Bu hafta İsviçre gündeminin nisbeten daha hareketli geçtiğini söylememiz gerekir. Ulusal Meclis ilginç bir karar aldı. Ülkenin yeni Cumhurbaşkanı belirlendi. İsviçre bankalarının yine gizi hesap CD’leri çalındı, yeni hesap bilgilerinin deşifre edilmesi İsviçre’yi kara listeye alınmayla karşı karşıya bıraktı. Elbette ülke AB üyeliğinin reddedilişinin yıldönümünde yine AB’yi sorguladı. İsviçre’nin Türkiye politikasında alışılmadık bir şey oldu. Füze denemeleri...
Evet ilginç tartışmalardan biri Ulusal Meclis’in Anayasa Mahkemesinin varlığına karşı çıkmasıydı. Son yıllarda İsviçre’de referandum, ve parlamento kararlarının ulusal ve uluslararası yasalara ugunluğu bir tartışma konusu idi. Özellikle sağ partiler “halkın iradesi”nin esas alınması gerektiği gibi iddalarla, alınan bazı kararların hukuki olarak sorgulanması ya da endişe taşınmasına karşı çıkıyorlardı. Ulusal Parlamentonun söz konusu çıkışıyla birlikte, bazı yasalarda yapılacak değişiklikler ya da kararlar anayasayla ile çatışsa bile yürürlüklerini sürdürmüş olacaklar. Tartışmanın önümüzdeki günlerde sertleşeceği beklenmektedir.
İsviçre’nin tatlı belası para yine ülkenin baş belası olmayı sürdürüyor. Almanya’nın ele geçirdiği yeni bir CD’de ülkeden vergi kaçıranların 3 milyar Euro’yu İsviçre’ye kaçırdıklarının belirlenmesi, Alman Vergi Sendikası Başkanı Thomas Eigenthalerin, İsviçre bankalarında Almanlar’ın 150 milyar Euro paraları bulunduğunun tahmin edildiğini açıklaması İsviçre’yi bu konuda yine AB gündemine taşıyacak gibi gözüküyor. Bu tartışmalar ve zıtlaşmalar altında AB’nin İsviçre’yi “kara liste”ye almak için yoğun bir hazırlık içinde bulunduğu da belirtiliyor.
Bu tartışmalar arasında İsviçre yeni Cumhurbaşkanını SVP’den seçti. Yasancı düşmanlığı, AB karşıtlığıyla bilinen SVP’nin Zürich Milletvekili ve İsviçre Savunma ve Spor Bakanı olan Ueli Maurer geçerli 202 oydan 148’ini alarak yeni Cumhurbaşkanı seçildi. 2013’de görev alacak Maurer’e Yeşiller dışında bütün partilerin oy vermesi İsviçre gündemine ilginç bir ayrıntı olarak geçti. Zira Sosyal Demokrat Parti bir süre önce Maurer’e oy vermeyeceğinii açıklamıştı.
İsviçre’nin 1992 yılında Avrupa Birliği üyeliğini Referandumla red edişinin yıldönümünde, AB yeniden sorgulandı. Başını SVP’nin çektiği sağ çevreler, birliğin bugün içinde bulunduğu krize atıfta bulunarak haklı çıkmanın gururunu yaşadıklarını ama İsviçre’nin önemli sayıda AB uyum yasasını kabul ettiğini belirterek, halkı buna karşı çıkmaya çağırdılar.
İsviçre hükümeti ise özellikle SVP’nin halkla hükümeti AB konusunda karşı karşıya getirmek istemesinden endişeli. Bu endişeden olsa gerek İsviçre Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter bu tartışmanın sürdürülmemesini isteyerek AB ile ikili anlaşmalar yolu ile geçinmenin iyi bir çözüm olduğunu söyleyerek, İsviçre’nin AB ile ilişkilerini sürdürmek zorunda olduğunu duyurdu.
Elbette İsviçre basınında çıkan ve Ali Ongan arkadaşımızın gazetemiz için haberleştirdiği İsviçre’nin Türkiye’de füze denemeleri yapmasına ilişkin kamuoyunda beliren soru işaretleri hala cevap bulmuş değil. Anti-militarist çevreler Kürtlerle iç savaş yaşayan bir ülkede denemeler yapılmasının İsviçre yasalarına da ters düştüğünü belirtiyorlar. Hükümet kanadı ise bu konuda sessizliğini sürdürüyor. Önümüzdeki günlerde bu konuda yapılacak açıklamaları biz de merak ediyor ve takipcisi olacağımızı belirtiyoruz.
Meclis Anayasa Mahkemesi’ni sorguluyor
İsviçre Gündemi