Yardım dağıtımında ayrımcılık!

Toplum/Yaşam Haberleri —

Siyaxan Kuşçi - Şadiye Yoğun - Leymon Caymaz

Siyaxan Kuşçi - Şadiye Yoğun - Leymon Caymaz

  • Dışarıdan yardımlar var ama devlet el koyuyor. Kürt olduğumuz için bize yardım verilmiyor. 4 gündür arıyoruz sadece bir çadır istiyoruz.

Depremden etkilenen yerlerden biri ise Antep’in İslahiye ve Nurdağı ilçeleri. Burada deprem esnasında birçok kişi yaşamını yitirdi. Halk park, benzinlikler, camii ve yol kenarlarında kendi imkanlarıyla gece ve gündüzü dışarıda geçiriyor. Deprem sonrası evleri yıkılan yurttaşlar için gelen yardımlar ise henüz birçok aileye ulaşmış değil.

Depremde dışarıda kalarak zor günler geçiren Antepli kadınlar ise Kürt oldukları için yardımların kendilerine verilmediğini belirtti.

Yaşanan depremden kendilerinin de etkilendiklerini günlerdir parkta kaldıklarını belirten Leymon Caymaz, günlerdir yardım beklediklerini, gelen yardımların önünün açılması gerektiğini ve ihtiyaç sahiplerine biran önce ulaşılmasını istediklerini belirtti. Caymaz, “Depremde birçok ev yıkıldı. Çok kişi yaşamını yitirdi. Enkazlar hala duruyor insanlar altında kalmış. Gidip enkazlara bakıyorlar ama insanları enkaz altından çıkarmıyorlar. Burada hükümet yok, gelip cenazeleri çıkarmıyorlar. Ölen çok kişi var enkaz altında yaralılar da var ama kimse kurtarmıyor onları. Biz bunu kabul etmiyoruz. Bunun sonu ne olacak bilmiyoruz. Cezaevlerinde olan yakınlarımıza da ulaşamıyoruz onlar şu an ne durumdalar bilmiyoruz. Parklarda, camiler de kaldığımız için çocuklarımız soğuktan ölecek” sözlerini kullandı.

Sadece bir çadır istiyoruz

Günlerdir çadır ve gıda yardımı beklediklerini aradıkları her numaranın yardım getireceklerini söylediğini fakat şu ana kadar herhangi bir dönüşün olmadığını belirten Caymaz, korunmak için dışarıda kaldıklarını ancak bu kez de soğuktan ölebileceklerini aktardı. Caymaz, “Bize hiçbir yerden yardım gelmedi. Ya evlerimizde kalıp öleceğiz ya da dışarıda soğukta kalarak öleceğiz. Kürt olduğumuz için bize yardım verilmiyor yardımlar sadece Türklere veriliyor. 4 gündür arıyoruz sadece bir çadır istiyoruz sürekli geliyoruz diyorlar ama 4 gündür getirmediler. Dışarıdan gelen yardımlar oluyor ama devlet onlara da el koyduğu için onlara da ulaşamadık. Depremden korunmak için HDP binasına geliyoruz orada yemek yiyip ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz” çağrısı yaptı. 

Yardım dağıtımında ayrımcılık!

Yaşanan depremden sonra kendilerinin sanayi bölgesine yerleştirildiklerini fakat herhangi bir yardımın verilmediğini hava şartlarından kaynaklı mağdur olduklarını söyleyen Siyaxan Kuşçi ise gelen yardımların engellendiğini farklı ilçelere gönderildiğini belirtti. Siyaxan, “Biz burada perişan olduk çocuklarımız, torunlarımız var ne yapacağımızı bilmiyoruz. Antep’te enkaz yok diyorlar gelip buraya baksınlar kaç insan mağdur dışarıda kalmış. Çoğu kişi Kürtlere iyi olmuş hak ediyorlar demiş, sanki sadece burada Kürtler yaşıyor. Burada Türkler, Aleviler de var nasıl böyle düşünebiliyorlar. Deprem olmuş bu durumda nasıl Kürt Türk ayrımı yapabiliyorlar. Ayrımcılık yapmasınlar hepimiz insanız hepimizin canı yanıyor. Tek isteğimiz bir çadır bebek bezi ve gıdadır başka da bir şey istemiyoruz. Allah kabul etmesin bu ayrımcılığı yapanlara” ifadelerini kullandı.

Yardım edilmiyor

Bölgeye gelen yardımların Kürt oldukları için kendilerine verilmediğini söyleyen Şadiye Yoğun ise şunları belirtti: “Deprem olsa evimiz yıkılır başımıza çocuklarımızla beraber perişan oluruz. Bu durumda bile yarım yapıyorlar. Kürt olduğumuz için ayrım yapıyorlar. Evlerimize giremiyoruz. Kış, soğuk, dışarıda kalamıyoruz. Çadır ihtiyacımız var.” 

RABİA ÖNVER-ROJDA AYDIN / JINNEWS-ANTEP

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.