Sabri Çimen’e 3 yıl hapis!

Yurt Dışı Haberleri —

  • Koblenz mahkemesi Fransa’dan getirilerek yargıladığı Sabri Çimen hakkında 3 yıl hapis cezası verdi. Çimen’in avukatları Alman yargısının, Erdoğan’ın ırkçı otokratik yönetimine hizmet ettiğini belirtti.

Kürt aktivist Sabri Çimen hakkında Koblenz Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde açılan dava Çarşamba günü mahkumiyetiyle sonuçlandı. Mahkeme, 53 yaşındaki Sabri Çimen'in Kurdistan İşçi Partisi'nin “tam zamanlı kadrosu" olarak Saarbrücken ve Hannover'deki sorumlusu olduğu iddiasıyla Alman Ceza Kanunu'nun 129a ve 129b maddeleri uyarınca "yurtdışında terör örgütüne üye olmak" suçundan 3 yıl hapis cezasına mahkum etti.

Eleştiri kayıtlara geçmedi

Mahkeme kararını açıklarken sözlü olarak Türk rejiminin Ortadoğu’da sürdüğü kışkırtıcı siyasetini şaşırtıcı derecede sert sözlerle eleştirirken bu eleştirisini yazılı kararına dahil etmedi. Bunun yerine büyük ölçüde savcılığın içerik ve argümanlarını takip etti.

Mahkemeler Erdoğan’ın hizmetinde

Savunma avukatları Franziska Nedelmann ve meslektaşı Milan Martin şunları söyledi: "Karar bir kez daha gösteriyor ki mahkemeler Erdoğan'ın ırkçı ve baskıcı otokrasisiyle mücadele etmeye isteksiz. Böylelikle mahkeme heyeti, isteyerek ya da istemeyerek Kürtlerin hakları için mücadele eden insanları yargılayıp hapse atarak kendisini Erdoğan'ın hizmetine sokuyor. Bu, açıkça Batı’nın Erdoğan rejiminden kaynaklanan çatışmayı görmezden gelmesinden kaynaklanıyor.”

Mahkeme önünde protesto

Karar duruşmasının görüldüğü gün Sabri Çimen'in özgürlüğü için adliye önünde protesto gösterisi de düzenledi. Protestocular Sabri Çimen’in özgürlüğünün yanı sıra Kürt hareketinin kriminalize edilmesine son verilmesini talep ettiler ve mahkeme süreci hakkında kamuoyunu bilgilendirdiler. Ayrıca mahkeme salonunu doldurarak dayanışmalarını gösterdiler.

Azadî Hukuk Bürosu da karara tepki göstererek, Almanya’daki Kürt hareketinin kriminalize edilmesi ve 129a ve 129b maddelerini eleştirdi. “Bu yasalar ile Almanya Kürtlere karşı düşmanca ceza yasasını oluşturmuş durumda” dedi.

Fransa iade etmişti

Sabri Çimen, Haziran 2022'de Alman savcılık makamlarının girişimiyle çıkarılan bir Avrupa tutuklama emrine dayanılarak Haziran 2022’de Paris'te iade edilmek üzere gözaltına alınmıştı. Ocak 2023 ortalarında Almanya'ya teslim edilen Sabri Çimen, o tarihten bu yana Rheinland-Pfalz eyaletindeki Wittlich Cezaevi'nde tutulmaktaydı. Ağustos ayının sonundan bu yana kendisine karşı açılan ana dava Koblenz Yüksek Bölge Mahkemesi 2. Ceza Senatosu tarafından yürütülmekteydi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.