
Cumartesi günü ‘Darbe girişiminden sonra Türkiye’de demokrasi mücadelesi’ adlı konferansa Türkiye’den yazar Aydın Çubukçu, gazeteci Fehim Taştekin ve Evrensel Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat katıldı. Profesör Şebnem Korur Fincancı da video mesajla katıldığı konferansa düşüncelerini iletti.
İngiltere muhalefetteki İşçi Partisi Milletvekili Kate Osamor, Stop the War Koalisyonu Başkanı Lindsay German gibi çok sayıda sendikacı ve politikacı da konferansta yer aldı.
Konferansta konuşan yazar Aydın Çubukçu “Muhalefeti ve onun sesi olan muhalif basını susturmaya çalışıyorlar. Bütün halk kesimlerine bir saldırı gerçekleştirildi. Kürt halkına sistemli bir saldırı var. Size kötü bir haberim var. Son derece tehlikeli bir dönemden geçiyoruz. Bir dünya savaşına gidiyoruz. Verilen demokrasi mücadelesi bu dünya savaşını engellemek için verilmektedir” dedi.
Gazeteci Ege Dündar de tehditlerin ve sürgünlerin olduğu bir ülkeden geldiklerini, ülkede çok sayıda gazetecinin hapiste olduğunu ve OHAL’ın parlamentoyu devre dışı bırakarak, darbeyi pratikte hayata geçirdiğini söyledi.
İktidar kendi darbesini gerçekleştiriyor
Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat da kapatılan yayın organları, gazetecilerin uğradığı saldırılar hakkında geniş bir bilgi verdi. “İktidar kendi darbesini gerçekleştiriyor” diyen Polat, muhabirleri Cemil Uğur’un izlediği haberden dolayı örgüt üyeliğinden 15 yıla kadar hapis cezası istendiğini belirtti.
Gazeteci Fehim Taştekin ise Türkiye’nin Suriye politikasının Kürtleri kuşatmaktan ibaret olduğunu söyledi.
İşçi Partisi Milletvekili Kate Osamor da “Ben kısa bir süre önce Diyarbakır’ı ziyaret ettim. Ziyaretimden önce Dışişleri Bakanlığı bana, güvenliğim için gitmemem gerektiği konusunda bir uyarıda bulundu. Bu uyarıya rağmen gittim. Çünkü oradaki halkın benim güvenliğimi sağlayacağını biliyordum. DBP Eşbaşkanı Kamuran Yüksek’in duruşmasına katılmak için Unite Sendikası temsilcisi ile beraber gittim. Çünkü hepimizin bu noktada sorumluluğu var” dedi.
Milletvekili Osamor, Sivil toplum ile beraber baskıya ve saldırılara uğrayan halkın sesi olmaya devam edeceklerini ifade ederek konuşmasını sonlandırdı. SPOT adına yapılan açıklamada da Türkiye’deki halkların demokrasi mücadelesinin desteklendiği belirtildi.
ALADDİN SİNAYİÇ / LONDRA