Mazlum Ebdî, diyaloga çağırdı

  • PYNK ve ENKS arasında durma noktasına gelen ulusal birlik görüşmelerinin devam etmesi gerektiğini belirten QSD Genel Komutanı Mazlum Ebdî, taraflara diyalog masasına geri dönme çağrısı yaptı.

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Genel Komutanı Mazlum Ebdî, Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) ile ENKS arasında devam eden ve bir süredir durma noktasına gelen ulusal birlik çalışmalarına ilişkin ANHA’ya konuştu. Tarafları diyalog masasına davet eden Ebdî, ulusal birliğin stratejik hedefleri olduğunu vurguladı. PYNK ve ENKS arasında ABD’nin de aracılığıyla devam eden görüşmelerin önemli olduğunun altını çizen Ebdî, “Bu konudaki tutumumuz nettir. Kürt halkının ulusal birliği stratejik hedeflerimiz arasında bulunuyor. Bu hedef, halkımızın geleceğini etkileyen son derece önemli bir konudur” dedi.

Dihok Anlaşması’na göre

ENKS ve PYNK arasında yaşanan sorunların çözümü için Dihok Anlaşması’na işaret eden Ebdî, “Tarafların birbirini suçlayan açıklamaları olumsuz bir atmosfer yarattı. Özellikle sorun edilen pêşmergelerin askeri konumu daha önce de belirtildiği gibi Dihok Anlaşması çerçevesinde çözülebilir” ifadelerini kullandı.

Masaya geri dönmeliler

İki tarafa diyalog masasına geri dönme çağrısında bulunan Ebdî, şöyle devam etti: “Kürt halkı başta olmak üzere Suriye’de yaşayan tüm halkların aydınlık bir geleceğe kavuşturulması için ulusal çıkarların, dar parti çıkarlarının üstünde tutulması gerekiyor. Bu temelde PYNK ve ENKS’li kardeşlerimizi sorumlu bir ruhla hareket etmeye ve diyalog masasına yeniden oturarak anlaşamadığı konuları tartışarak çözmeye davet ediyoruz.

Daha önce de belirttiğimiz gibi Kürt halkının ulusal birlik görüşmeleri Suriye’de krizin çözümü için halklar arasında sürdürülen diyaloğun bir parçasıdır. Bu ikisi birbirinden ayrı tutulamaz. Tüm enerjimizle bu zorlu süreci aşmak için çalışmaya devam edeceğiz. Suriye halkının 10 yıldan uzun süredir yaşadığı acıların son bulması ve güzel bir geleceğin inşası için bunu yapmalıyız.”

PYNK: Diyalog devam edecek

Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) de QSD Genel Komutanı Mazlum Ebdî’nin,  ENKS ile aralarında bir süre devam eden, ancak durma noktasına gelen ulusal birlik görüşmelerine devam etme çağrısına ilişkin açıklama yaptı. Kürtler arası diyalogun, QSD Genel Komutanı Mazlum Ebdî’nin girişimi ve ABD’nin doğrudan gözetimi ile başladığını hatırlatan PYNK, “Kürt ve Kürdistani çevreler ve uluslararası müttefikler, bu diyalogu memnuniyetle karşıladığını ifade etti. Bu diyalogun başarılı olması, Kuzey-Doğu Suriye’de istikrarın sağlamasında önemli rol oynayacaktır. Bu da Suriye krizinin siyasi çözümünün temeli olacaktır. Kürtler arası diyalog, genel ulusal diyalogun ilk adımıdır. Bu süreçte karşılaştığımız tüm zorluk ve engellemelere rağmen ENKS ve PYNK arasında birçok konuda anlaşma oldu” dedi.

PYNK, Kürt bilincinin oluşacağı, bağımsız siyasi kararların ortaya çıkacağı, Kürt halkının hayallerinin ve umutlarının  gerçekleşeceği, uluslararası ve ulusal alanda Kürt halkının haklı davasını temsil edecek genel bir anlaşmaya varmalarına az kaldığını kaydetti. PYNK, diyalogun başarısının ulusal dava için stratejik olduğunu ve devam edeceğini ifade etti.

Önceki anlaşmalara bağlı olduklarını kaydeden PYNK, Kürt, Kürdistani, ulusal ve müttefik güçleri, PYNK ve ENKS diyaloglarına destek vermeye çağırdı. PYNK ayrıca, Kürt basın kuruluşlarını iki tarafı bir araya getirmek için çalışma yürütmeye çağırdı.  QAMIŞLO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.