- Londra’da “Barış ve Demokratik Entegrasyon Konferansı”nda Kürt sorunu, dünyanın farklı bölgelerindeki barış ve çatışma çözümü deneyimleriyle birlikte tartışılacak.
Kürt Araştırmaları Merkezi (Centre for Kurdish Affairs), 29-30 Eylül tarihlerinde Londra’da “Barış ve Demokratik Entegrasyon Konferansı” düzenleyecek. İki gün sürecek uluslararası konferans, Kürt siyasetinden önemli isimlerle birlikte parlamenterleri, akademisyenleri, barış süreçlerinde doğrudan görev almış isimleri ve sivil toplum temsilcilerini bir araya getirecek.
Londra’daki Hamilton House’ta gerçekleştirilecek konferans, Türkiye’de Kürt meselesinin barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözümüne ilişkin tartışmaların yeniden önem kazandığı bir dönemde düzenleniyor.
Barış deneyimleri tartışılacak
İlk gün, uluslararası barış süreçleri ve siyasi çözüm deneyimlerine ayrılacak. Kuzey İrlanda, Katalonya, Galer, Afrika, Tamil, İrlanda Hayırlı Cuma Anlaşması, Bask Bölgesi ve diğer uluslararası örneklerden hareketle müzakere süreçleri, siyasi katılım, güç paylaşımı, yerel ve bölgesel yönetim, kurumsal reform, toplumsal uzlaşma ve barış anlaşmalarının hayata geçirilmesi gibi başlıklar ele alınacak.
Oturumlar, “Barış Süreçleri ve Siyasi Diyalogdan Dersler”, “Çatışmadan Siyasi Çözüme: Birleşik Krallık Deneyimleri” ve “Yönetim, Yetki Devri ve Siyasi Katılım” başlıkları altında gerçekleştirilecek.
Kürtlerin perspektifi masada
İkinci gün ise doğrudan Kürt meselesine ve bölgesel gelişmelere ayrılacak. Türkiye, Irak, Suriye ve İran’daki Kürtlerin yanı sıra diasporadan siyasi ve sivil toplum temsilcileri, barış ve demokratik çözümün siyasi, hukuki ve toplumsal boyutlarını kendi deneyimleri ışığında değerlendirecek.
“Siyasi Katılım ve Demokratik Diyalog”, “Bölgesel ve Uluslararası Bağlamda Kürt Toplulukları” ve “Kapsayıcı Siyaset, Haklar ve Kalıcı Barışın Olanakları” başlıkları panellerde ele alınacak.
Çetin Arkaş, Veysi Aktaş, Yüksel Genç, Nesrin Akgül, Gültan Kışanak ve Gülistan Kılıç Koçyiğit bu bölümde söz hakkı alacak.
Uluslararası isimlerden destek
Konferansın dikkat çeken yönlerinden biri de uluslararası akademik ve siyasi katılımı. Barış süreçleri, güç paylaşımı, yetki devri ve anayasal çözümler konusunda çalışmalarıyla tanınan Prof. Michael Keating, Prof. Emeritus Adrian Guelke, Dr. Matthew Whiting, Prof. Emeritus Louis Lemkow, Urko Aiartza Azurtza, Paul Rios Garaizar, Radha D'Souza, Prof. Vasileios Fouskas, Profesör Phil Clark, Dr. Andrei Gomez-Suarez ve Prof. Michael M. Gunter konferansa katkı sunacak. Güney Afrika deneyimini Mahmoud Patel aktaracak. Kolombiya’da eski senatör ve FARC-EP’nin Havana barış görüşmelerindeki müzakere heyetinin üyesi Victoria Sandino kendi ülkesindeki süreçlerden edindiği deneyimleri konferansa taşıyacak.
Konferansa Britanya siyasetinden de destek geldi. Catherine West MP, Bambos Charalambous MP ve David Lammy MP, konferansa ve amaçlarına desteklerini ifade eden isimler arasında. LONDRA