Kutsal alanlara çöp istasyonu!

Dosya Haberleri —

Atık Depolama alanını protesto eden Dersim halkı

Atık Depolama alanını protesto eden Dersim halkı

  • Dersim Belediyesi’nin yapmayı planladığı Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi'ne yönelik tepkiler sürüyor. Tesisin yapılması halinde 9 köy ve 30 mezranın etkileneceği, doğal alanların yok edileceği, atık suların yer altı sularına karışacağı öngörülüyor. Yürütmenin durdurulması talebiyle açılan davanın reddedilmesi üzerine köylüler konuyu Danıştay'a taşıdı.
  • Katı atık tesisinin yapılması halinde, bölgede kutsal sayılan ziyaret yerleri, yatırlar, ocaklar da etkilenecek. Tüllük köyü yolu mevkiinde yapılacak olan katı atık tesisinin bulunduğu bölgenin 300 metre yakınında hem dervişlerin hem halk ozanlarının hem de gerillaların mezarları bulunuyor.

YILMAZ KAYA / DERSİM
Dersim Belediyesi'nin öncülüğünde, 23 Şubat 2011’de Bakanlar Kurulu kararı ile kısa adı DER-KAB olan ve Dersim-Ovacık-Pülümür-Nazimiye-Mazgirt belediyelerinden oluşan "Dersim Katı Atık Yönetim Birliği" kuruldu. DER-KAB, 2014’de Avrupa Birliği’nden (AB) sağlanan fonla merkeze bağlı 183 dönümlük Tüllük mevkiinde "Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi" projesinin hayata geçirilmesi için karar kıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tesis için 2018’de Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) yaparak "olumlu" rapor hazırladı.
 
Tesise karşı dava
Yöre halkı, katı atık tesisinin yapılması halinde 9 köy ve 30 mezranın bundan etkileneceğini belirterek, yürütmenin durdurulması talebiyle dava açtı. ÇED raporunun gerçeği yansıtmadığına dair hazırlanan bilirkişi raporunu kabul etmeyen Erzincan Bölge İdare Mahkemesi dosyaya yeni bilirkişi atadı. Mahkeme yeni bilirkişinin hazırladığı rapor doğrultusunda köylülerin aleyhine karar verdi.

Danıştay’a başvurdular
Dersim Belediyesi 16,5 milyon bütçeli projeyi hayata geçirmekte kararlı. İki yıldır tesisinin kendi bölgelerinde yapılmaması için direnen köylüler defalarca Dersim Belediyesi önünde protesto gösterisi yaparak belediyenin bu kararından vazgeçmesini talep etse de olumlu bir dönüş alamadı. Doğanın zarar göreceğini, tarım ve hayvancılığın etkileneceğini, doğal dengenin bozulması sonrasında göçlerin başlayacağını belirten halk yürütmenin durdurulması için Danıştay'a başvurdu.

 

Avukat Özgür Ulaş Kaplan ve projeyi protesto eden Dersim halkı

 

Projeye değil seçilen yere itiraz
Davanın avukatlarından Özgür Ulaş Kaplan, itirazlarının projeye değil seçilen bölgeye dönük olduğuna dikkat çekerek taleplerine henüz bir cevabın verilmediğini söyledi. Kaplan, “Dosyanın Danıştay'dan da aleyhte dönmesi durumunda ağaç kesimine başlanacak. On binlerce ağacın kesilmesi planlanıyor. Kesim izinleri verildikten sonra bu hususta da dava açacağız. Doğaya, canlılara, kültürümüze, tarihimize zarar verecek bu projeye halk tepkili” ifadelerini kullandı.

 

 

Jandarmadan yardım talebi!
Çevrecilerin ve halkın demokratik tepkileri karşısında Dersim Belediyesi'nin resmi yazıyla Valilik ve Jandarma'dan yardım istediğini kaydeden Kaplan, “Belediye, Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı ve AB delegasyonuna yazdığı yazıda, yöre halkının demokratik tepkileri olduğunu ancak buna rağmen bu projenin hayata geçirilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söylüyor. Bir bakıma ’Jandarma'yı onların karşısına dikeceğiz, demokratik tepkileri bastıracağız’ diyor ‘komünist’ başkan. Hak mücadelesinden, insan haklarından, doğadan bahsedenler ‘güvenlik’ güçlerinden yardım istiyor. Türkiye'nin farklı alanlarında ‘Doğayı koruyacağız, ağaçları koruyacağız, insanlık görevimizdir' diyenler, binlerce ağacın kesilmesine sebep olacak bu projeyi savunuyor. Açıklanamaz çelişki. Yasal ve demokratik hakkımızı kullanırken yaşanacak her türlü sorunda sorumluluk jandarmayı halkın karşısına dikenlere aittir” dedi.