Kurtarıcı kadından kurban kadına

Kadın Haberleri —

Sudan'da kadın sağlık görevlisi. Foto: AFP

Sudan'da kadın sağlık görevlisi. Foto: AFP

  • Sudan’da ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmalar 15 Nisan’dan bu yana sürüyor. Her iki tarafın da çatışmalarda kadınlara tecavüz ettiği ve şiddet uyguladığı haberleri sık sık basına yansıdı.

Şiddet, taciz, istismar ve tecavüzün kurbanı Sudanlı kadınların dışında birçok kadın gönüllü derneği ve bireysel gönüllü de bu ihlallerin mağduru. Independent Arabia’dan Mina Abdulfettah’ın kaleme aldığı yazıya göre, çatışmaların başlangıcından itibaren kadın gönüllülere yönelik kısıtlamalar her geçen gün artarak şiddet noktasına ulaşıyor ve faaliyetlerini durdurmaları amacıyla onlara zarar veriyor.

Habere göre, 2 Ekim Pazartesi günü Hartum'un el-Cerif Garb Mahallesi'ndeki Hızlı Destek Kuvvetleri üyeleri, gönüllü aktivist ve el-Cerif Garb Acil Servis Üyesi Siham Mustafa'ya, evine düzenlenen bir baskın sırasında suikast düzenledi.

Bir başka kadın da Kuzey Hartum'daki acil durum odasında bölgedeki askeri çatışmalardan etkilenenlerin ihtiyaçlarını tespit etmeye çalışırken silah zoruyla tecavüze uğradı. Kadınlara yönelik suç zincirinde birbirini suçlayan ordu ve HDK ise gönüllü çalışmaları engelliyor.

Buna karşım Acil Durum Avukatı Sözcüsü Samir eş-Şeyh, "Kadın gönüllüler yardım sağlamak için zor koşullarda çalışıyor. Bir kısmı tutuklanıyor veya tecavüze uğruyor ve bu faaliyet nedeniyle hedef alınıyor" diyor.

Öte yandan Uluslararası Jinekoloji ve Obstetri Federasyonu, savaş ortamında kadınlara sağlık hizmeti sağlamanın zorluklarına dikkat çekiyor.

Uluslararası Af Örgütü, Hartum ve Batı Darfur eyaletine odaklanan son raporunda, "Hızlı Destek Kuvvetleri ile Sudan Silahlı Kuvvetleri arasındaki çatışma ülkeyi kasıp kavururken Sudan'da büyük ölçekli savaş suçları işleniyor" ifadelerine yer verdi.

Örgütün Genel Sekreteri Agnes Callamard, "Sudan'daki siviller her gün hayal edilemeyecek bir dehşete maruz kalıyor. Sivilleri hedef alan saldırılar, insani altyapıya yönelik saldırılar, tecavüz ve diğer cinsel şiddet türleri gibi belgelenen bazı ihlaller savaş suçu anlamına geliyor" dedi. HARTUM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.