Mare Liberum: 9798 kişi Türkiye'ye itildi

Dünya Haberleri —

  • İnsan hakları kuruluşu Mare Liberum, Ege Denizi'nde göçmenlere yönelik kötü muamelenin geçen yıl yeni bir boyut kazandığını açıkladı. Rapora göre geçen yıl 9 bin 798 kişi Türkiye'ye geri itildi.

 

Berlin merkezli insan hakları kuruluşu Mare Liberum, Yunanistan’da göçmenlere kötü muamele uygulandığını, geçen yıl Mart-Aralık aylarında 9 bin 798 kişinin Türkiye'ye geri itildiğini açıkladı. Mare Liberum raporunda bu geri itilmelerin “sistematik ve yasa dışı” olduğu, Yunan sahil güvenliğinin bu uygulamada temel rol oynadığı, Avrupa Sınır Koruma Ajansı Frontex ve NATO komutasındaki gemilerin de geri itilmelerde yer aldığı belirtildi. Raporda bu uygulamanın “alışagelmiş bir ortak Avrupa stratejisi” olarak tanımlanması, hukukun sığınmacılar için geçerli olmadığı, siyasi hesaplar yapıldığı ve insan haklarının yok sayıldığı yönündeki belirlemeler ise dikkat çekti. Mare Liberum, sığınmacılara ilişkin insan haklarına aykırı uygumaların gerekçesi olarak sunulan katıları ise “bunaltıcı ve bilindik” olarak değerlendirdi.

Mare Liberum, Ege Denizi'nde sığınmacılara yönelik uygulamaların bağımsız merciler tarafından araştırılmasını, suçluların yargılanmasını ve Frontex’in kaldırılmasını talep etti.

BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.