Mehmet Öcalan’dan yasağa tepki

Mehmet Öcalan

Mehmet Öcalan

  •  Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a verilen 6 aylık avukat görüşü yasağının, son işgal saldırılarından bağımsız olmadığını belirten kardeşi Mehmet Öcalan, alenen hukuksuzluk yapıldığını söyledi.

Kardeşi Mehmet Öcalan ile en son 25 Mart 2021’de 4-5 dakikadan sonra kesilen bir telefon görüşmesi yapan Öcalan’a verilen avukat görüş yasağının süresi dolmadan 13 Nisan’da 6 aylık yeni bir avukat görüş yasağı daha verildi. Yasağın gerekçesi hakkında avukat ve aileye herhangi bir bilgi verilmedi. Mehmet Öcalan, yeni 6 aylık avukat görüş yasağına tepki gösterdi. 

Görüş yasağıyla ilgili aileye herhangi bir bilgi verilmediğini, bunu televizyondan öğrendiklerini belirten Öcalan, yasağın “hukuki ve insani” olmadığını kaydetti. Öcalan, “Denizin ortasında, dört duvar arasında tutulan insanlar ne suç işleyebilir. Yapay cezalar. Bu yasak, devletin Sayın Öcalan ve Kürtlere bakışının yansımasıdır” dedi. 

Yasalarını çiğniyor

 Aile ve avukatlar olarak her hafta İmralı’ya gitmek için gerekli mercilere başvuru yapmalarına rağmen bir cevap alamadıklarını hatırlatan Öcalan, şunları ifade etti: “Bu yasaklar Kürdistan’ın dört bir yanında yapılan saldırılarla bağlantılı. Yapılan, kabul edilemez. Bir yasak konulacağı zaman altyapısı da ona göre hazırlanırdı, ancak bu yasakların bir alt yapısı da yok. Ellerinde bir şey kalmadı, alenen hukuksuzluk yapılıyor. Türkiye’de yasalar ayaklar altına alınmış. Biz gerekli yerlere itiraz ve başvurularımızı yapacağız, yasaları uygulayın diyeceğiz.” 

Devlet çözüm istemiyor

Kararın, son Türk işgal saldırılarıyla da bağlantısına işaret eden Öcalan, şöyle devam etti: “Kesinlikle bağlantılı. savaş ve öldürme ile Kürt sorunu çözülmez. Kürt sorunu, insanı ve siyasi bir meseledir. Eğer Sayın Öcalan ile diyalog kurulsa ne asker, ne polis ne de gerilla yaşamını yitirir. Sayın Öcalan konuşursa ölüm ortadan kalkar. Devlet bunu istemiyor. Sayın Öcalan ile görüşün, bu kan dursun. Sayın Öcalan bütün Ortadoğu’ya umut ışığıdır. Kandan beslenenler bunu istemiyor. Kürt sorunun çözülmemesi Ortadoğu’da yaşayan bütün halklara zarar veriyor.” 

Herkesin bir hesabı var

İmralı’da yaşanan hukuksuzluğa karşı uluslararası örgütlerin sessizliğine de tepki gösteren Öcalan, şöyle konuştu: “Yaşanan hukuksuzluklarda Avrupa İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi’nin (CPT) rolü var. İsterlerse İmralı kapısını açabilirler. Mesele Kürtler olunca herkes sessiz kalıyor. İnsan haklarını savunduklarını iddia eden uluslararası kuruluşlar, isterlerse bu hukuksuzluğa bir son verebilirler. Aksi durumda Kürtlere yapılan saldırıların tarafı olurlar. Sessizliklerine son vermeliler. Bu kaosta herkesin bir hesabı var, bu kabul edilemez. Biran önce İmralı’ya gidilmeli ve bu kan durdurulmalıdır.”   MA/URFA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.