için seferber

Toplum/Yaşam Haberleri —

6 Şubat 2023 Depremi / Kürecik / Malatya

6 Şubat 2023 Depremi / Kürecik / Malatya

  • Uluslararası Kürecik Meclisi (UKM) depremin vurduğu Kürecik’in yaralarını sarmak için çalışıyor.

ARAT ARARAT

Malatya’nın Akçadağ ilçesine bağlı Kürecik de nahiyesine bağlı 24 köy var ve Küreciklilerin büyük bir kısmı Avrupa ülkelerinde ya da Türkiye metropollerinde yaşıyor. UKM, depremden etkilenen köylere yardım için seferber olmuş durumda. Kürecik merkez köyü olan Kepez’de oluşturulan Kriz Masası üzerinden depremzedelere ilk günden itibaren yardım ulaştırıyor. UKM bir yandan depremzedeler için bağış kampanyası yürütürken, depremzedelerin durumunu yerinde görmek ve ihtiyaçlarını tespit için de Kürecikliler derneği yöneticilerinden bir heyet de bölgeye gitti.

Yüzde 70’i yıkıldı

UKM Yürütme Kurulu Üyesi İsmet Çelik, “Köy muhtarlarından aldığımız bilgilere göre evlerin yüzde 70’inden fazlası tamamen yıkıldı. Yaklaşık yüzde 20'si hasarlı ve kullanılamaz durumda. Yüzde 5 ile 10 ev oturulabilir durumda. Kesin durumu tespit etmek için UKM bir heyet oluşturdu. Bu heyet dün işe başladı. Heyet, Kürecik köylerini ziyaret edip, yaralanan ve kaybı olan yakınlarımızla buluşacak. Ayrıca köylerde yaşanan zararı da tespit edilip, muhtar ve köy ileri gelenleri ile görüşüp UKM’nin ve derneklerimizin uzun vadede neler yapabileceğini belirleyecek” dedi.

Yolları gençlerimiz açtı

Kar nedeniyle kapalı olan köy yollarının oluşturulan ekipler tarafından açıldığını belirten Çelik şunları aktardı: İlk gün İstanbul’daki Kürecikliler Sosyal Dayanışma Derneği, Akçadağ-Elbistan Vakfı (AK-EL) ile birlikte yaşam malzemesi yüklü 2 TIR'ı Kürecik'e doğru yola çıkardı. Aynı zamanda her köye ulaşılmaya, haber alınmaya çalışıldı ise de hemen hemen tüm köy yollarının kapalı olduğu ortaya çıktı. İkinci günden itibaren ulaşılan köylerde yardıma çağrılan gençlerden ve traktör sahiplerinden ekipler oluşturularak kapalı yolların açılmasına başlandı. Üçüncü gün Amuklu hariç diğer Kürecik köy yolları açılabildi. 4. gün tüm köyler ulaşıma açıldı.”

Devlet 5. gün gelebildi

Tüm Kürecik köylerinin ulaşıma açılmasından sonra Darende ve Akçadağ'a bağlı çevre birçok köy yolunun açılmasına da Kürecikliler olarak yardımda bulunduklarının altını çizen Çelik, ilk günden itibaren Malatya'daki HDP ile UKM kriz masaları arasında iletişim sağlandığını ve koordineli bir çalışma yürüttüklerini belirtti. Üçüncü günün sonunda Kırşehir belediyesinin yaşam malzemeleriyle yüklü bir TIR’ın Kürecikteki kriz masası deposuna yanaştığını söyleyen Çelik, devlet adına ise ancak beşinci gün Akçadağ Kaymakam Yardımcısı’nın kriz masasını ziyarete gelebildiğini belirtti. 

Yardım kampanyası sürüyor

Deprem bölgeleri için toplanan yardımları da aktaran Çelik, "UKM 14 Şubat itibarıyla Kepez'deki kriz masasına, HDP kriz masasına, MAL-ÇEP’e, AK-EL Vakfına, İstanbul Kürecikliler Derneği’ne ve Malatya Pir Sultan Abdal Derneği’ne toplam 15 bin Euro yardımda bulundu. 20 Şubat itibari ile yardım hesabımızda 65 bin Euro toplanmıştır” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.