
15 Şubat Uluslarası Komplo’nun yıldönümünde Amed, Van, Batman, Şırnak, Mardin gibi birçok kentte hayat durdu, esnaf kepenk, sürücüler kontak kapattı, öğrenciler okula gitmedi. Siyahlar giyen on binler önceki akşam ve dün onlarca merkezde de sokaklara çıkarak komployu lanetledi, Öcalan’a yönelik tecritle müzakere sürecini bitiren ve Kürt halkına katliamla biat dayatan AKP yönetimindeki Türk devletine “diz çökmek yok, mücadeleye devam” mesajı verdi.
Amed’de DBP, HDP, KJA ve DEM-GENÇ öncülüğünde halk Öcalan’a yönelik komplo ve tecridi protesto etmek için Batıkent Meydanı’nda bir araya geldi. KJA Sözcüsü Ayla Akat Ata, “Bu halk 18 yıldır alanlarda. Önderliksiz bir halk olmaz. Yani diyor ki ‘Bê Serok jiyan nabe’. Bu halk özgürlüğe sevdalıdır. Ve özgürlüğünü Sayın Öcalan’ın özgürlüğünde görüyor” diye konuştu. TOMA ve zırhlı araçlarla etrafı abluka altına alınan kitle “Bijî Serok Apo”, “Önderliğe yaklaşım savaş gerekçemizdir” sloganıyla yürüyüşe geçer geçmez saldırıya uğradı. Tazyikli su ve gaz bombalı saldırıya karşı halk öz savunmaya geçti, çatışma kısa sürede Emek Caddesi, Dörtyol ve Polis Okulu civarına yayıldı. Mahallelerde zırhlı araçların yanı sıra Ford Rangerler dikkat çekerken, sokaklar gerçek silahlarla tarandı. Çatışmalar sürerken, halk pencere ve balkonlardan tencere ve tavalara vurarak saldırıya tepki gösterdi. 5 Nisan Mahallesi’nde 10 yaşındaki Ceyda Çakmak evinin balkonunda yüzüne isabet eden kurşunla yaralandı.
Sur ve Cizre selamlandı
Amed’in Silvan ve Bismil ilçelerinde de yürüyüşler gerçekleştirildi. Önceki akşam gerçekleştirilen komployu protesto eylemlerinde Sur ve Cizre direnişi de selamlandı. Yenişehir İlçesi’nin Fiskaya Semti’nde binlerce kişi meşalelerle 14 Şubat 2011’de Mustafa Malçok’un bedenini ateşe verdiği Dicle Nehri’ne yürüdü. Hevsel Bahçeleri’nde konumlanan asker ve korucular halka ateş açtı. Yürüyüşte “Sur’da direnen Şervanlara bin selam”, “Bijî berxwedana Cizîrê”, “Kahrolsun 15 Şubat komplosu” sloganları atıldı. Hazro’da yapılan yürüyüşte ise “PKK halktır halk burada” sloganı atıldı.
Direniş mahallelerinde
Şırnak’ta HDP ve DBP binaları önünde toplanan halk Ömer Kabak Meydanı’na yürüdü. Şırnak kent merkezinde öz yönetim ilanının gerçekleştiği mahallelerde önceki akşam da meşaleli yürüyüşler gerçekleştirdi. Yürüyüşlerde sık sık “Öcalan’sız dünyayı başınıza yıkarız”, “Yan azadî yan azadî”, “Biji berxwedana Cizirê” sloganı atıldı. Dicle, Yenimahalle ve Bahçelievler’de yapılan yürüyüşler ardından zırhlı araçlardan mahallelere ateş açıldı. Yeşilyurt ve Gazipaşa mahallelerinde eylem YPS’nin “direnişe devam” açıklamasıyla son buldu.
Nusaybin direnişte kararlı
İşgalci güçlerin saldırılarına karşı öz yönetim direnişinin sürdüğü Nusaybin’de evlerin balkonlarına siyah bezler asıldı, kepenk açmayan, kontak kapatan Nusaybinliler Kışla Mahallesi’nden çarşı merkezine yürüdü. Yürüyüşe katılan ve sokaklara çıkarak destek veren tüm kadınların siyah kıyafetler giydiği görüldü. Komployu lanetleyen 7’den 70’e binlerce kişi savaş medyasının “Nusaybin’de kimse kalmadı” yalanını da boşa çıkarttı.
İşgalcinin karargahı
Nusaybin’de YPS ve YPS-Jin ise ilçede karargah olarak kullanılan Süleyman Bölmez Anadolu Lisesi, Yavuz Selim İlköğretim Okulu, Kız Meslek Lisesi ve aynı amaçla kullanılan başka bir binayı ateşe verdi.
Kızıltepe’de önceki akşam mahallelerde gerçekleştirilen yürüyüşlere polis tazyikli su, biber gazı ve plastik mermiyle saldırdı. Çatışmalar gece geç saatlere kadar sürdü. Esnafın kepenk kapattığı ilçede halk dün bir kez daha komployu protesto için sokağa çıktı.
Siyahlara büründü
Kent merkezi ile ilçelerde kepenklerin açılmadığı Van’da da DBP ve HDP’nin çağrısıyla halk Sebze Hali’nden 2 Nisan Kavşağı’na yürüdü. Kadınların siyah kıyafetle katıldığı yürüyüşe polis saldırdı, 3 çocuk gözaltına alındı.
