Mahsa değil Jîna

Kadın Haberleri —

Tammy Anne Franks

Tammy Anne Franks

  • Güney Avusturalya Yeşiller Milletvekili Tammy Anne Franks, Jîna Amînî için Eyalet Parlemantosu’nda soru önergesi verdi. Kabul edilen soru önergesi çerçevesinde bundan sonra  Güney Avustralya’da yapılacak resmi açıklamalarda Mahsa değil Jîna, İran halkı değil Kürt, Beluci ve diğer halkların isimleri  sıralanacak.

İran’da Kürt kadını Jîna (Mahsa) Amînî’nin “uygun örtünmediği” gerekçesiyle “Ahlak polisi” tarafından gözaltına alınması ve katledilmesi sonrası başlayan halk ayaklanması sürerken, Güney Avusturalya Yeşiller Milletvekili Tammy Anne Franks, bir soru önergesiyle Kürtlerin yaşadığı ‘isim’ trajedisini gündeme taşıdı. İran’daki direnişin sembol ismi olan “Jîna”nın doğru yazılması ve bilinmesi açısından Eyalet Parlamentosu’na soru önergesi veren Franks’ın önergesi kabul edildi.

Gerçek adı yasaklandı

Yeşiller Milletvekili Tammy Anne Franks, verdiği soru önergesinde, “Jîna genç bir Kürt kadındı. Gerçek adı birçok Kürt'ünki gibi, İran'da yasaklandı ve bu yüzden resmi işlemlerinde Farsça bir isim olan Mahsa'yı kullanmak zorunda kaldı. İran’da Beluci, Kürt ve diğer halklar siyasi ve kültürel haklarından mahrum bırakılıyor. Jîna, İran ‘ahlak polisi’ tarafından acımasızca katledildi. İran ve tüm dünyada ilham verdiği inanılmaz protesto ve direniş hareketlerinden bahsettiğimizde, onu gerçek adı(Jîna) çağırarak ailesine ve anısına saygı duymamız şart” diyerek bundan sonraki resmi açıklamalarda “Mahsa değil Jîna” denilmesi talebinde bulundu.

Tammy Anne Franks

Eylemcilere işkence yapılıyor

Soru önergesinde Jîna Amînî’nin katledilmesinden sonra başlayan direnişe dikkat çeken Tammy Anne Franks şunları belirtti: “İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporlarına göre 45’i çocuk olmak üzere 326 kişi öldürüldü. Protestolarda 15 binden fazla kişiye dava açıldı. Eylemlerde kaçırılan ve gözaltına alınan birçok kişinin yeri bilinmezken, tutuklananlar işkenceleri ile ünlü olan Evin cezaevinde tutuluyor. Son olarak Jîna Amînî ve İran rejiminin vahşetini yaptığı parça ile protesto eden rapçi Saman Yasin’e idam cezası verildi.” 

Direnen Kürt ve Beluci halklar

İran rejiminin, Irak topraklarına insansız hava aracı saldırıları yaparak sivil grupları hedef aldığı soru önergesinde belirten Franks, “İran'dan sürgün edilen Kürt halkının sivil kampları ve rejime karşı çıkan ilerici siyasi partilerin karargahları hedef alındı. Çok sayıda sivil öldürdü ve yerel ilkokulları Koya'yı tahrip etti. Kürtlerin ve Belucilerin de içinde bulunduğu halklar, İran'ı yönetenlerden orantısız bir şekilde baskı görüyor. Bu halklar direnişin en saflarında yer alıyor” diyerek bundan sonraki resmi açıklamalarda İran halkı değil Beluci, Kürt ve diğer halklarında isminin ayrıca belirtilmesini talep etti.

‘Jin jiyan azadî’ tüm dünyada

Soru önergesinde tüm dünyada dile getirilen “Jin jiyan azadî” (Kadın yaşam özgürlük) sloganının Rojava’da, Başûre Kurdistan’da DAİŞ’e karşı mücadele eden Kürt Kadın Özgürlük Hareketi’ne ait olduğu dile getiren Tammy Anne Franks, “Bugün, Kürtçe, Farsça, İngilizce ve sayısız dillerde atılan, “Kadın yaşam özgürlük” sloganı, dünya çapında binlerce insana İran'daki protestoları desteklemek için ilham verdi. İster mollalı İran isterse Taliban’lı Afganistan, Putin’li Rusya veya Erdoğan’lı Türkiye’de olsun, otoriter yönetimin cinsiyetçi ve ırkçı etkileri göz ardı edilemez. Kadınların kendi dillerinde konuşma, şarkı söyleme ve öğretme, kıyafetlerini, eşlerini, kariyerlerini ve bedenleriyle ne yapmak istediklerini seçme hakları için mücadele etmeliyiz” dedi. Franks soru önergesinde, Yeşiller Partisi olarak tüm kadınlar ile dayanışma içinde olduklarını kaydetti. Tammy Anne Franks Eyalet Parlamentosu’na sunduğu soru önergesi büyük çoğunluğun oyu ile kabul edildi.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.