Londra’da Haziran şehitleri anıldı

Kadın Haberleri —

.

.

  • Dersim'de 1996 yılında gerçekleştiği fedai eyleminde ölümsüzleşen Zeynep Kınacı (Zîlan) ile 2000 yılında şehit düşen Bektaş Ülger (Hasan) İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen bir etkinlikle anıldı. 

 LONDRA

Kürt Halk Meclisi ve Kürt Kadın İnisiyatifi tarafından düzenlenen anmaya, Bektaş Ülger’in annesi Fatma Ülger ile bir grup Kürdistanlı katıldı. 
Saygı duruşunun ardından Zeynep Kınacı ile Bektaş Ülger’in yaşamını konu alan sinevizyon gösterimi yapıldı.

Etkinliğe Skype üzeri katılan Avrupa Kürt Kadın Hareketi aktivisti Gönül Kaya, Zeynep Kınacı, Bektaş Ülger, Ulaş Dersim, Sema Yüce ve Fikri Baygeldi şahsında tüm Haziran şehitlerini andı. Kaya, “Nasıl ki Mayıs ayı Hakileşmek, Ferhatlaşmak ise Haziran ayı da Zilanlaşmanın ayıdır. Zilanlaşmak inkar ve imha yönelimlerine karşı bir duruş, eşitsizliğe tahakküme ve her türlü gericiliğe karşı Önder Apo çizgisinde buluşmadır. Önder Apo üzerindeki tecriti kırmak, özgürlüğünü sağlamak bizim mücadele ve yaşam gerekçemizdir” dedi.

Kürt Kadın İnisiyatifi adına konuşan Besime Başar da, Zîlan yoldaşın Kürt kadın mücadele tarihinde dirilişin adı ve günü olduğunu ifade etti. 

İşbirlikçi zihniyeti kınıyoruz

Şehit Aileleri Komisyonu Sözcüsü Ali Poyraz ise özellikle Kürdistan’da işbirlikçi ve ilkel milliyetçi anlayış nedeniyle yaşanan şehadetlere dikkat çekerek, şunları söyledi: “Bu ajan işbirlikçi çevreler, son olarak Türk devleti ile birlikte Ulaş Dersim yoldaşımızın şehit düşmesine yol açtı. Deniz Poyraz’ı katleden zihniyetle Güney Kürdistan’daki işbirlikçi ajan zihniyet aynıdır. Biz bu zihniyeti kınıyoruz. Diyoruz ki direnenler kazanacak, faşizm kaybedecek.”

Diğer bir konuşmacı da Halkların Birleşik Devrim Hareketi temsilcisi Helin Yoldaş’tı. Yoldaş, Türk devletinin soykırım saldırılarına dikkat çekerek, zulmün Heftanîn’de işgale kök söktüren direnişçilerin barikatlarına çarptığını, faşizmin Zilan ve Hasanların şahsında mutlaka yenileneceğini dile getirdi.

Konuşmaların ardından Mehmet Aksoy Çocuk Grubu ve sanatçı Zeyno sahne aldı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.