MARDEF 2. kongresini gerçekleştirdi

Yurt Dışı Haberleri —

MARDEF kongresi

MARDEF kongresi

  • Maraş Demokratik Dernekler Federasyonu (MARDEF) Almanya’nın Hanau kentinde Pazar günü 2. kongresini gerçekleştirdi.

 

ERDAL ALIÇPINAR/FİRAZ BARAN-HANAU

Almanya’da 2019 yılında kurulan MARDEF, ikinci olağan kongresini gerçekleştirdi. Saygı duruşu ardından MARDEF’in iki yıllık çalışma raporu okundu. Raporda; İsviçre'de MARDEF meclisi, Paris, Stuttgart ve Strasburg’da MARDEF komisyonlarının kurulduğu, 2020 yılı içinde 690 aile ile kardeş aile olunduğu, MARFED Kadın Meclisi ve Sanat Meclisi’nin oluşturulduğu oluşturulduğu, Maraş Birlik Dayanışma Kooperatifi (MARKOOP) kurulduğu belirtildi.

Maraşlılar topraklarına sahip çıkmalı

Raporun okunması ardından bir konuşma yapan eski Eşbaşkan Safiye İşcan, Maraşlıları kendi toprağına sahip çıkmaya çağırdı. İşcan, "Elbistan Termik Santrali ve Narlı'daki çimento fabrikaları, insan ve çevre sağlığını tehdit ediyor. Terolar ve Fit Uşağı'nda yapılmak istenen organize sanayi bölgesi için de köylülerin arazilerine ve meralarına KHK'lerle el konuluyor. Yeni HES'ler ve çevreye zarar veren işletmeler yapılmak isteniyor" diye belirtti.

Kadın Meclisi üyesi Selda Kavak Torunoğlu ise Maraş'ta yaşanan çevre tahribatına kadınların karşı çıktığını, geçtiğimiz yıllarda Terolar köyünde görüldüğü gibi, bugün de Çöçelli köyünde kadınların çevre mücadelesine girdiğini ifade etti.

MARDEF’in ilk dönem eşbaşkanlığını yürüten ve büyük katkılar sunan Aziz Tunç ise yaptığı teşekkür konuşmasında "Maraşlıların kendi değerlerine sahip çıkacaklarına inanıyorum" dedi.

Yaptırım gücü olmalıyız

MARDEF Kültür-Sanat  Meclisi üyesi Ozan Emekçi Avrupa’da 350 bin Maraşlı olduğunu, fakat yaptırım gücünün çok zayıf olduğunu belirterek şunları söyledi: "Avrupa'da 50 bin Şilili var. Yaptırım güçleri var. Bazılarımız sadece inancını öne çıkarıyor ve etnik kimliğinden kaçıyor. Oysa etnik kimlik ve inancımız bir bütündür. Biz Kürt ve Aleviyiz. İkisine de sahip çıkarak yaşayabiliriz."

MARDEF üyesi gazeteci Şükrü Yıldız ise ”Maraşlılar inandıkları projelere destek veriyor. Önemli olan onları ikna edecek projelerle ortaya çıkmamız. Toplum olarak başarılı çalışmalar yapılacağına inanıyorum" dedi.

Kongrede İngiltere'de yaşayan önemli bir nüfus olduğu belirtilerek,  MARDEF'in İngiltere'de de örgütlenmesi kararı alındı.

Kongrede yapılan seçim sonucunda MARDEF'in eşsözcülüğüne Serhat Med ve Fidan Kabayel getirildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.