Kürt Yüksek Konseyi, hafta başında Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın daveti üzerine Moskova'ya giderek temaslarda bulundu. Kürt Yüksek Konseyi Sözcüsü Ahmed Sileman, PYD Eşbaşkanı Salih Muslim, Sinem Muhammed, İsmail Hemê ve Siud Mele'den oluşan 5 kişilik heyet önemli görüşmeler yaptı. Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Suriye özel danışmanı ve yardımcısı Mikail Begdanov'la da görüşen Kürt heyeti, Cenevre’de yapılması planlanan Suriye konferansına bağımsız bir taraf olarak katılmak istediklerini aktardı. Konsey'in, Rojava'daki bütün Kürtleri temsil ettiğini belirten heyet üyeleri, tek tek partilerin ya da şahısların Kürtleri temsil edemeyeceğini dile getirdi. Suriye'de iki yılı aşkın bir süredir devam eden kanlı iç savaşın siyasi çözümüne ilişkin Cenevre Konferansı'nı son derece önemli bulduklarını vurgulayan Kürt heyeti, Kürt Yüksek Konseyi olarak konferansa katılmak istediklerini yineledi. Görüşmede ayrıca Kürt tarafı, demokratik bir Suriye'nin inşası ile Kürtlerin anadil ve özerklik gibi temel taleplerinin anayasal güvenceye alınması konusunda Rusya'dan destek istedi. Rus yetkililer ise Kürtlerin taleplerini desteklediklerini ama bunların silahla değil siyasal mücadele yöntemleriyle ve anayasa değişiklikleriyle sağlanması gerektiğini söyledi. Kürt heyeti de baştan beri askeri çözümden değil siyasal çözümden yana olduklarını bu nedenle de Cenevre Konferansı'na katılmak istediklerini ifade etti.


Rusya talebi zirvede aktardı

Kürt heyetini kabul ederek 1,5 saat görüşen Mikail Begdanov ertesi gün ise Suriye konferansının hazırlıkları görüşmek üzere Cenevre'de yapılan toplantıya katıldı. Toplantıya Rusya'nın dışında ABD ile BM'den diplomatlar da katıldı. Toplantıya Rusya adına katılan Begdanov, Kürt Yüksek Konseyi'nin talepleri ile görüşleri de dile getirdi. Yoğun bir görüşmenin ve Rusya'nın ısrarlı tavrı ardından BM ile ABD'li diplomatların Kürt Yüksek Konseyi'nin de Suriye konferansına davet edilmesi konusunda uzlaştığı öğrenildi. Bilgiyi doğrulayan PYD'den kaynaklar, ABD ve Rusya'nın Kürt Yüksek Konseyi'ni Kürtlerin meşru temsilcisi olarak kabul ettiği ve Cenevre Konferansı'na davet ettiğini söyledi.

Heyet ikiye bölündü

Kürt Yüksek Konseyi heyetinden Sinem Muhammed, İsmail Hemê ve Siud Mele önceki akşam Moskova'dan ayrılarak Hewlêr'e döndü. PYD Eşbaşkanı Salih Muslim ile Konsey Sözcüsü Ahmed Sileman ise Moskova'da kalarak temaslarına devam etti. Muslim ile Sileman'ın da iki gün içinde Güney Kürdistan'a dönmesi bekleniyor. Heyetin önümüzdeki günlerde Moskova temasları ve Cenevre Konferansı konusunda Konseyi'n diğer üyelerini bilgilendirmek üzere görüşmelerde bulunması bekleniyor.

Davet diplomatik başarı

Suriye ve Rojavada'ki gelişmeleri yakında takip eden uzmanlar, Kürt Yüksek Konseyi'nin ikinci Cenevre Konferansı'na davet edilmesini büyük bir diplomatik başarı olarak yorumladı. Uzmanlar ayrıca Konseyi'n konferansa katılımıyla uluslararası alanda Kürtlerin taleplerinin daha duyulur hale geleceğine ve özellikle Rusya ile ilişkileri canlı tutarak görüşmelerin seyrini Kürtler lehine çeviren PYD'nin Suriye'deki Kürtler arasındaki gücünü ve prestijini daha da arttıracağına dikkat çekti. Bu adımların ayrıca Suriye'de irade gösteren Kürtleri revize etmek amacıyla oluşturulan Kürt Ulusal Konseyi'ni de fiilen işlevsiz kılacağını ve dağınık durumda olan küçük partilerin uluslararası alanda kabul gören Kürt Yüksek Konseyi'ne yönelmelerini getireceğini belirtti.

Konferans Temmuz'a sarktı
Rusya ve ABD tarafından organize edilen ikinci Cenevre Konferansı'nın bu ay içinde yapılması bekleniyordu. Ancak ABD destekli Suriyeli muhaliflerin hala şartlar  öne sürmesi nedeniyle konferansın Temmuz'a sarkması kuvvetle muhtemel görünüyor. Zira, BM Suriye özel temsilcisi de Lahdar Brahimi, uluslararası konferansın daha önce planlandığı gibi Haziran’da değil Temmuz’da düzenlenebileceğini açıklamıştı.

HABER MERKEZİ




Suriye'de iki gazeteci kayboldu


Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, Suriye'de kaybolan iki gazetecinin hemen serbest bırakılmasını istedi.
Japonya'ya yaptığı ziyaret sırasında konuşan Hollande, gazetecilerin "herhangi bir devleti temsil etmediğini" söyledi ve tek amaçlarının Suriye'de yaşananlarla ilgili "dünyaya bilgi aktarmak olduğunu" ekledi. Fransız Europe 1 Radyosu, kaybolan gazetecilerin Didier Francois ve Edouard Elias olduğunu açıkladı. İki gazetecinin Suriye'nin Halep şehrine gitmekte oldukları ve son 24 saattir kendilerinden haber alınamadığı belirtildi. Cumhurbaşkanı Hollande, "Bu iki gazeteciyle irtibatımızın koptuğu doğru. Ancak bunun nedeni ve hangi şartlarda olduğu konusunda henüz bir bilgimiz yok" dedi. "Bu gazetecilerin hemen serbest bırakılmalarını istiyorum" diyen Hollande "Bu insanlar hiçbir devleti temsil etmiyorlar. Amaçları sadece bilgi vermek. Gazetecilere gazeteci gibi davranılmalı" çağrısında bulundu.