Laurent: Bu tutum SKANDALDIR

Dünya Haberleri —

Pierre Laurent/foto: AFP

Pierre Laurent/foto: AFP

  • Hewlêr’e gidişi engellenmek istenen isimler arasında yer alan Fransız Senatör Laurent: “Avrupa ülkeleri bu heyeti engellemek için çok çaba harcadı ve ben bunu bir skandal olarak nitelendiriyorum.”

 

Federe Kürdistan Bölgesi’nin Hewlêr kentine barış heyeti üyesi olarak giden ve bir dizi temasta bulunan Fransa Komünist ve Cumhuriyetçi Vatandaş Grubu Senatörü ve aynı zamanda Fransa Senatosu Başkan Yardımcısı olan Pierre Laurent, bölgedeki temaslarını değerlendirdi.  ANF’ye konuşan Laurent, “DAİŞ’e karşı mücadele ederken Kürtleri alkışlayanlar şimdi sırtını dönmemeli, Türk devletinin saldırılarına tepki göstermeli” dedi.

Türkiye’nin düzenlediği operasyonlara yönelik sessizliğe tepki göstermek ve dayanışma göstermek için Kürdistan’a geldiklerini belirten Laurent, “Saldırılara karşı Avrupa ve Fransa’da basının sessizliğine tepki göstermek için buradayız. Saldırı yerine gelerek, dayanışmamızı dile getirmek, saldırının durmasını talep etmek, bilgi edinmek ve ülkelerimize giderek, Fransa ve Avrupa’da sessizlik duvarını kırmak için geldik” diye konuştu.

Köylere gitmek istiyoruz

Katar’ın başkenti Doha’daki havaalanına bir Fransız arkadaşıyla geldiklerinde, Irak topraklarına inmelerinin yasak olduğunu kendilerine aktarıldığını söyleyen Laurent, “Fransız Konsolosluğu’nu aradım ve dışişleri bakanlığı nezdinde giriş iznimi aldım. Ama Fransız arkadaşım geri dönmek zorunda kaldı. Biliyorum, çok sayıda aktivist Erbil’e (Hewlêr) gelemedi. Avrupa ülkeleri bu heyeti engellemek için çok çaba harcadı ve ben bunu bir skandal olarak nitelendiriyorum” ifadelerini kullandı.

Hewlêr’de YNK ve Goran hareketi temsilcileri ile milletvekilleri başta olmak üzere Federe Kürdistan parlamentosunda yer alan bütün siyasi partilerle görüşmeler yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini sözlerine ekleyen Laurent, Türkiye’nin saldırı düzenlediği bölgelere ve köylere giderek inceleme yapmak istediklerini söyledi.

 Karanlık politikalar karşı çıkılmalı

NATO Liderler Zirvesi’nde Kürtlere yönelik saldırıların durması çağrısının çıkması gerektiğinin altını çizen Laurent, NATO’nun Ankara’yla ilişkilerin rahatlaması için Kürtlere yönelik saldırılara göz yumması endişesi taşıdığını belirterek, Türkiye ile NATO güçleri arasındaki çıkar ilişkisine Kürtlerin alet edilmemesi gerektiğini vurguladı.

“DAİŞ’e karşı savaşan Kürt savaşçıların cesaretini, direnişini selamlayan herkese, sırtınızı çevirmeyin diyorum. Bugün Türk devleti, Erdoğan illegal bir şekilde, uluslararası sözleşmeleri ihlal ederek, Kürt halkına saldırıyor” diyen Laurent, şöyle devam etti: “Bizim uzun vadeli demokrasi, adalet ve özgürlük ortağımız Kürtlerdir. Kürtlerin öz yönetimi ve geleceğini inşa etmesi mücadelesini destekliyoruz. Dayanışmayı da Kürtlerle inşa etmeliyiz. Dünya kamuoyu da Erdoğan’ın karanlık politikalarına karşı çıkarak, Kürt halkının yanında olmalıdır.”

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.