Kürtlere düşmanlıktan vazgeçin

Yurt Dışı Haberleri —

Kenan Ayas

Kenan Ayas

  • Almanya’da rehin tutulan Kürt siyasetçi Kenan Ayas mahkemede yaptığı savunmada “Kürtlere yönelik düşman politikasından vazgeçin” dedi.

M. ZAHİT EKİNCİ/HAMBURG

Almanya’nın talebiyle Kıbrıs’tan iade edilen Kenan Ayas, Haziran 2023’den bu yana Hamburg’daki Damtor Cezaevi’nde tutuluyor. Hamburg Eyalet Mahkemesi’nde Alman Ceza Kanunu’nun 129b maddesinden yargılanan Ayas’ın davasına dün devam edildi. Mahkemede savunma yapan Ayas, tarih boyunca Kürtlere yönelik soykırım ve katliam politikalarına dikkat çekerek, “Buna karşı mücadele eden Kürt halkı her zaman ‘bölücülük’ ve ‘terörizm’ yaftasıyla itham edildi. Oysa Kürtler, binlerce yıldır Mezopotamya  toprakları özerinde kültürleri, sanatları, misafirperverlikleri ve mücadeleleri ile her zaman iz bıraktılar. Kimsenin topragına göz dikmedi ama toprakları hep işgal altında oldu. Kimseye haksızlık etmediler ama hep haksızlığa uğradılar. Kürtlere verilen hiçbir vaat yerine getirilmediği gibi yaptıkları tüm iyilikler daha sonra kendilerine kötülük olarak geri döndü” dedi.

Cumhuriyetin kuruluş sürecine dikkat çeken Ayas, “Cumhuriyetin kuruluşundan hemen sonra bırakın ortak vatan paydada buluşma tek ülke, tek dil, tek bayrak denilerek Kürtlere verilen vaatler bir daha tutulmadı. Tutulmadığı gibi Kürtlere karşı fiziki imha saldırıları başlatıldı. İsyanlar gerekçe gösterilerek Kurdistan adeta imha, yıkım ve talanın coğrafyası oldu. Fiziki imhanının yanı sıra kültür, sanat ve toplumsal alanda vahşi bir soykırıma maruz bırakıldılar” diye konuştu.

“Yüzyıllık düşmanlık bugün de bizzat Erdogan rejimi eliyle yürütülüyor. Hükümetler, başbakanlar, bakanlar değişse bile değişmeyen tek şey Kürt halkına karşı süregelen düşmanlık politikaları olmuştur” diye ekledi. “Kürtlere düşmanlıktan vazgeçin” diyen Ayas, Alman hükümetine de bu düşmanlığa ortak olmama çağrısında bulundu.

Kenan Ayas’ın bir sonraki duruşması 11 Mart’ta görülecek.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.