Maas memnuniyetle koşturdu

Dünya Haberleri —

.

.

  • Türkiye’ye yaptırımlara engel olan Almanya, dün bir kez daha Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ı Ankara’ya gönderdi. Türk mevkidaşı ile görüşen Maas, olumlu sinyallere eşlik etmek istediklerini söyledi.

 

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, dün Ankara'da Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü. Taraflar, görüşme sonrasında mutabık kaldıklarını açıkladı.

Ziyaret öncesinde Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın Ankara temaslarında öncelikli konunun Türkiye ve Yunanistan'ın istikşafi görüşmelere yeniden başlamaları nedeniyle Doğu Akdeniz meselesi olacağı belirtildi. Türkiye'nin AB ile gelecekteki ilişkileri, Joe Biden'in Çarşamba günü ABD Başkanı olarak göreve başlayacak olması nedeniyle transatlantik ilişkiler ve ikili konuların ele alınacağı da eklendi.

Türkiye’ye hareketinden önce açıklamalarda bulunun Almanya Dışişleri Bakanı Maas, Yunanistan ile Türkiye arasında yaşanan Doğu Akdeniz gerginliğinde kalıcı bir rahatlama umduğunu söyledi. İki ülke arasındaki istikşafi görüşmelerin önümüzdeki hafta yeniden başlayacak olmasının bu yönde "gerçek bir fırsat" oluşturacağını ifade eden Maas, "Son haftalardaki olumlu hava, kaybedilen güveni geri kazanmak ve çözüm odaklı bir diyalog için temel oluşturmak için sürdürülmelidir" diye konuştu.  Türkiye ve Yunanistan arasındaki gerilimi "ateşle oynamak“ sözleriyle değerlendiren Maas, "Ateşle oyun tekrarlanmamalı" dedi. Maas, NATO üyesi olan Türkiye'nin uluslararası hukuka uygun olarak müzakere yoluyla zor anlaşmazlıkları çözmek ve bölgedeki barışı tehlikeye atmamak için açık bir yükümlülüğü olduğunu vurguladı. 

Türkiye sinyaller gönderiyormuş

Türkiye'nin yılın başından bu yana sadece sözlü değil, eylemlerle de gerginliğin yumuşatılmasına yönelik sinyaller göndermesinin memnuniyetle karşılandığını da sözlerine ekleyen Maas bu bağlamda Barbaros araştırma gemisinin geri çekilerek, Kıbrıs açıklarındaki sismik faaliyetlerin sonlandırılmasının önemli olduğunu söyledi.

Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan da görüşmenin içeriği ile ilgili yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada, "AFC Dışişleri Bakanı Heiko Maas 18 Ocak 2021 tarihinde ülkemize bir çalışma ziyareti gerçekleştirecektir. Yapılacak görüşmelerde, ikili ve bölgesel konuların yanı sıra Türkiye-AB ilişkilerinin ele alınması öngörülmektedir" ifadeleri yer aldı.

Ortak basın toplantısı

Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Maas ile ikili ilişkileri, AB'yle ilişkiler ve bölgesel konuları ele alma fırsatları olduğunu söyledi. Çavuşoğlu "İkili ilişkilerimiz pandemiye rağmen geriye gitmedi. Salgına rağmen ticaret hacmi 38 milyar dolar oldu. Önümüzdeki süreçte ikili diyalog mekanizmalarımızı canlandırma konularında mutabık kaldık" dedi. Yunanistan'ın NATO bünyesinde kurulan mekanizma toplantılarına tekrar katılmaya başlamasından memnuniyet duyduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "Yunanistan ile Türkiye arasında çok kez gerginliğe yol açan konular var. Tüm bu konuları nasıl çözeceğimizi Yunanistan ile görüştük. 60 tur ne konuştuysak 61'incide de onu görüşeceğiz" diye konuştu.

İlişkilerde pozitif atmosfer

Türkiye- AB ilişkilerinde pozitif atmosfer olduğunu söyleyen ve vize serbestisinin hayata geçebileceğini, bunun bir söz olduğunu savunan Çavuşoğlu, "Olumlu adımları biz de Türkiye olarak görmek istiyoruz. Şimdi çok önemli bir fırsat var, bunun heba edilmemesi gerekiyor. Bu konuda Ermenistan'ın da cesaretlendirilmesi gerekiyor" dedi.

Barbaros gemisinin çekilmesi

Maas da son dönemde çok sayıda pozitif sinyal olduğu için bu seyahati gerçekleştirmek istediklerini savunarak, şunları ifade etti: "Elbette son yılın Türkiye ile AB arasındaki olaylar bazı izler bıraktı. Ve zor tartışmalarımız oldu Doğu Akdeniz konusunda örneğin. Müttefiklerin savaş gemileri karşı karşıya geldi. Bu tip olayları artık yaşamak istemiyoruz. Bu nedenle bu olumlu sinyallere eşlik etmek bizim için önemli. Barbaros gemisinin Kıbrıs açıklarından çekilmesi de olumlu bir sinyal olarak olumlu tepki uyandırdı."

Görüşmeler 25 Ocak’ta

Türk Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan ile 2016'da son bulan istikşafi görüşmelerin 61'inci turunun 25 Ocak 2021’de İstanbul'da yapılacağını bildirmişti. Doğu Akdeniz gerginliği son dönemde Türkiye ile AB arasındaki anlaşmazlıkların başında geliyor. Yunanistan ve Kıbrıs, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de sürdürdüğü doğal gaz arama faaliyetlerinden rahatsız. Avrupa Birliği (AB) üyesi iki ülke, Türkiye‘nin bölgedeki sondaj faaliyetlerinin yasa dışı olduğunu vurguluyor. Türkiye ise sondaj faaliyetleri yürütülen karasularının Türkiye'ye ait olduğunu ileri sürüyor.

ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.