Kürtaja 'bilimsel' gözdağı!

Kadın Haberleri —

.

.

  • Kadınların çocuk doğurma özgürlüğüne yönelik baskılar dünyanın farklı ülkelerinde devam ediyor. Bunun son örneği Polonya’da yaşanıyor. Polonya'da Haziran ayında kürtajın bazı zorunlu haller dışında neredeyse tamamen yasaklanmasıyla başlayan tartışma, polisin kürtaj hapı kullandığından şüphelenilen bazı kadınların evlerine baskın düzenlemesiyle yeniden alevlendi.

DW'nin aktardığına göre Wroclaw kentinde ölü bir fetüsle hastaneye giden 22 yaşındaki kadın düşük yaptığını, bu yaşanana kadar hamile olduğunu bilmediğini söyledi. Kadının anlattıklarıyla ikna olmayan yetkililer evine baskın düzenledi. Evde her tarafa yayılmış ağrı kesiciler, antibiyotikler, kullanılmış bir hızlı gebelik testi ve kürtaj hapı olarak bilinen ilaçlar bulan polis, kadından aldıkları kan örneğini analiz için Wroclaw Üniversitesi Adli Tıp Bölümü'ne gönderdi.

Kadın bedenini denek olarak kullanılıyor

Kadının kullandığı ilaçları tespit etmek için yeni bir yöntem kullanan uzmanlar, kan örneğinde düşük yapmayı tetikleyen iki ilaçtan biri olan mifepriston'un izine rastladı. Çalışmanın sonuçları Molecules adlı akademik dergide yayımlandı. Aynı ekip, düşük ilaçlarının kullanımını fetüs üzerinden tespit ettiği bir başka çalışmayı da aynı dergide yayımladı. Testlerin hızlı bir şekilde yüksek doğruluk oranına sahip sonuçlar vermesi “bilimsel başarı” olarak duyurulurken, gelişmeler Polonya kamuoyunda endişeleri büyüttü.

Bilimsel gözdağı

Ev baskınlarıyla topluma yöneltilen açık tehdidin üzerine bilimsel gözdağının eklenmesi insanları sokaklara dökerken, geçen hafta Varşova'da binlerce protestocunun katılımıyla düzenlenen gösteri, yaklaşık 50 kentte yayılan kitlesel eylemlerin en büyüklerinden biriydi.

Kendi kendine kürtaj yapmayı suç saymayan ancak bu konuda destekte bulunan herkesi yargılanma tehdidiyle karşı karşıya getiren düzenleme, sadece annenin hayatının risk altında olduğu durumlarda ya da gebelikle sonuçlanan tecavüz vakalarında kürtaja yasal olarak izin veriyor. Ulusal medyada yayımlanan bazı haberler ise düşük yapan kadınların dışında, bazı kadınların evlerine de kürtaja yardımcı oldukları gerekçesiyle baskınlar düzenlendiğine işaret ediyor.

Avrupa Parlamentosu'nun geçen yıl yaptığı araştırmaya göre, Polonya'da 2020'den bu yana en az 6 kadın yasal düzenlemeden korkan doktorların tıbben gerekli olan kürtajı yapmamaları ya da çok geç yapmaları nedeniyle hayatını kaybetti. VARŞOVA

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.