Kanadalı yazar Margaret Atwood’un feminist distopik romanı ’The Handmaid’s Tale’ romanından esinlenen kadınlar, kürtajın yasallaştırılması lehine Buenos Aires’teki Parque de la Mamoria’da performans sergiliyor.

Arjantin senatosunda yarın (8 Ağustos) gündeme gelecek olan kürtaj hakkının yasallaştırılması konusu, ülke gündeminde önemli bir yer kaplamaya devam ediyor. Senatodaki görüşmeler öncesinde sokaklar yeşil ve mavi renklerin mücadelesine sahne oluyor.

Senatonun alt kanadını oluşturan Temsilciler Meclisinde 4 oy farkla kabul edilen ve kadınların hamilelik sürecini kendi istekleri doğrultusunda sonlandırabilme hakkını kabul eden ve bunu suç olmaktan çıkaran yasanın görüşülmeden Temsilciler Meclisine geri gönderilmesi ya da oylanıp reddedilmesi de mümkün. Bu açıdan ülkedeki kürtaj karşıtı gruplar 72 kişilik senato üzerindeki baskıyı arttırmış bulunuyor.

Yasanın yarın görüşülecek olması, kadın hareketine önemli bir ivme kazandırmışken, kilise ve devlet arasındaki ilişkiyi sorgulayan bir harekete de yol vermiş gibi gözüküyor. Her halükârda yasa senatoda kabul dahi edilse Devlet Başkanı Mauricio Macri tarafından veto edilme riski de mevcut.

Her şeye rağmen bugüne kadar ortaya konan mücadele pratiği göz önüne alındığında, yasal, güvenli ve ücretsiz kürtaj hakkının kazanılması, ülkenin her yerinde –ve hatta yurt dışında birçok ülkede- sokakları ve meydanları dolduran yüz binlerce kadın sayesinde mümkün olacak gibi gözüküyor.

 

HABER MERKEZİ