Lice'de çocuklara çıplak arama işkencesi

  • Askeri operasyonların devam ettiği Lice’de köylüler operasyon bölgesinde baskı ve işkenceye maruz kaldıklarını HDP Milletvekili Remziye Tosun’a anlattılar. Tosun, abluka altındaki köylerde çocukların da çıplak aramaya maruz kaldığını söyledi.

 

Amed’in Lice ilçesine bağlı Dêrxus (Dibek), Huseynik (Arıklı) ve Karahasan mahalleleri ve bağlı mezralarda 14 Nisan'da başlatılan askeri operasyon devam ediyor. Operasyonun yapıldığı bölgede kepçeyle ağaçların kesildiği öğrenilirken çembere alınan bölgede bir anne ve kızının da evlerinde mahsur kaldıkları belirtildi. Köylülerin talebi üzerine bölgeye giden HDP Amed Milletvekilli Remziye Tosun, köyden uzakta bulunan evde yaşayan anne ve kızından haber alamadıklarını ifade etti.

Çocuklara çıplak arama işkencesi

JİNHA'dan Medine Mamedoğlu'nun haberine göre operasyon boyunca köylülerin baskıya ve işkenceye maruz bırakıldıklarını dile getiren Remziye Tosun, köyde bulunan çocukların da çıplak aramaya maruz kaldıklarını belirtti.

“Üç gün önce ilçede yapılan operasyonlar sonrası Lice’de çatışmanın olduğu köylerde yurttaşlar bize ulaştı ve çember altında tutulduklarını söyledi. Biz de bunun üzerine ilçedeki yöneticilerimizle köylere gittik. Oraya gittiğimizde büyük bir vahşetle karşılaşacağımızı bilmiyorduk. Köyde kadınlar ile konuştuğumuzda kendilerine askerler tarafından çok büyük bir baskı yapıldığını söylediler. Askerler köyde bulunan çocukları soyup omuzlarında sırt çantası izi var mı yok diye bakmışlar. Köyde ki bütün gençleri bu işkenceden geçirmişler. Aileler tedirgin olduğu için de çocuklarını köyden çıkartmışlar.”

'Anne ve kızından haber alamıyoruz'

Köyde ablukaya alınan evde Remziye Sonsuz adlı bir kadın ve kızının mahsur kaldığını açıklayan Remziye Tosun, bütün çabalarına rağmen askerlerin aileyi ziyaret etmelerine izin vermediğini ifade etti. Abluka içinde kalan iki kadından haber alamadıklarına dikkat çeken Remziye Tosun konuşmasına şöyle devam etti;

“Operasyonların yaşandığı köylerin hepsi abluka altındaydı ve bölgede iki çember oluşturulmuştu. Abluka içerisinde de köye bağlı ama köyden çok uzakta bulunan bir ev var. Bu evde de Remziye Sonsuz ve kızı kalıyor. Oraya gittiğimizde annenin kızı ile birlikte dışarı çıkmasına bile izin vermiyorlar. Ne onların çıkmasına ne de onların yanına gitmemize izin vermediler. Ailenin yanına gitmek istediğimizde bizlere ‘Operasyon var, siz kimsiniz ki buraya geliyorsunuz?’ diyerek tepki gösterdiler. Anneyi defalarca telefonla aramamıza rağmen nasıl olduklarına dair bir bilgi alamadık.”

İnsanlar yerlerinden edilmek isteniyor

HDP milletvekili ağaç kesimi ve ablukanın devam ettiği köyler için duyarlılık çağrısında bulundu.

“Şuan orada ki köylüler hayvanlarını bile otlatmaya çıkaramıyor. Çıkarmak istediklerinde de askerler onlara izin vermiyor. Orada yaşayan insanlar günlerdir silah gölgesinde altında yaşıyor. O anne ve kızın operasyon bitmeden evden çıkmalarına da izin vermiyorlar. Bugün bütün sivil toplum kurumlarının oraya ses olması gerekiyor. İnsanlar buradan çıkın evlerinizi bırakın diyerek tehdit ediliyor. İnsanlar yerlerinden edilmek isteniyor. Orada ki doğaya da hayvanlara da insanlara da sahip çıkmak gerekiyor. Orada sadece ağaçlar kesilmiyor. Bunun için bütün ekolojist, hayvan sever ve hukukçuların ilçeye gidip gözlem yapması gerekiyor.”  AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.