Iğdır, Kars ve ilçeleri Kağızman ve Digor ile Ağrı kent merkezi, Doğubeyazıt, Diyadin ve Patnos ilçelerinde de komplo yürüyüşlerle lanetlendi. Patnos’taki yürüyüşe polis saldırdı, yaklaşık 40 kişi gözaltına alındı.
Urfa’nın Suruç İlçesi’nde de komplo kınanırken, Viranşehir’de yolu trafiğe kapatan gençlere polis saldırdı, çoğu çocuk 10 kişi gözaltına alındı.
Direnişe çarptı
Kürt illerindeki saldırılara karşı direnişi yükselten Mersin ve Adana’da da 15 Şubat kitlesel gösterilere sahne oldu. Adana’nın Seyhan, Yüreğir ve Ceyhan ilçeleri ile Mersin merkez ve Tarsus’ta binlerce kişinin katıldığı protesto gösterilerine polis gaz bombası, tazyikli su ve gerçekmek mermiyle saldırdı. Barikatlar ardından direnişe geçen halk ile polisler arasında gece boyunca çatışmalar yaşandı.
3 yaşındaki bebek ağır yaralı
Adana’nın Yüreğir İlçesi’nde gerçekleştirilen saldırıda 3 yaşındaki Esmanur Teymur kafasına isabet eden kurşunla ağır yaralandı. Hastaneye kaldırılan küçük çocuğun hayati tehlikesi bulunuyor.
Mersin’in Demirtaş Mahallesi’nde gerçekleştirilen protesto yürüyüşüne katılanların üzerine Ford Ranger tipi bir araçtan ateş açıldı, 17 yaşındaki Doğan Kaylan ayağından vuruldu. Hastaneye kaldırılan çocuk vurulduktan sonra üzerine gaz bombası atılmaya devam edildiğini aktardı.
Saldırılara rağmen Mersin ve Adana’da dün de halk sokaklara çıkarak komployu lanetledi. Esnafın kepenk kapattığı mahallelerde, çalışanlar işe, çocuklar okula gitmedi. Halk siyahlar giydi, birçok işyeri ve evin balkonlarına da siyah bez asıldı.
Onlarca gözaltı
Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı illerden birisi olan İstanbul’da da çok sayıda merkezde 15 Şubat komplosu protesto edildi. Sultangazi, Bağcılar, Üsküdar, Esenyurt, Sancaktepe, Kağıthane ve Okmeydanı başta olmak üzere birçok ilçede alanlara çıkan halk saldırıya uğradı. Gazi Mahallesi’nde gençler barikatlar ardından direnişe geçerken, çok sayıda kişinin bulunduğu cemevini ablukaya alan polis içeriye gaz bombası attı. Çok sayıda iş yeri basıldı, gözaltına alınanlar oldu. Ural tipi zırhlı araçtan açılan ateş sonucu Burçin Aydoğdu, soyadı öğrenileyen Serkan’ın da aralarında bulunduğu 5 kişi gerçek mermiyle yaralandı. Okmeydanı’nda “Katil devlet hesap verecek”, “Diren Cizre-Sur Okmeydanı” seninle sloganıyla yürüyen ve E-5 yolunu trafiğe kapatan kitleye yönelik saldırıda 2 kişi başlarına isabet eden gaz fişeğiyle yaralandı. Esenyurt’ta da çatışma yaşandı, polis açlık grevi eyleminin sürdüğü HDP ilçe binasına baskın yaptı. İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü, protesto gösterilerine katılan 59 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.
Öcalan’a özgürlük
İstanbul’da barış anneleri ortak bir açıklamayla hem komployu hem de Cizre vahşetini lanetledi. Özgürlükçü Hukukçular Derneği ve Mezopotamya Hukukçular Derneği yaptıkları ortak açıklamayla, “İmralı rejimi ortadan kaldırılmalı, Kürtlerin siyasi lider olarak kabul ettiği Öcalan özgürlüğüne kavuşmalı” dedi.
Hayat durdu
Öcalan’a yönelik komplonun yıldönümünün yas kabul edildiği Kürdistan’da dün hayat durdu. Amed, Şırnak, Mardin, Van, Hakkari’de, Muş’un Bulanık ve Malazgirt, Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçelerinin yanısıra Adana ve Mersin’de Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı mahallelerde eczane ve fırınların dışında esnaf kepenk açmadı, araçlar kontak kapattı. Birçok merkezde de öğrenciler okulları boykot etti. HDP ve DBP binaları, Kürt kurumları, evler ve iş yerlerine siyah bezler asıldı.
Sadece kent merkezleri değil ilçelerde de hayat durdu. Şırnak’ta sıkıyönetim uygulamalarının aylardır sürdüğü Silopi, İdil ve Beytüşşebap’ın yanısıra Uludere ve Güçlükonak ile Balveren, Kumçatı ve Kasrik beldelerinde de hayat durdu. Mardin’in ilçelerinde hiçbir işyeri kepenk açmadı. Kepenklerin kapalı olduğu Hakkari’de HDP il binası ve evlerin balkonlarına siyah bezler asıldı. Saldırılara karşı direnişin sürdüğü Yüksekova’da da ev ve işyerlerine siyah bezler asıldı. Hayatın durduğu merkezlerde halk komployu protesto protesto için gerçekleşen eylemlerde bir araya geldi.