
Prof. Dr. Cengiz Güleç, Kürtlerin özgürlük için çok ağır bedeller ödediğini bu bedellerin Türkiye'yi de özgürleştirebileceğini belirterek "Ne yazık ki bu süreçte iktidarda olan AKP Hükümeti'ne güvenmiyorum" dedi. Kürtlerin mücadele açısından geri dönülmez bir yola girdiğini belirten Güleç "Karşıda kimin olacağı önemli değil, önemli olan Kürtlerin başarılarıdır" şeklinde konuştu.
BDP Milletvekili Adil Kurt ise, Kürtlerin tarihi bir dönemeçte olduğunu belirterek "Bizim için yalnız Kürtlerin değil aynı zamanda bu coğrafyada yaşayan halkların özgürlüğü önemlidir. Aleviler, Süryaniler, Êzîdîler, Araplar, Türkiyeliler ve bir bütünen yok sayılan ötekileştirilen hepsi için özgürlük mücadelesi veriyoruz" dedi.
Partisinin tüm ezilen kesimlere açık olduğunu belirten Kurt, "Önemli olan halkları için mücadele verecek temsilcilerin aramızda bulunması, birlikte mücadele yürütmesidir" ifadesini kullandı.
Bern Hükümeti Kurucular Meclisi üyesi Anita Fetz ise, uzun yıllardır Kürt mücadelesini takip ettiğini belirterek, "Kürtler heyecanlarında ve mücadele azimlerinde bir şey kaybetmediler. Başlayan bu süreç için biz hükümet olarak neler yapabiliriz? Bu sürece nasıl destek verebiliriz? arayışları içindeyiz. Barış elbetteki mümkün. Bunun dışında Kürtlerin ve Türklerin başka bir şansı yok" dedi.
Basel Kanton Parlamentosu Milletvekili Mustafa Atıcı da, konuşmasının önemli bir kesimini Kürt diasporasına ayırdı. Atıcı, "Göçmen toplulukları içinde en diri, aktif ve geldiği ülkesiyle ilişkilerini en üst seviyede yürüten Kürtlerdir" dedi. Atıcı, Kürtlerin diplomatik ve dış ilişkiler konusunda artık daha fazla toparlayıcı, uzun vadeli ve profesyonelleşmeye odaklanması gerektiğini kaydetti. Atıcı, "Kürtler kendi rollerini iyi oynasalar açamayacakları kapı kalmayacaktır" diye konuştu.
Panele katılan tüm konuşmacılar, Öcalan'ın Kürtler için tarihi bir fırsat yarattığını belirterek, "Kürtler için Öcalan'ın özgürlüğü artık kendilerinin özgürlüğü olmuştur. Öcalan'ın özgür kalması ise Kürtlerin tarih sahnesinde yer alması anlamına gelecektir" görüşünde birleşti.
'Diwana Evdalê Zeynikê'ye yoğun ilgi
Kürt Kültür Haftası'nın özellikle gençler tarafından ilgi ile izlenen programı Ozan Maruf, Reber, Maşallah ve Berivan Çiya'nın katıldığı 'Diwana Evdalê Zeynikê' oldu. Önceki gün Drei Könige Saal'da bir araya gelen yaklaşık yüz Kürdistanlı genç Kürt dengbejlerini dinledi. Program boyunca dengbej sanatına ilişkin bilgiler veren Ozan Maruf, dengbej kültürünün mutlak anlamda gençler tarafında omuzlanması ve sahip çıkılması gerektiğini belirtti.
Programın ardından Kürdistan'ın değişik bölgelerinde kadın ve erkek giysileri Med Kültür Merkezi çalışanları tarafından sergilendi. Serginin son kostümü ise Kürt devrimcilerin giydiği kıyafet tanıtımı oldu. Kostümün gösterimi ayakta alkışlandı. Defileden sonra sahne alan Med Kültür Merkezi folklor grupları yine Kürdistan'ın değişik bölgelerinde oynanan halk oyunlarını sahneledi.
Kürt Kültür Günleri'nin finalinde ise gazetemiz yazarlarından Özgür Amed'in katıldığı söyleşi ve 5 Nolu Disko tiyatro oyunu yer aldı. Med Kültür Merkezi'nde sunulan kahvaltıdan sonra Kürdistanlılarla sohbet eden Özgür Amed, Amed'in sosyal, siyasal havasını kendi üslubuyla anlatarak gençleri adeta Amed'e götürdü.
ALİ ONGAN/BASEL
St.Gallen'de de kültür günleri
Kürt Kültür Günleri etkinliği İsviçre'nin St.Gallen kentinde de yapıldı. Etkinlik kapsamında yapılan panele Avrupa Parlamentosu eski milletvekili Feleknas Uca ve BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt katıldı. Konuşmasını Almanca yapan Uca, "Bir yandan barış görüşmeleri yapılırken, diğer yandan da Medya Savunma Alanları bombalanıyor" dedi.
BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt ise, "Kürt artık eski Kürt değildir. Geçmişte müzakere masalarında kaybeden Kürtler, geçmişten ders çıkararak bu görüşmelerden özgürlüğünü kazanarak ayrılacaktır. Newroz, özgürlüğün ilanı olacak" dedi.
ST. GALLEN