Kürtçe için 5 talep

ÖHD ana dil eylem
- Kürt Dil Bayramı dolayısıyla birçok kentte açıklama yapan ÖHD, Kürtçenin resmi ve eğitim dili olmasını istedi.
Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolaysıyla birçok kentte ortak açıklama yaptı. Açıklamalarda, Kürtçeye dair 5 talep sıralandı.
ÖHD Amed Şubesi'nin Diyarbakır Adliyesi önünde yaptığı açıklamaya İnsan Hakları Derneği (İHD) ile Amed Barosu avukatlarının yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. Ortak açıklama metni şu şekilde: “Bütün diller insanlığın temel değerleridir ve aynı haklara sahiptir. Kürt dili Kürtlerin ve insanlığın temel bir değeridir. Dolayısıyla Kürt dilini yok saymak, yasaklamak, bastırmak, kuşatmak, kısıtlamak, çeşitli yol, yöntem ve araçlarla ortadan kaldırmaya ve yok etmeye çalışmak insanlığa karşı işlenmiş en büyük suçtur. Bu gerçek nedeniyle; Kürt dili, başta Türkiye Devleti olmak üzere; tüm resmi ve uluslararası kurum ve kuruluşlarca resmen tanınmalı, kullanımı tüm toplumsal ve yaşam alanlarında özgür ve serbest olmalıdır.
Bu temelde; aşağıdaki kurum, kuruluş ve çevreler olarak şu taleplerde bulunuyoruz:
* Kürt dili resmen tanınmalı ve bir statü kavuşturulmalıdır.
* Kürtçe, okul öncesinden üniversiteye kadar eğitim dili olmalıdır.
* Aslen Kürtçe olan ancak Türkçeye çevrilen tüm yer ve nesne adları tekrar Kürtçeye çevrilmelidir.
* Kürtçenin önündeki bütün yasal/hukuki ve fiili engeller kaldırılmalı, Kürtçe her yerde özgür ve serbest olmalıdır.
* Kürt dilinin kalıcı olarak özgür ve serbest olabilmesi için; Kürtlerin hukuki ve siyasal statüsü kabul edilmelidir.
Davet ve çağrı
Demokratik, özgür ve barışçıl bir toplumun tesisi temelinde; Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin tüm yetkililerini bu en insani taleplerimizi hem anayasalarında hem de yasalarında kabul etmeye ve pratikte uygulamaya davet ediyoruz. Aynı zamanda tüm Kürt hareket, parti, kurum, kuruluş, platform, inisiyatif ve çevrelerini, Kürt ulusunu ve tüm insanlık savunucusu çevreleri, bu taleplerin gerçekleştirilmesi ve Kürt dilinin korunması ve geliştirilmesi için, her yerde ve her alanda mücadelelerini yükseltmeye, güçlendirmeye, yaygınlaştırmaya ve bu talepleri öncelikle kendi içlerinde hayata geçirmeye, Kürt dilini tüm mücadele, çalışma ve yaşam alanlarının dili haline getirmeye çağırıyoruz.”
ÖHD, İHD ve Riha Barosu, Urfa Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri de eyleme destek verdi.
Mersin’de ÖHD dernek binasında açıklama yapıldı. Açıklamanın yapıldığı salona “Zimanê me rûmeta me ye” pankartı asıldı.
ÖHD Mêrdîn Şubesi, adliye önünde açıklama yaptı. Çok sayıda avukatın katıldığı açıklamada konuşan ÖHD’li Sezgin Dinç, ortak metindeki talepleri sıraladı.
ÖHD Ankara Şubesi, 15 Mayıs Kürt Dili Bayramı dolayısıyla Sıhhiye Adliyesi önünde bir araya gelerek açıklama yaptı. “Statûya Kurdî, perwerdeya bi Kurdî” pankartının açıldığı açıklamaya çok sayıda avukat katıldı.
ÖHD Şirnex Temsilciliği de adliye önünde açıklama yaptı. Şirnex Barosu Dil ve Kültür Komisyonu üyesi ve ÖHD üyesi çok sayıda avukat katıldı.
İzmir'de Avesta Dil ve Kültür Derneği, dernek binasında açıklama yaptı. ÖHD İzmir Şubesi, Bayraklı’da bulunan dernek binasında basın toplantısı düzenledi. AMED