Kürtler, KDP’yi durdurmalı

Dr. Kamuran Berwarî

Dr. Kamuran Berwarî

  • Türk devletinin, yeni işgal hazırlığını tüm Güney Kürdistan’ı kapsayacağını belirten Dr. Kamuran Berwarî, KDP’nin böyle saldırıya Türk ordusunun yanında dahil olmasını engellemek için tüm Kürtlerin ve partilerinin harekete geçmesi gerektiğini söyledi. 

 

KDP’nin desteğinin direkt katılıma dönüşeceği beklenen yeni bir işgal saldırısı hazırlığı yapan Türk devletinin, sınır hattındaki askeri hareketliliği devam ediyor. Sınır hattında bulunan Hakkari’nin Çukurca ilçesine bağlı Zawîte (Ormanlı), Aşût (Çığlı), Gêrman (Köprülü) ile Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Elemûnê (Andaç) köyüne günlerdir sevkiyat yapılıyor. Ayrıca, işgal saldırısı öncesi Hakkari’nin sınır köylerinde koruculara baskı yapılıyor. Sınır hattındaki bu hareketlilik, Güney’deki Türk askeri üslerinde de başladı. Aylardır Ankara-Hewlêr arasındaki görüşme trafiğiyle sinyalleri verilen işgal saldırısı kapsamında KDP de özel güçlerini birçok bölgeye sevk ediyor. Dihok Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Siyaset-Demokratik Düşünce Akademisi Başkan Yardımcısı Dr. Kamuran Berwarî, konuşyla ilgili MA’dan Ömer Akın’a konuştu. 

Türkiye ile ilişki biçimi yanlış

 KDP-Türkiye ilişkilerinin 60 yıl öncesine dayandığını; şimdi ise siyasi, ekonomik, askeri ve güvenlik anlamında da ilişkilerin kurulduğunu anımsatan Dr. Berwarî, komşu devletler ile  karşılıklı saygı temelinde olağan ilişkilerin yadırganmayacağını belirterek, “KDP’nin Türkiye’yle bugün geliştirdiği ilişkileri doğru bulmuyorum, çünkü tüm Kürtlerin zararına bir ilişkidir” dedi.

70 askeri üsle yetinmiyor

 Dr. Berwarî, Türkiye’nin 1991’den beri işgal saldırıları yaptığını; 31 yıldır askeri ve istihbarat güçlerinin; askeri, siyasi, ekonomi ve eğitim kurumlarının bulunduğunu vurgulayarak, “Şimdi de büyük bir işgal hazırlığı içindedir. Eskiden kurulan 70 askeri üssün dışında, bugün yeni üsler de kuruyor. Türkiye’nin amacı bütün Başûr’u işgal etmektir. Her geçen gün asker sayısını artırıyor” şeklinde konuştu.

Tümü Kürtleri zararına

 KDP’nin ortaklığında başlatılacak bir saldırının sonuçları üzerinde duran Berwarî, bazı bölgesel ve uluslararası devletlerin Kürtlerin dört parçadaki kazanımlarının ellerinden alınmasını istediğini belirterek, bunun için de bazı Kürt kesimlerin kullanıldığını söyledi. Kürtlerin ‘Birakujî’ savaşlarından çok çektiğini; büyük zarar gördüğünü hatırlatan Dr. Berwarî, “Bu savaşların sadece Kürt düşmanları ve Kürdistan’ı işgal etmek isteyen kişilerin çıkarına olduğunu bir kez daha anladı. Bunun için herkes ‘Birakujî’ savaşını lanetledi” dedi. 

Mesud Barzani’ye hatırlattı

Mesud Barzani’nin Kürtler arasındaki savaşı lanetleyen açıklamalarını hatırlatan Berwarî, şöyle devam etti: “Bir daha bu savaşa girmeyeceklerine dair söz verdi. Bugün, Mesud Barzani’nin KDP ortaklığıyla yapılacak bu savaşı reddetmesi ve karşı çıkması gerekiyor. PKK ile Türkiye arasındaki olası bir savaşa karşı en azından tarafsız davranmaları gerekir. Eğer Başûr’da KDP Türkiye’ye destek verirse büyük bir yanlışın ve kaosun içine girecektir. Şimdiden bütün siyasi partilerin, sivil toplum örgütlerinin, parlamentonun buna tepki göstermesi gerekiyor. Aynı zamanda Türkiye halkının ve dört parça Kürdistan’da yaşayan Kürtlerin buna karşı durması gerekiyor.” 

Diğerleri gibi olmayacak

Olası bir işgal saldırısının, olağan bir savaş olmayacağının altını çizen Dr. Kamuran Berwarî, şunları şunları: “Bu savaş eskiden bir dağda veya bir derede olan savaş gibi de olmayacak. Bu savaş, bütün Başûrê Kurdistan’ı bağlayacak. PKK yaptığı açıklamalarla olabildiğince bu savaştan uzak durmaya çalışıyor. Pêşmerge ve Başûr güçlerinin de bu savaşa karşı olması gerekiyor. Başûr’daki bütün Kürt aktörlerin bir araya gelmesi gerekiyor. Dört parça Kürdistan’daki temsilcilerin de katılımıyla ABD, İngiltere, Fransa ve Rusya’nın da araya girmesiyle bu savaşın başlamadan bitirilmesi gerekiyor” diye seslendi. 

Türkiye de başaramayacak

Türkiye’nin gerçekleştirmek istediği planlarının başarıya ulaşmayacağını vurgulayan Dr. Berwarî, şunları ekledi: “Osmanlı İmparatorluğu’ndan geriye, bugün küçük bir toprak parçası kaldı. Eğer Türkiye böyle bir savaşa girerse, elindeki devlet de toprak da kalmayacaktır.”   HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.