Kürt Film Festivali için geri sayım başladı

Kültür/Sanat Haberleri —

13. Londra Kürt Film Festivali

13. Londra Kürt Film Festivali

  • 13. Londra Kürt Film Festivali (LKFF) 23 Eylül’de sinemaseverlerle buluşacak. LKFF’nin Kürt sineması ve film festivalleri için bir meşale yaktığını belirten Festivalin direktörü Ferhan Stêrk: “Bizim için LKFF çok anlamlı."

MAHİR FIRAT FİDAN

13. Londra Kürt Film Festivali (LKFF) 23 Eylül’de sinemaseverlerle buluşacak. Salgın sürecinin yarattığı koşullardan dolayı son iki festivali online gerçekleştiren LKFF, bu yıl yeniden beyaz perdeye dönüyor.

Festivalin bu yılki temasında “umut arayışını” gördüğümüz filmlerin odağında ise çocuklar yer alıyor. Festivalin direktörü Ferhan Stêrk, 30 Eylül’e kadar devam edecek festivalde 31 film yer gösterileceğini söyledi.

Londra’da 21 yıldır düzenli bir şekilde Kürt Film Festivali’nin yapıldığını hatırlatarak, “2000 yılında Bahman Ghobadi’nin Sarhoş Atlar Zamanı adlı filmi Cannes Film Festivali’nde en iyi film seçildikten sonra, bir grup Kürdistanlı Londra’da ‘Biz de bu filmi neden göstermeyelim?’ sorusunun telaşı içine girdiler. O filmi ve başka filmleri göstermek için bu platformu oluşturdular ve 2001 yılında aktif bir şekilde, bazen her yıl, bazen ise iki yılda bir LKFF organize ediliyor” dedi.

 

.
Ferhan Stêrk

 

LKFF Kürt sineması için bir model

LKFF’nin Kürt sineması ve film festivalleri için bir meşale yaktığını belirten Stêrk, “Bizim için LKFF çok anlamlı. Biz Avrupa’nın bir şehrinden Kürt sinemasına ulusal nasıl bakabiliriz, sorusunun telaşı içerisindeyiz. Bizim için Londra’da bulunmanın pek bir önemi yok. Londra’daki izleyiciyle buluşuyoruz ama diğer film festivalleriyle de bir bağımız mevcut. LKFF Kürt sineması için bir model gibi ve bu film festivali ile beraber birçok film festivali ortaya çıktı. Berlin, Hamburg, Amsterdam, Moskova, New York… Kürdistan’da yine Kürt film festivali için ihtiyaç vardı. Amed, Êlih ve Wan’da Kürt film festivali yapıldı" diye vurguladı.

Festivalde 31 film yer alacak

Bu yıl Londra Kürt Film Festivali 13. kez düzenleniyor. Festivalin detayları hakkında bilgi veren Stêrk, “Bu yılki festival filmleri, festival program yönetimi tarafından seçildi. Bu yıl başvuruları açmadık. Bunun nedeni ise, geçen sene global bir film festivali yaptık ve Kürt sinemasının en iyi 100 filmini gösterdik. Yani toplam olarak 125 tane film vardı. Bunlar, eski, yeni ve Kürt sinemasının nostaljik filmlerini de barındıran özel ve çok geniş bir seçkiydi. Bu sene özellikle yeni filmleri göstermek istedik. Bu anlamda film piyasasındaki akışı takip etmek ve izleyiciye bu akışı gösterebilmek açısından böyle bir tercihte bulunduk. Bu çerçevede 15’i uzun metraj, 16 tanesi kısa metraj olmak üzere toplam 31 tane film 7 gün boyunca 3 tane sinemada ayrı sinemada gösterilecek” dedi.

LKFF yeniden büyük ekranlarda

Salgın sürecinden kaynaklı son iki festivali online yapılan LKFF, 2018’den beri ilk defa büyük ekranlara dönüş yapıyor. LKFF’nin önceki direktörü Mehmet Aksoy’un “Memoyu Hatırlamak” adlı özel bir etkinlikle anılacağı festivale bu yıl Sawkat Emin Korki, Mano Khalil, Mehmet Ali Konar, Engin Sustam, Serhat Karaarslan, Veysi Altay, Baxtyar Fettah, Anna M. Bofarull gibi birçok yönetmen, yapımcı ve akademisyen katılacak. 

 

.
Mano Khalil

 

Cîran ile açılış yapılacak

Mano Khalil’in Baas rejimi altında yaşadığı dönemlerde anlattığı çocukluk hikayelerden oluşan bir film olan “Cîran” ile festivalin açılışı yapılacak. Kapanışı ise 2014’te DAİŞ tarafından esir alınan 8 yaşına kadar onların kölesi gibi yaşayan ve ardından Demokratik Suriye Güçleri (QSD) tarafından özgürleştirildikten sonra ailesine dönen bir çocuğun hikayesini anlatan film “İmad’ın Çocukluğu” yapacak. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.