Macron soykırımı kabul etti, af diledi

Dünya Haberleri —

foto: AFP/Ruanda

foto: AFP/Ruanda

  • Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ruanda Soykırımı’nda Fransa’nın sorumluluğunu kabul etti ve “Af diliyoruz” dedi.

 

1994’de yaşanan ve 800 bin kişinin ölümüne neden olan Ruanda Soykırımı'nın 27'nci yıldönümünde Ruanda’ya giden Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ülkesinin soykırım gerçekleştirdiğini kabul etti.

Kigali'de 250 binden fazla Tutsi'nin mezarının bulunduğu Soykırım Anıtı'nı ziyaret eden Macron burada yaptığı konuşmada "Bugün buraya sorumluluğumuzu teslim etmeye geldim, sizlerden af diliyoruz" diye belirtti. Soykırım sürecinde Fransa’nın hükümete destek sağlaması nedeniyle sorumluluğu olduğunu kaydeden Macron ancak “Fransa’nın suç ortağı olmadığını” ileri sürdü.

Fransa, 1993-94 yılları arasında 100 gün süren soykırım sürecinde Hutu hükümetine desteği nedeniyle soykırımdan en fazla sorumlu tutulan ülke olarak anıldı. Macron'un talimatıyla 2019'da 15 tarihçiden oluşan bir komisyon Ruanda soykırımı üzerine çalışarak Mart sonunda Macron’a bir rapor sundu. Rapora göre, Fransa'nın soykırıma doğrudan katıldığı yönünde bir kanıt bulunmadığı ancak, Fransa'nın bir dizi "ciddi" sorumluluk taşıdığı belirtildi. Raporda, "Fransa Tutsilere yönelik soykırımda işbirlikçi midir? Bu noktada soykırım niteliğinde bir operasyona katılma iradesini kastediyoruz. Taradığımız arşivlerde bu yönde hiçbir veriye rastlamadık. Bununla beraber Fransa uzun bir süre ırkçı katliamları teşvik eden bir rejimle yakın ilişki içindeydi. Bu rejimin en radikal unsurları tarafından soykırım için yapılan hazırlıklara kör kaldı" ifadelerine yer verildi.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.