Kürt coğrafyasına da düşman

  •  Bingöl'ün Genç ilçesinin Suvêran bölgesinde Türk askerlerince çıkartılan yangın, rüzgarın da etkisiyle yayıldı ve 5 gün devam etti. KAYY-DER ve HDP, Türkiye kamuoyunu da eleştirdi:
  •  "Marmaris yangınında hassaslaşan kamuoyu, Bingöl yangını için sessizliği tercih ediyor. Kanal İstanbul ve İkizdere için ayağa kalkanlar, Hasankeyf ve Cudi için sessiz kalıyor."

Bingöl'ün Genç ilçesinde 25 Haziran'da Suvêran bölgesinde başlayan ve rüzgarın etkisiyle Gaz (Güzeldere), Şêxismail (Dedebağı) ve Xodan (Çamlıyurt) köylerine yayılan yangın, 5 gün sonra kontrol altına alındı. Yangından kaynaklı büyük bir alan küle döndü. Yerleşim yerlerinin de olumsuz etkilendiği yangın nedeniyle ormanlık alandaki birçok canlı da öldü. 

Yangının her yıl aynı bölgelerde çıktığını ifade eden bölge sakinleri, söz konusu bölgede hem karakol olduğunu hem de maden çalışmalarının yapıldığına dikkati çekti. Bölge sakinleri, bu durumun tesadüf olmadığını kaydetti. Yangının devam ettiği bölgede maden şirketlerinin çalışmalarına aralıksız devam etmesi dikkat çekti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bingöl İl Örgütü, yangının çıktığı bölgeye heyet gönderdi. HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir'in de aralarında bulunduğu heyet bölgede incelemelerde bulundu. Aydemir, yaptığı açıklamada, bölgenin büyük bir çoğunluğunun küle döndüğünü söyledi. Söz konusu durumun yetkililerin ihmalinden kaynaklandığını ifade eden Aydemir, bölgede maden şirketlerinin yangın alanlarının yakınlarında bulunduğunu hatırlatarak, yangınlara rağmen çalışmalarına ara vermeden devam etmesine işaret etti. Aydemir, yangının çıkış nedenini ve bölgeye verdiği zararı konusunda çalışmalarda bulunacaklarını aktardı.

Yangın, bölgede geniş bir ormanlık alanın yanı sıra köylerin bağ bahçeleri ve doğadaki canlıların yok olmasına neden olurken, soğutma çalışmaları devam etti.

 Xodan köyü muhtarı Necmettin Afşin, mera arazileri, orman ve bahçeler dahil olmak üzere köyün tamamının yandığını, köylünün ise zararının olduğunu kaydetti. Necmettin Afşin, Sözcü’ye şunları söyledi: “Yangın bizim bölgede söndürüldü ama orman yangınında birçok hayvan yandı. Şu anda yangın Kavaklı bölgesinde devam ediyormuş. Mera arazileri, orman, bahçeler dahil olmak üzere köyün tamamı yanmış, köylünün zararı var. Bu bölge hep meşe ağacı olduğundan dolayı müdahale edilemiyor. Köyümüzde elma, üzüm bağları gibi birçok meyve ağacı yanmış durumda. Bizim en çok üzüldüğümüz şey birçok hayvan da yandı.”

Atış talimleri sırasında başladı

Kiğı, Karakoçan, Adaklı, Yayladere, Yedisu ilçeleri Sosyal Yardımlaşma, Kalkındırma ve Kültür Dernekleri (KAYY-DER), bölge kentlerindeki doğa talanına ve Bingöl'de devam eden orman yangınına ilişkin Kadıköy'de/Rıhtım İskelesi'nde bir araya geldi. "Bingöl'de yangına, talana karşı doğayı ve yaşam alanlarımızı savunuyoruz" pankartı açılan açıklamada sık sık "Doğaya dokunma geleceği yakma" sloganı atıldı. HDP Milletvekili Musa Piroğlu ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin de açıklamaya katıldı. 

Bingöl'ün Genç ilçesindeki orman yangının karakolda yapılan atış talimleri sırasında başladığını söyleyen KAYY-DER Eşbaşkanı Yeliz Vergili, sivil toplum örgütleri ve çevre gönüllülerini Kürt illerindeki doğa kıyımına karşı ses çıkarmaya çağırdı. Vergili, "Marmaris'te yanan ciğerlerimiz için on helikopter gönderilirken, Bingöl yanarken, yanan yine bizim ciğerlerimiz değil mi?" diye sordu.

Ateşi yakanlarla hesaplaşacağız

 HDP Milletvekili Musa Piroğlu ise savaşın sadece insan kaynaklarını değil, ülkenin doğasını da yok ettiğini ifade ederek, bölge kentlerinin bombalandığını ve yakıldığını belirtti. Piroğlu, "İktidar yalnızca Kürt düşmanlığı değil, doğa düşmanlığı, yıkımla da düşmanlığını ilan ediyor. Bugün Bingöl'de yaşanan savaş siyasetinin boyutunu gösteriyor. Marmaris yangınında hassaslaşan kamuoyu, Bingöl yangını için sessizliği tercih ediyor. Kanal İstanbul için İkizdere için ayağa kalkanlar, Hasankeyf için Cudi için sessiz kalıyor. Kürdistan coğrafyasında yapılanlar, Türkiye coğrafyasında yapılanların aynısıdır. Sanıyorsunuz ki yaktığınız ateş yanınızda kalacak ama açık çağrımızdır; ateşi yakanlarla hesaplaşacağız. Çıkan her yangından iktidar sorumludur" diye konuştu.  BİNGÖL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.