
Ayık'ın konuşması ardından Avrupa'dan gelen Kürt müzik grubu Silbûs û Tari sahne aldı. Grup seslendirdikleri Kürtçe, Türkçe ve İngilizce şarkılar ile festivale katılanlara coşkulu anlar yaşattı.
DİHA/ELEZÎZ
Feraşin Festivali hazırlıkları
Botan’ın merkezinde bulunan Feraşin Yaylası’nda bu yıl ikincisi düzenlenecek Feraşin Doğa ve Kültür Festivali için hazırlıklar başladı.
Geçen yıl onbinlerin katılımıyla ilki gerçekleştirilen Feraşin Doğa ve Kültür Festivali’nin ikincisi için hazırlıklara başlandı. Wan, Colemêrg, Şirnex üçgeninde bulunan, doğası ile her yıl binlerce koçere ev sahipliği yapan Feraşin Yaylası’nda, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Beytüşşebap İlçe Örgütü öncülüğünde 14-15-16 Ağustos’ta düzenlenecek festivale çevre il ve ilçelerden onbinlerin katılması bekleniyor.
Mehmet Goyi Şehitliği’nin bulunduğu alanda düzenlenecek festivale gelecek konukların barınması için yaylaya çadır kent kurulacak. Yine halkın alana ulaşımının sağlanması için Wan, Colemêrg, Şirnex il ve ilçe merkezlerinden günün her saatinde araçlar hazır bulundurulacak. Günün her öğününde yemeklerin hazırlanacağı alanda Rojava ile dayanışma amacıyla yardım kutusu açılacak.
Festivalde Heme Heci, Keve, Koma Şitlen Azadiye, Berivan Arin, Kadir Çat, Farqîn’in yanı sıra Wan, Colemêrg, Şirnex MKM sanatçıları sahne alacak. DBP eş genel başkanları ile İmralı’da PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşme gerçekleştiren heyetten isimler de festivalde konuşma gerçekleştirecek. Ayrıca “Demokratik Özerklik ve Rojava Devrimi” konulu panele gazeteci yazarlar Günay Aslan ve Veysi Sarısözen, Wan Milletvekili Kemal Aktaş ile Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Hatice Çoban katılacak.
DİHA/WAN
Aksaray’da binler festivalde buluştu
Aksaray’ın Ekecik ilçesinde, Halkların Demokratik Partisi(HDP) tarafından düzenlenen 1. Ekecik Kültür ve Dayanışma Festivali’ne üç bin kişi katıldı. Festivalde konuşan HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Demirtaş’a oy verilmesi çağrısında bulundu.
Aksaray’ın Ekecik ilçesine bağlı Alayhan köyünde, HDP tarafından düzenlenen Ekecik Kültür ve Dayanışma Festivali’ne üç bine yakın kişi katıldı. İlk kez yapılan festivale, büyük bir coşku hakimdi.
Festivalde konuşan HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Rojava ve Şengal için birlik çağrısı yaptı. Yıldırım ayrıca, Demirtaş’ın adaylığının demokrasi güçleri için fırsatlar yarattığına dikkat çekerek, oy kullanma çağrısında bulundu.
‘Diasporanın gözü memleketinde’
Diasporada örgütlenen İç Anadolu Kürtleri Platformu temsilcisi Seyit Ekecik ise, Avrupa’nın dört bir yanındaki İç Anadolu Kürtlerinin gözlerinin memleketlerinde olduğunu belirterek, “İç Anadolu Kürtlerinin kimliklerini, siyasal, sosyal, kültürel ve ekonomik değerlerini koruyup geliştirmek için daha önce olduğu gibi bundan sonra da çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
Festivalde, sanatçı Kemalê Amedê de sahne alarak müzik dinletisi gerçekleştirdi.
ÖMER YÜCE/AKSARAY
Ermeniler sokakta buluştu
İngiltere'nin başkenti Londra'da yaşayan Ermeniler, 4. Londra Ermeni Sokak Festivali'nde buluştu. St. Sarkis Ermeni Kilisesi önünde gerçekleştirilen festivalde, geleneksel kurdele kesim töreni ardından artistik direktörlüğünü Arsen Zakaryan'ı yaptığı Wan-Ahtamar Dans Gösterisi düzenlendi. Tavla turnavası da yapılan festivalde, geleneksel Ermeni yemeklerinin ve el işlerinin bulunduğu standlar ile tarihçi-yazar Ara Sarafian'ın başında bulunduğu Gomidas Enstitüsü'nün ve Ermeni Dil Kursu'nun standı ilgi çekti. Ermeniler ayrıca, Erivanlı müzisyen Arsen Grigoryan'ın içinde "nare, dahol-zorna" gibi Kürtçe'ye yakın kelimelerin de çokça geçtiği şarkıları eşliğinde, doyasıya halay çekti.
SUNA ALAN/LONDRA